Hronika

Na aerodromu u Podgorici pronađeno 28 kasetnih bombi

Na teritoriji Golubovačkog polja, posebno u dijelu Aerodroma Podgorica, pronađen je veći broj NATO kasetnih bombi. Prema posljednjem izvještaju, do prije petnaestak dana na aerodromu je pronađeno i uništeno najmanje 28 takvih bombi i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava. Naprave su pronađene kod zgrade vatrogasne i rulne staze, odnosno polijetno-slijetne staze na civilnom aerodromu. Prava je sreća da do danas niko nije stradao, ako se zna da su radnici Aerodroma Crne Gore održavali zelene površine oko rulne staze, piše Dan.

Eksperti iz inostranstva uključeni su u otkrivanju i deminiranju zaostalih kasetnih bombi. Deminiranje obavljaju ujutru rano ili kada nema letova.

Kako su ispričali sagovornici Dana, strani eksperti češljaju svaki pedalj oko piste i detektorom pronalaze bombe. Kada pronađu kasetnu bombu obilježe je, na to mjesto se stave gume i pijesak, a potom se aktiviraju kada dolazi do kontrolisanih eksplozija.

Strahuje se da je na pomenutom području na desetine kasetnih bombi kojima je aerodrom zasut tokom NATO napada, kada je SRJ bombardovana.

Vlada Crne Gore je bila upoznata da je na aerodromu u Podgorici i bližoj okolini veliki broj zaostalih kasetnih bombi, iako su vojska i policija u ranijem periodu vršile takozvano vojno razminiranje.

Zbog toga je prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova sa Norveškom narodnom pomoći (NPA) potpisalo Memorandum koji se odnosi na program “Oslobađanje zemljišta u području koje je kontaminirano ostacima kasetne municije u Crnoj Gori”.

U tom memorandumu, u koji je Dan imao uvid, precizirano je da se radi o takozvanom humanitarnom deminiranju i čišćenju ostataka kasetne municije na teritoriji Golubovaca, Tuzi i Rožaja. Norveška je za taj posao izdvojila više od milion eura.

Zona Golubovaca i Tuzi, koja je bila na udaru, do sada nije humanitarno razminirana jer nije bilo novčanih sredstava. Aerodrom Podgorica bio je među prvim metama bombardovanja.

51

avatar
1000
27
24
0
 
40
DejanTopBata GašićLOLCINAvukomita
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Bitno je da je Aerodrom uspjesno Razminiran . . I da nikome nije hvalila dlaka sa glave . .

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Opet Srbija prosipa po Crnoj Gori podmukle bombe, pih! Nikad više 1916!

vukomita
Gost
vukomita

STO SE BAVITE LAZIMA , LAZ JE VASA SUDBINA..MRZITELJI ISTINE I NAPRETKA ,TESKO JE BITI VIZIONAR I PRVI…TEKO JE BITI SVOJ …PESTO GODINA BILI RAJA A SAD SANJATE RUSE…

Micko
Gost
Micko

Bice da smo im poligon za vjezbanje idealni,svu mogucu municiju po nama isprobase-a najvise medjunarodno zabranjenu.

mojsilović
Gost
mojsilović

Možemo li im se ikako izvinuti zbog ovoga?

Bagerista Dejo
Gost
Bagerista Dejo

👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏

Aleksandar
Gost
Aleksandar

To je taj milosrdni andjeo…. tesko nama nikad upamet

bob
Gost
bob

To su nasi partneri,bombardovali su nas i jos nam ostavili bombe da zivimo sa njima! Al to je sigurno za nase dobro!

Paks
Gost
Paks

To nam je za uspomenu i dugo sjećanje koliko nam je zajednica sa Srbijom dobra donijela.Nikad više s njima !!!

delija
Gost
delija

nije nam srbija te bombe bacala.A kad je bio zemljotres 1979god,tada ti je srbija valjala kad je pomagala?licemjerluk nevidjeni

Bar MNE
Gost
Bar MNE

hahahahahaaa… E tako tebi pomagali kao što su Crnoj Gori poslije zemljotresa. Naplatili su svaki dinar koji su poslali. Sve moguće srpske firme dobile su besplatno zemlju na pjenu od mora i izgradili srpska odmarališta. Sve moguće srpske građevinske firme su dobro naplatile “pomoć” u izgradnji. Raspitaj se malo, i ne lupaj…

Mlada Vojvodina
Gost
Mlada Vojvodina

znaju oni to dobro nego vole da to okrenu u njihovu korit i da od svega uvelicaju srbiju i da na tudjoj muci profitiraju koliko god mogu!! pih!!

Mlada Vojvodina
Gost
Mlada Vojvodina

nije pomagala srbija nego SFRJ.. ali vi volite sve da pripisete srbiji vama je i sfrj bila srbija!

Konik
Gost
Konik

Jedan je NATO! Živio NATO!

Batko
Gost
Batko

Živio!!!!!

Realan
Gost
Realan

Kakva laz ,nas nato nikad nije bombardovao ,to su sigurno bombe iz drugog svjeckog rata.

Mlada Vojvodina
Gost
Mlada Vojvodina

nije bombardovao nas… bombardovao je korpuse iz uzica cacka i nisa koji su djelovali na tom podrucju kao i vojsku srj!!!

Nik
Gost
Nik

Bitno je da mi hoćemo u NATO, ali vjerovatno da bi nam oni rekli dje su nam sve prosluli ovih petardi

mojsilović
Gost
mojsilović

A zato ih je Milo odlikova juče u Arizonu i to posthumno. Da je živ noge da mu celiva.

Milosrdni anđeo
Gost
Milosrdni anđeo

Kako se stvorise NATO bombe na crnogorskom aerodromu, kad nad NATO nije bombardovao. Znaci sve ove godine smo bili izlozeni riziku od eksplozije na aerodromu.

nenad mne
Gost
nenad mne

Piše Dan!!!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Jesu li iz 1999te?

Pjer
Gost
Pjer

E jesu ga odrzavali svaka im cast

Send this to a friend