Hronika

Na koronu pozitivna tri čuvara i šest pritvorenika

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, trenutno se nalazi pet pritvorenih lica, čiji su rezultati testiranja na Covid 19 bili pozitivni, kao i još jedno lice koje se prema epidemiološkoj doktrini i preporukama smatra pozitivnim na koronavirus zbog kontakta i vremena provedenog sa inficiranim pritvorenicima, i ako je test na virus u dva navrata bio negativan, pišu Dnevne novine.

Portparol UIKS Nebojša Janković nedavno je saopštio da je svih šest pritvorenika koji su pozitivni na novi virus korona stabilnog zdravstvenog stanja, te da nijesu tačni navodi da su u lošem stanju i da nemaju adekvatnu medicinsku njegu u UIKS-u.

On je pojasnio da je prethodno kovid infekcija registrovana kod službenih lica, a da je ovo prvi slučaj infekcije pritvorenih osoba.

“Odgovor na pitanje kako je došlo do infekcije kod pritvorenih lica svakako će dati nadležni epidemiolog, koji vrši epidemiološko istraživanje. Ono što mogu da podijelim sa vama je saznanje koje je uprava UIKS-a podijelila sa epidemiologom, a to je da je jedno od inficiranih lica u prethodnom periodu izvođeno iz UIKS-a na zakazano suđenje, gdje je ostvarilo određene kontakte, tu prevashodno mislim na kontakt sa braniocem”, rekao je Janković.

Za sada je, kaže Janković, testirano 14 osoba lišenih slobode na novi virus korona i testirani su kada je za to postojala opravdana potreba.

“Ostale uhapšene osobe nijesu imale kontakt sa inficiranim pritvorenicima, pa nije ni bilo potrebe za daljim testiranjima”, rekao je Janković.

SAMOIZOLACIJA ZA NOVOPRIMLJENE

Kako su kazali Dnevnim novinama iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, nijedan zatvorenik koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora nije inficiran koronavirusom.

“Trenutno su tri zaposlena službenika pozitivna na koronavirus, međutim ni jedan od njih, kako su pojasnili iz spuškog zatvora, nije dolazio u kontakt sa ostalim službenicima, kao ni zatvorenicima”, naveli su iz UIKS-a.

Novoprimljena lica lišena slobode smještaju se odvojeno od ostalih zatvorenika, u posebnom dijelu UIKS-a, gdje nakon prijema borave u periodu od 14 dana.

“Lica koja se otpuštaju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se ne testiraju, kao ni novoprimljena lica, već kao što je prethodno navedeno borave u izolaciji 14 dana, odvojeno od ostalih lica”, napominju iz UIKS-a.

U POSJETE SAMO ADVOKATI I VJEŠTACI

Nacionalno koordinaciono tijela za zarazne bolesti i Ministarstvo zdravlja donijeli su naredbu o preduzimanju seta privremenih mjera na zaštiti građana od širenja koronavirusa i više preporuka državnoj upravi, među kojima je zabrana posjete licima lišenim slobode i pritvorenim licima, osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda i zabrana posjete licima koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.

“Navedena mjera se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija striktno primjenjuje i trajaće dok Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Ministarstvo zdravlja Crne Gore ne donesu naredbu o ukidanju prethodno donijete privremene mjere zabrane posjete licima lišenim slobode”, pojasnili su iz spuškog zatvora.

Prilikom komunikacije sa advokatima, obaveza je poštovanje distance i nošenje maski.

DISTANCA I MASKE

Zatvorenici sada, osim kućnog reda, moraju poštovati i mjere NKT-a, ali im je teže to što ne mogu vidjeti najbliže.

Sve privremene mjere izdate od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Ministarstva zdravlja, kao i preporuke državnoj upravi, striktno se poštuju u UIKS-u. Prilikom ulaska u UIKS vrši se mjerenje tjelesne temperature, obavezno je nošenje maski, kako za službenike UIKS-a, tako i za zatvorenike, posebno za one koji su radno raspoređeni, držanje fizičke distance i konstantno održavanje higijene i dezinfekcija, kao i mnoge druge preventivne mjere.

“Nošenje maski, držanje distance, dezinfekcija mjere su koje su svuda na snazi, međutim, drugačije u UIKS-u u odnosu na ranije je i činjenica da zatvorenicima u posjetu mogu doći samo advokati i sudski vještaci, te ostaju uskraćeni za posjete porodica”, kažu iz UIKS-a.

Podsjetimo, početkom jula 29 zaposlinih u UIKS-u bilo je u samoizolaziji zbog dva službenika koja su tada bila pozitivna na koronavirus. Dva službenika radila su na sprovođenju pritvorenih osoba na suđenje. Nedavno su oporavljeni.

U prvom talasu koronavirusa, spuški i bjelopoljski zatvor sačuvani su od zaraze. Međutim, u drugom talasu virus je uspio da uđe u spuški zatvor, a iz UIKS-a su kazali da su, u konsultaciji sa Institutom za javno zdravlje, preduzete sve mjere u cilju sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Homer Simpson
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Iako je dva puta negativan ipak je pozitivan?! 😂😂😂

Send this to a friend