Hronika

Niko neće odgovarati za smrt radnika u Tari

Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju stigao je nalaz vještaka iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centru u Beogradu u vezi sa eksplozijom u fabrici oružja u Mojkovcu 29. januara ove godine, kada su teško povrijeđeni radnici Radovan Čobeljić (50) i Maksim Vujičić (50), koji su preminuli na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.  Iz ODT je saopšteno da, na osnovu prispjelih nalaza i mišljenja, nema osnova za pokretanje postupka protiv bilo koga.

U tužilaštvo je ranije iz Forenzičkog centra u Danilovgradu stigao nalaz hemijsko-biološkog materijala izuzetog sa mjesta događaja. Taj nalaz je upućen na vještačenje u Nacionalni kriminalističko-tehnički centar u Beogradu, koji je nedavno dostavio mšiljenje u vezi sa nastankom eksplozije.

U ekspertskom mišljenju vještaka iz Beograda navodi se da se eksplozija dogodila u alatu postavljenom na kolica hidraulične prese.

“Do eksplozije je došlo u momentu kada je radnik R.Ć. preko prethodno postavljenog tiskača sastavljao pomoćni alat i tom prilikom, najvjerovatnije uslijed trenja ili pritiska, došlo je do pretvaranja mehaničke u toplotnu energiju, koja je tako oslobođena upalila crni barut, a potom MTF smješu u alatu koji je bio postavljen na kolica hidraulične prese”, piše u nalazu.

U nalazu se, između ostalog, konstatuje da, imajući u vidu da je na poligonu u krugu fabrike izvršena simulacija pojedinih kompleksnih pojava i procesa koji su se dogodili neposredno prije i u vrijeme iniciranja MTF smjese, kao i na osnovu iskustva i činjenice da u objektu nije uočena značajnija destrukcija koja je mogla nastati pod dejstvom energije udarnog talasa, može se zaključiti da su količine pirotehničkih materijala-proizvoda bile u skladu sa propisanim normama.

15 Komentara na "Niko neće odgovarati za smrt radnika u Tari"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend