Hronika

Na prugama stradalo 20 osoba

Ilustracija

Na prugama u Crnoj Gori u posljednje tri godine stradalo je 20 osoba, a 11 zadobilo teže povrede. Zbog neispravnih pružnih prelaza često dolazi do incidenata na prugama, ali se čini da ovakve nesreće nijesu upozoravajuće ni za vlasti, koji ne rješavaju pitanje sigurnosti na željeznici, ali ni za vozače, koji nerijetko ugrožavaju i svoje i tuđe živote u “trci” s vozovima.

Prema saznanjima Dana, mašinovođe crnogorske željeznice su se žalile da u posljednje vrijeme drumska vozila pokušavaju da pređu preko pruge ispred voza, te da vozači fotografišu kretanje voza dok su rampe podignute. U jednom od raporta mašinovođe, u koji je Dan imao uvid“, navodi se da je zaustavio voz, kada ga je dispečer obavijestio da ne radi pružni prelaz u Zagoriču. Mašinovođa je stao ispred pružnog prelaza, propustio vozila, i kada je pokrenuo voz, primijetio je vozilo koje se kretalo većom brzinom, bez usporavanja, s očiglednom namjerom da prođe prije voza.

Predsjednik Centra za željeznička istraživanja Milisav Dragojević ocijenio je za Dan da vanredni događaji na željeznici sa smrtnim posljedicama zaslužuju posebnu pažnju u utvrđivanju uzroka i preduzimanju mjera za sprečavanje nastanka novih.

“U posljednje tri godine broj usmrćenih na željeznici je bio 20 lica, što vrlo zabrinjava bez obzira na to što, u velikom procentu željeznica nije kriva, treba svi u društvu da preduzmemo sve da se makar smanje ovakvi tragični događaji. Poseban problem su vanredni događaji na putnim prelazima čije su posljedice bile usmrćenje i teže povrede lica, kao i velika materijalna šteta i poremećaj u saobraćaju. CŽI je u posljednje tri godine pokušao da u saradnji s Ministarstvom saobraćaja organizuje edukaciju građana (učenika osnovnih škola) u blizini pruge i ukaže na opasnosti pri prelazu pruge, ali nažalost nijesmo dobili podršku”, rekao je Dragojević.

Iz Ministarstva su kazali da obezbjeđuju sredstva za redovno održavanje putnih prelaza svake godine i da je potrebno još veće ulaganje u održavanje.

“Jer 23 prelaza su veliki broj na dva kraka pruge u dužini od 105 km. Pored redovnog održavanja prelaza, u ovoj godini je izdvojeno i 710.000 za rješavanje pružnih prelaza na nikšićkoj pruzi koji su postojali prije rekonstrukcije, a sada su ostali zbog zahtjeva građana da se riješe zaobilaznim saobraćajnicama koje povezuju naselja s legalnim prelazima ili podvožnjacima”, objasnili su iz resora saobraćaja.

ŽICG: Dužni da se zaustave i voz i drumska vozila

Iz Željezničke infrastrukture (ŽICG) su objasnili da je u slučaju neobezbijeđenog putnog prelaza ili kada nije u funkciji, željezničko vozilo obavezno da se zaustavi ispred putnog prelaza, uz davanje propisanog signalnog znaka “pazi”.

Kako su rekli, pošto se uvjeri da su se drumska vozila zaustavila ispred putnog lrelaza, kod signalnog znaka koji označava mjesto prelaska puta preko željezničke pruge, željezničko vozilo lagano i pažljivo nastavlja vožnju, dok drumska vozila nastavljaju vožnju no napuštanju željezničkog vozila, odnosno posljednjeg vozila u vozu na području putnog prelaza.

“Mašinovođe imaju primjedbu da se, nerijetko, dogodi da vozači drumskkh vozila prelaze prugu neposredno ispred nailaska voza i da svojim nesavjesnim lonašanjem ugrožavaju svoju, kao i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju”, kazali su iz ŽICG.

Iz ŽICG dodaju da su na dijelu pruge Podgorica-Bar krenuli u osavremenjavanje uređaja na putnim prelazima, nabavkom i izgradnjom novih.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Odgovorni
Gost
Odgovorni

Osavremenjavanje putnih prelaza kakve ironije
Osavremenili ste putni prelaz u Susanj i gle cuda svaki voz mora da se zaustavi
Ipak mislim da je potrebno nauciti vozace na postovanje signalizacije i za nepostovanje istih ogovarajucim merama kaznjavati

Voz
Gost
Voz

Sobzirom da imate 700 zaposlenih pošeljite one iz kancelarija po smjena da ih obezbjede da bi se odvijao saobraćaj redovno.

Duh
Gost
Duh

Pa krenite evo vam prelazi ne radi neki i po pet godina.

Send this to a friend