Hronika

Na Cetinju žrtve porodičnog nasila rijetko prijavljuju počinioce

ilustracija

U periodu od februara do juna ove godine na Cetinju su uhapšene tri osobe zbog sumnje da su počinile krivično djelo nasilje u porodici.  Samo u julu ove godine u cetinjskoj Službi hitne medicinske pomoći registrovana su tri slučaja u kojima su povrede nastupile kao posljedica porodičnog nasilja, dok su od početka godine registrovana jedan do dva slučaja mjesečno, piše Cetnjski list.

U cetinjskoj Hitnoj pomoći su za Cetinjski list saopštili da su imali jasne slučajeve porodičnog nasilja, ali se vrlo često dešava da iako posumnjaju,  žrtva ne želi da prijavi krivično djelo već negira da su povrede posljedica porodičnog nasilja.

<<<Cetinjanin osumnjičen da je pretukao suprugu<<<

Centru za socijalni rad Prijestonice Cetinje, međutim, tokom ove godine nije prijavljen nijedan slučaj porodičnog nasilja.

“Centru za socijalni rad Cetinje tokom 2018. godine nije prijavljen nijedan slučaj porodičnog nasilja. O trendu rasta ili pada porodičnog nasilja se ne možemo izjasniti, s obzirom na to da se prijave najčešće podnose Odjeljenju bezbjednosti Cetinje”, kazali su u ovoj ustanovi.

Tokom ove godine u Osnovnom sudu na Cetinju, nije donijeta nijedna pravosnažna presuda zbog krivičnog djela nasilje u porodici.

Iz Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici nedavno je saopšteno da su od aprila do juna ove godine primili 979 poziva. Cetinje je među gradovima sa najmanjim brojem poziva.

U periodu april-jun pozivi su pristigli iz 20 opština u Crnoj Gori. Najviše poziva je stiglo iz Nikšića 505, Podgorice 181, Bara 68, Budve 39, Tivta 26, Bijelog Polja 23, Berana i Rožaja po 19 poziva, zatim Herceg Novog 18. Kotora 17, Petrovca 16, Cetinja 12 poziva, Žabljaka 10 poziva, Ulcinja 8, Mojkovca 5, Šavnika 4, Plava i Gusinja po 3 poziva, Danilovgrada 2 i iz Pljevalja 1 poziv – navodi se u saopštenju.

Najčešće su ih, kako su saopštili, pozivale lično žrtve nasilja, a u ime žrtve pozivaju rođaci, građani, službenici policije i centara za socijalni rad.

Nasilnici, po mišljenju psihološkinje i psihoterapijske savjetnice Sandre Perović, potiču iz različitih društveno-ekonomskih i obrazovnih slojeva, a na psihološkim testovima često prolaze bolje nego njihove žrtve.

“Okruženje ih ne mora opažati čak ni kao agresivne. Oni imaju izražen stav da imaju pravo, snažan osjećaj da im pripadaju posebna prava i privilegije. Smatraju da je samo na njima da odlučuju i da njihove odluke ne mogu biti odbijene. Vjeruju u tradicionalnu podjelu na “ženske” i “muške” poslove u kući i u vezi sa djecom, da je njihov dom “njihova tvrđava”. Oni utvrđuju standarde za to “šta je dobro, a šta nije””, ističe Perović.

Statistički podaci na nivou Crne Gore pokazuju da su najčešće žrtve porodičnog nasilja žene ali one se, smatra Perović, teško odlučuju da prijave isto, što iz straha, a što iz osjećaja stida.

“Veliki problem predstavlja činjenica da žene ne prijavljuju nasilje u porodici, jer patrijarhalno vaspitanje ima izuzetno jak uticaj. Mnoge žene ostaju u začaranim krugovima nasilja jer nijesu dovoljno osnažene. Nažalost, žrtve često godinama trpe, prije nego što se usude da nekom priznaju svoje probleme, ako do toga uopšte i dođe. Razlog je taj što ih društvo najčešće odmah osudi da su “same krive” što im se to dogodilo ili što se toliko dugo događa”, smatra Perović.

Članom 220 Krivičnog zakona Crne Gore propisana su četiri oblika nasilja u porodici, od kojih je jedan osnovni (tačka 1), a tri su teži kvalifikovani oblici krivičnih dijela, koji se odnose na stepen nasilja i težinu posljedica ( tačke 2,3,4 ). Definisan je i peti oblik djela, koji nije vezan za čin nasilja i posljedicu, već za kršenje već izrečenih mjera od nasilja u porodici.

Dakle,Krivičnim zakonom Crne Gore za nasilje u porodici predviđene su novčane ili zatvorske kazne u trajanju do jedne godine, ako je prilikom izvršenja krivičnog djela korišteno oružje od tri mjeseca do tri godine, ako je kao posljedica djela nastupila teška tjelesna povreda ili je žrtva maloljetno lice od jedne do pet godina, ako je kao rezultat porodičnog nasilja nastupila smrt od tri do 12 godina.

Prema Krivičnom zakonu Crne Gore, onaj ko prekrši mjere zaštite od nasilja u porodici biće kažnjen novčanom ili zatvorskom kaznom u trajanju do šest mjeseci.

Osim krivično pravne zaštite, pažnja je posvećena i zaštiti žrtve od učinioca krivičnog djela. U tom smislu pored navedenog krivičnog dijela i zaprijećenih sankcija za negovo izvršenje, Krivični zakon propisuje i mogućnost dodatnih “sankcija” prema izvršiocima krivičnih dijela putem tzv. mjere bezbjednosti i zaštitnih mjera.

22 Komentara na "Na Cetinju žrtve porodičnog nasila rijetko prijavljuju počinioce"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend