Hronika

Ne miri se sa odlukom Pažina, izvršitelj odbio da zatvori kancelariju

Zoran Pažin (Foto: Vlada Crne Gore)

Nakon što je ministar pravde Zoran Pažin donio odluke o prestanku obavljanja izvršiteljske djelatnosti za sedam javnih izvršitelja koji u zakonom ostavljenom roku nisu položili predviđene ispite neophodne za obavljanje te djelatnosti, njihovi predmeti su raspodijeljeni drugim izvršiteljima, osim u jednom slučaju u kojem je izvršitelj odbio da preda predmete. Zbog odbijanja da zatvori izvršiteljsku kancelariju i preda predmete, nakon što je kancelarija izgubila pravo da posluje, predmet je dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, saznaju Dnevne novine.

Ministartvo pravde 17. aprila 2018. godine donijelo je odluku da se zbog nepolaganja ispita koji su propisani zakonom, pravosudni i ispit za izvršitelje, kako bi se mogla obavljati izvršiteljska djelatnost, zatvorila kancelarije Radovanu Drinčiću, Siniši Mugoši, Ljiljani Vladičić, Mladenu Pavličiću, Isadu Jašaroviću, Dejanu Kekoviću i Vladimiru Vujotiću. Njihovi predmeti su raspoređeni njihovim kolegama koji ispunjavaju zakonske uslove o obavljanju te djelatnosti.

“Izvršena je primopredaja predmeta između bivših javnih izvršitelja kojima je prestala izvršiteljska djelatnost i vršioca dužnosti javnih izvršitelja izuzev u jednom slučaju u kojem još nije izvršena primopredaja, ali se preduzimaju radnje u pravcu okončanja i te primopredaje”, saopšteno je kratko iz Ministarstva pravde.

Naime, zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima, koji je stupio na snagu 11. aprila 2017. godine, propisano je da je javni izvršitelj imenovan u skladu sa Zakonom o javnim izvršiteljima iz 2011. godine, koji na dan stupanja na snagu ovog zakona ne ispunjava uslove za imenovanje, dužan da položi pravosudni ispit, odnosno ispit za javnog izvršitelja, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu zakona.

U slučaju da javni izvršitelj koji u propisanom roku ne položi pravosudni ispit, odnosno ispit za javnog izvršitelja, prestaje izvršiteljska djelatnost. Izvršitelji su imali više puta da ispune tražene uslove jer je nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima, organizovano ukupno četiri roka za polaganje pravosudnog ispita i četiri roka za polaganje ispita za javne izvršitelje.

Javni izvršitelji uvedeni su u crnogorski pravni sistem krajem 2013. godine, sa ciljem da se riješi značajan problem velikog broja neizvršenih izvršnih predmeta i dugog trajanja postupka.

13 Komentara na "Ne miri se sa odlukom Pažina, izvršitelj odbio da zatvori kancelariju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend