Hronika

Na kamatu dato 2,5 miliona eura

Zelenaštvo, definisano kao jedan od prioritetnih problema na nacionalnom nivou, uticalo je na pokretanje obavještajnog projekta pod nazivom Loan još 2014. godine, a sve u cilju identifikacije osoba koje se bave tom kriminalnom aktivnošću, takozvanih “kamataša”.

U okviru tog projekta, od početka 2015. godine do danas realizovano je 29 policijskih akcija, u kojima je procesuirano ukupno 34 lica, koji su na kamatu dali oko 2,5 miliona eura, saopšteno je Vikend novinama iz Uprave policije.

“Preduzete aktivnosti u okviru obavještajnog projekta Loan i kontinuirano sprovođenje operativnih aktivnosti, rezultiralo je sprovođenjem više policijskih akcija, u kojima je procesuiran veći broj lica zbog postojanja osnova sumnje da su se bavili zelenaštvom. Na osnovu kvalitetno sprovedenog obavještajnog projekta u kontinuitetu se bilježe dobri rezultati, što potvrđuju sljedeći podaci: u periodu od 1. januara 2015. do 24. aprila ove godine realizovano je ukupno 29 policijskih akcija, u istom periodu procesuirano je ukupno 34 lica, visina novčanih sredstava koja su plasirana na tzv. zelenašku kamatu iznosila je ukupno oko 2.526.000 eura”, precizirano je u odgovorima dostavljenim iz policije.

Prema podacima UP, tokom 2015. godine, u saradnji sa nadležnim tužilačkim instancama realizovano je ukupno 14 policijskih akcija, u okviru kojih je procesuirano 18 osoba. Njih 18, na takozvanu zelenašku kamatu dali su oko milion eura.

U godini za nama realizovano je pet policijskih akcija, u okviru kojih je procesuirano šest osoba. Visina novčanih sredstava koja su plasirana na zelenašku kamatu iznosila je oko 300.000 eura. Od početka ove godine zbog krivičnog djela zelenašenje realizovane su dvije policijske akcije u okviru kojih su procesuirana dvije osobe, a koja su osumnjičena za davanje na kamatu oko 900 eura.

Analizom bezbjednosnih pojava i preduzimanjem aktivnosti na izradi strateških dokumenata neophodnih za planiranje aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, Uprava policije je kroz dokument “Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala” SOCTA 2013, kao jedan od prioritetnih i rastućih problema, prepoznala i problem zelenaštva. To je potvrđeno i od Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koji su upravo ovaj problem definisali kao jedan od nacionalnih prioriteta.

U okviru pomenutog obavještajnog projetka, 21. marta službenici Sektora kriminalističke policije u saradnji sa službenicima Posebne jedinice policije, izvršili su pretres stana i drugih prostorija na osam lokacija koje koriste devet Podgoričana Aleksandar Šćepanović, Damir Šišević, Nenad Tomković, Radosav Tmušić, Zoran Batrićević, Nikola Vučinić, Darko Keković i Milan Rončević za koje se sumnja da se bave zelenašenjem. Sedam od osam osoba kojima su objekti pretreseni privedeno je u službene prostorije zbog uzimanja izjava i sprovođenja postupka kriminalističke obrade.

“Tokom akcije policajci su pronašli i radi provjera oduzeli pet automobila visoke klase (BMW, audi, range rover), dva skupocjena sata od kojih je jedan marke “rolex” vrijednosti oko 30.000 eura, novac u iznosu od 7.900 eura, poslovnu dokumentaciju koja se odnosi na novčana potraživanja i dužničko-povjerilačke odnose u milionskim iznosima i više mobilnih telefona i SIM kartica različitih mobilnih operatora”, saopšteno je ranije Uprave policije.

Na privedenog Rončevića je, kako su ranije pisali mediji, u januaru 2012. pokušan atentat na Starom aerodromu dok je ulazio u svoj automobil. Iz policije su tada saopštili da je jedan od motiva napada bio taj što je Rončević poznat po pozajmicama novca, što je on kategorički demantovao, ističući da je novčano pomagao samo rođacima i bliskim prijateljima. Takođe, njemu su 2013. godine ispred porodične kuće na Zlatici zapaljeni luksuzni automobili marke “Mercedes S” i “Audi Q7”.

“U sklopu aktivnosti koje se odnose na obavještajni projekat Loan, u toku su aktivnosti u okviru dvije policijske akcije i vrše se operativne provjere u vezi sa više lica koja za koja postoji sumnja da vrše krivično djelo zelenaštvo”, zaključuju iz policije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cuca
Gost
cuca

Niko ne pominje Džomića i Mugijevog sina. pa vlasnika Palade, pa onog profesora sa PMF itd?

ZzTop
Gost
ZzTop

Banke, mobilni operateri, kablovske…. sve su to kamatasi i zelenasi

Toni
Gost
Toni

I dalje me interesuje ko uzima toliki novac kod kamataša?

kamata
Gost
kamata

Uzmeš 10000, vraćaš 30-40000. Glavnica+kamate.

Toni
Gost
Toni

Ne interesuje me računica nego ko su ti nesretnici koji to uzimaju?

AMON
Gost
AMON

mladi, ludi i ovi u skripcu.

Pjer
Gost
Pjer

ZEMLJA CUDA

Budo
Gost
Budo

Dok se ne ispita porijeklo imovine ovih osnovaca i ispregledaju sudske presude sumljivog karaktera, nema napretka. Isto je sa advokatima koji za njih rade.Ima i poznatih imena i advokatskih kancelarija-koje treba obuhvatiti istragom i oduzeti im licencu za rad.Oni su u suštini i osmislili i kreirali garancije imovinom.Počnimo više da pošteno radimo i zarađujemo, bar oni od kojih narod to… Više »

Mirjana
Gost
Mirjana

Kakva strasna vijest.A kada to za VIKEND.Ko stiti te podatke.E ima slucajeva po po MILION da je kamata narasla.E blago nama sa tim podatkom.

Mali don mafija
Gost
Mali don mafija

Kupili smo invest banku sad nas direktor iz italije kontroliše direktora u crnu goru. Gara doći će mi majka da mi produži vozačku kupujem alfu giuliu. A sad možda u bar iznad lokala kupim stan ako ode giancarlo. 👍

Mali don mafija
Gost
Mali don mafija

Okok okok okok

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Vukovicu sad kad sam vlasnik invest banke neću da te vidim u apartman iznad mene dosta si vario zamalo u gaće od nervoze. 👍

Mali don mafija
Gost
Mali don mafija

Pardon vukcevic.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Milijarde su u opticaju ne milioni ….najveci pad morala kad kamatasi oteli imovinu i zajedno saraznorazni sverceri cigara droge nafte oruzja ljudi itd pokupovali firme zemlju stanove i poslovne prostore ….i postali elita ….bez stila obrazovanja itd ….i zato smo djesmo

veki
Gost
veki

ko ne daje redovno procenat policajcima i inspektorima toga uhapse.ONI znaju i ko – što kuva za ručak i KO su ,,biznismeni,,koji nigdje ne rade a ..gospoda na nivou..

PrviPalube
Gost
PrviPalube

Isto se hvata,uzeli kod ovih prikaza,ili legalno u banku kod ovih hokstaplera na vecem nivou,sto i njih ne precesljate no ne mozete jer su prejaki i kroje nam sudbinu.

AMON
Gost
AMON

zato sto banke placaju porez i tako to.

jakša
Gost
jakša

Moja podrška, ali procesuirajte i sve ZELENAŠKE banke koje posluju u CG.

Sahat kula
Gost
Sahat kula

Ovo čime se hvale u MUP-a, je smiješno.Da ima volje i da nema opstrukcije iznutra, lako bi se pronašli krivci.Tu bar, nije potrebno preveliko znanje i mudrost.

Send this to a friend