Hronika

Nastavak suđenja za pokušaj terorizma u septembru, Dedeić ne želi da učestvuje u sukobu DPS-a i DF-a

Saslušanjem svjedoka Dobrila Dedeića i iznošenjem odbrane ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova nastavljeno je suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine. Dedić je tokom saslušanja poručio da ne želi da učestvuje u fingiranom sukobu vlasti i Demokratskog fronta, i dodao da nema nikakva saznanja o ovom procesu. Istakao je da nije radio na sajtu koji je objavljivao dokumenta vezana za ovaj proces, kao i da ne poznaje Sašu Sinđelića.

Sa druge strane Šišmakov je potvrdio da poznaje Sinđelića, a tokom svjedočenja koje je pročitano u Višem sudu, naveo je da se s njim dva put sreo u Moskvi i Beogradu. Šišmakov i Popov su negirali bilo kakvo učešće u kriminalnim radnjama.

Suđenje se nastavlja 5. septembra u devet sati.

12.15

Sud je odbio da ukine pritvor Hristićevoj.

Suđenje se odlaže, a naredni pretresi se  zakazjz za 5, 6, 7, 13, 14.  septembar svi u devet sati.

12.00

Advokat Kristine Hristić, Dušan Radosavljević  je tražio da joj se ukine mjera nadzora. Tužilaštvo se tome protivi.

11.55

Advokati su saglasni da su bili protiv svjedočenja Dedeića. Tužilac Milivoje Katnić je jasan – Tužilaštvo postupa po zakonu.

“Svi svjedoci koji su pozvani u skladu su sa ZKP-om”, rekao je Katnić.

11.52

Advokat Miroje Jovanović uočava političku ostrašnjenost prema Andriji Mandiću i pita se zašto bi Mandić davao naloge da se Dedeić uvuće u postupak preko drugih advokata, a ne preko njega.

11.50

Advokat Radosavljević tvrdi da je od Dedeića nisu saznali ništa, a da on nije prvi svjedok SDT-a koji ovom procesu nijesu donijeli ništa.

“Ovo je loša praksa. Ako ćemo ići tim rezonom da svako lice koje je pomenuto u ovom postupku bude svjedok, onda ćemo imati stotinu svjedoka. On je zvat zbog drugih razloga”, rekao je advokat.

11.48

Čađenović je utvridio da svjedok Dedeić nema veze sa ovim postupkom i dodao da je odbrana htjela na silu da uvuče svjedoka u ovaj postupak.

“Razlozi uvlačenja u ovaj postupak su neke druge prirode i nemaju veze sa ovim”, obrazložio je on.

11.47

Odbrana i optuženi nijesu imali pitanja za svjedoka.

11.40

Dedeić je rekao da od okrivljenih poznaje Andriju Mandića, njegovog vozača Mihaila Čađenovića i Milana Kneževića.

Tužilac Saša Čađenović je pitao Dedeića jesu li tačni navodi advokata Radosavljevića da je on administrator sajta Saše Sinđelića.

“Ne znam kako se zove taj sajt, ne znam ni koji su sve sajtovi Sinđelića. Niko od novinara niti ja nijesmo postavili nijedan dokument koji se tiče ovog procesa. Tužio sa advokata i odbacujem njegove navode. Strašno je da je neko pokušao da mi nanese štetu. Znam ko je nalogodavac ovoga što je advokat saopštio”, dodao je on.

Dedeić je kazao da je nalogodavac svega Andrija Mandić.

“Ne znam zašto sam uvučen u sve ovo. Nemam veze sa ovim postupkom”, ispričao je svjedok.

11.32

Nakon više od sat vremena, nastavlja se glavni pretres. Počinje saslušanje Dedeića. Kazao je da ne zna ništa o događajima iz 2016.godine, te dodao da ne poznaje Sašu Sinđelića.

“Politička organizacija na čijem sam čelu nije izlazila na izbore, a sve što se dešavalo te godine nije bio pedmet našeg interesovanja. Ja sam nekoliko puta pominjat u sudnici, nekoliko puta od strane advokata i jednom od tužilaca. Hoću da prokomentarišem navode jednog advokata kojima mi je nanijeta šteta. Ne želim da se miješam u fingirane sukobe vlasti i DF. Nijesam ponosan što sam uvučen u ovaj proces i mogu da demantujem što je ranije kazano u sudnici”, jasan je Dedeić.

9.40

Pauza da bi se uspostavio link sa svjedokom Dobrilom Dedeićem.

9.20

Advokat Jugoslav Krpović navodi da se iz dokaza vidi da Rusi nijesu izvšili djelo za koje se optužuju.

“Ovdje prisustvujemo suđenju u kom se sudi nepostojećem licu. Prvookrivljeni Šišmankov ne postoji, nema ga u evidenciji državnih organa Rusije. Ovaj postupak je apsurdan. Oba okrivljena koja su saslušana u Rusiji ne poznaju moju branjenicu, niti imaju bilo kakve veze sa njom i njenim pokretom”, kazao je Krpović.

Sa njim se složio i njegov kolega Dražen Medojević.

9.09

Advokati iznose primjedbe na dokument sa svjedočenjem Šišmakova i Popova.

Advokat Dušan Radosavljević navodi da je dokument preveden djelimično. Primijetio je da okrivljeni Rusi ne pominju njegovog branjenika Milana Kneževića kao ni Andriju Mandića. Prema riječima Radosavljevića to potvrđuje Kneževićevu izjavu da njih dvojicu ne poznaje.

9.05

Tužilac Saša Čađenović je primijetio da Vladimir Popov korisiti vojničke termine, pa zaključuje da se radi o vojnom licu.

Smatra da se ovi dokumenti koji sadrže svjedočenje ne mogu koristiti u postupku.

8.52

Šišmakov je kazao da se sa svjedokom saradnikom Sašom Sinđelićem susreo dva puta u Beogradu i Moskvi. On i Vladimir Popov demantovali su učešće i planiranje kriminalnih aktivnosti.

“Znam Sinđelića od proljeća 2015. godine. Tada smo se upoznali u Moskvi, a nosio specifičnu uniformu pa me je to postaklo da se upoznam sa njim. Kasnije sam saznao da je to uniforma četničkog pokreta u Srbiji. Na kraju razgovora razmijenili smo brojeve telefona i on me je pozvao u goste. Bio sam u oktobru 2016. u Beogradu zbog pisanja članka za list ‘Strahovaha presa’, i tada sam se sreo sa Sinđelićem da bi mi pomogao pri susretu s predstavnicima srpskog četničkog pokreta, radi pisanja članka. Samo smo razgovarali o pitanju četničkog pokreta Srbije i o susretu s njihovim rukovodiocima. Ni o kakvim drugi temama nismo razgovarali”, kazao je Šišmakov.

Šišmakov i Popov su naveli da ne poznaju nikog od optuženih osim Sinđelića.

8.40

Počinje čitanje zapisinika optuženih Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova. Dedeić će svjedočiti putem video linka, zbog zdravenih razloga.

8.30

Nastavak suđenja.

Tokom jučerašnjeg pretresa, advokati su iznijeli primjedbe na mjere tajnog nadzora, prikazani su i snimci sa mitinga Demokratskog fronta iz 2016. godine.

<<<Dikić: Da sam imao neki plan ne bih se sastajao u tržnom centru<<<

Podsjetimo, optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

A.G.

 

1 Komentar na "Nastavak suđenja za pokušaj terorizma u septembru, Dedeić ne želi da učestvuje u sukobu DPS-a i DF-a"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend