Hronika

Njemačka policija sumnja da je glavna meta bio Vesković: Nađeno oružje, ubijeni praćeni danima

Policija i forenzičari na mjestu zločina, foto: dpa

Dan nakon ubistva dvojice crnogorskih državljana Darka Mijovića i Nikole Jovanovića i ranjavanja Miloša Pavićevića i Miloša Veskovića, u Forstu u njemačkoj pokrajini Brandenburg, istražitelji su u šumi nedaleko od grada pronašli više komada oružja sa prigušivačima, pišu Dnevne novine. Pobjeda piše da je prema prvim nalazima njemačkih istražitelja, ranjeni Beograđanin Miloš Vesković najvjerovatnije bio glavna meta naoružanih napadača.

Njemačka policija sumnja da je motiv vatrenog obračuna osveta za ubistvo Blaža Đurovića u čijem ubistvu je učestvovao Darko Vesković zvani Prika, brat ranjenog Miloša Veskovića.

Vesković je u pucnjavi teško ranjen, dok su crnogorski državljani Darko Mijović i Nikola Jovanović ubijeni.

Četvrti učesnik okršaja Miloš Pavićević prošao je bez povreda.

<<<Mijović i Jovanović izrešetani u iznajmljenom stanu<<<

Njemački mediji prenose da je, oružje, koje je najvjerovatnije korišćeno prilikom ubistva, pronađeno nakon što je policiji dojavljeno da je u šumi podmetnut požar.

<<<Darko Mijović i Nikola Jovanović ubijeni u Njemačkoj<<<

Policija je na licu mjesta, osim oružja pronašla i djelove garderobe i maske, što ukazuje da su napadači paljenjem pokušali da sakriju tragove.

Crnogorski državljani su praćeni duže vrijeme i napadači su precizno znali u kom stanu se nalaze. Stan u kojem su se krili pripada jednom stanovniku Berlina, ali on je policiji ispričao da je kuća neuseljiva i napuštena, te da nikom nije rentirao stan.

Da su žrtve praćene potvrđuje i izjava jednog od mještana koji je policiji ispričao da su automobili berlinskih registarskih tablica, često viđani noću kako patroliraju pored kuće u kojoj se dogodilo ubistvo.

“Ta vozila su se parkirala uglavnom u blizini ove kuće, a često na parkinge koji su rezervisani samo za stanare, zbog čega su i privukli pažnju mještana”, kazao je jedan od mještana.

Iz vozila su obično izlazili muškarci koji su imali kapuljače na glavi i koji bi često osmatrali kuću koja je trebalo da bude napuštena.

Kako izvještava njemački portal Markische Allgemeine Zeitung, jedan od ubijenih je navodno bio doušnik Savezne kancelarije kriminalističke policije njemačke, zbog čega je upravo ova policija preuzela istragu. Isti portal navodi da su se ubijeni nalazi na listi za odstrel jedne kriminalne grupe, te da je to i razlog likvidacije, ali i činjenica je da su se krili u napuštenoj kući ukazuje na tu tezu.

Prema podacima policije, ubijeni i ranjeni su bezbjednosno interesantna lica i navodno su bliski škaljarskom klanu.

Mijović je u Njemačku stigao prije 15 dana, dok je Jovanović već duže vrijeme u toj zemlji.

Rakočević: Karakterističan način likvidacije

Kriminolog Veselin Rakočević je za Dnevne novine kazao da je ubistvo crnogorskih državljana u Njemačkoj karakteristično i prepoznatljivo.

“Ono što je karakteristično u ovim slučajevima je način izvršenja krivičnog djela, te ovo spada u brutalna ubistva, imajući u vidu sve okolnosti. Na našem prostoru još nismo imali ovakav tip zločina. Nikako ne smijemo svako ubistvo crnogorskih državljana pripisivati kriminalnim grupama. Svaki život je dragocjen, i nisu ubistva uvijek i isključivo vezana za kriminalne grupe”, kazao je Rakočević za Dnevne novine.

Prema njegovim riječima, postoji pogrešan pristup da sve što se desi van Crne Gore, a akteri su naši državljani vezuje se za našu teritoriju.

“Mrežne strukture organizovanog kriminaliteta su svugdje po svijetu locirane, i obično su ti kriminalni poslovi vezani za potpuno neke druge sfere, van naše nadležnosti, i imaju intenacionalni, međunarodni karakter, u svijetlu tih novih trendova organizovanog kriminaliteta i povezivanja brojnih kriminalnih grupa iz cijelog svijeta”, kazao je Rakočević.

Kroz kontakte, kako je naveo, koje će naše službe i državni organi preuzeti, utvrdiće se sve kriminalne veze i aktivnosti.

“Samo se zajedničkim snagama može dati adekvatan odgovor tim kriminalnim radnjama. To je nešto što jednostvno ima stalni trend rasta, i zbog toga države pojedinačno, ali i međunarodna zajednica preduzimaju sve što je u njihovoj moći da koliko god mogu to drže pod kontrolom”, kazao je Rakočević.

11

avatar
1000
9
2
0
 
10
jelenaMarkoTorine18+Ljeskopolje3
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Ovaj Rakočević kao dasi ga sa ovaca doveo, a svaku riječ vaga da se kome ne zamjeri.

Torine
Gost
Torine

Zna li ko odakle je ovaj Jovanovic?

jelena
Gost
jelena

jovanovic je iz danilovgrada ziveo u podgorici

Ljeskopolje3
Gost
Ljeskopolje3

Jeli moguce da dekan pravnog fakltera i kriminolog ovako priča ko na PINKu voditeljka,pih stvarno da ti se zgadi ovo titularenje u CG.Ovaj rat bandi je izmakao kontroli

Vasilije
Gost
Vasilije

Prema mnogim svjedocima tačno je da sva ubistva nisu organizirali kriminalci,kako utvrdi Rakočević jer su za mnoga optuživali vladajuće strukture Crne Gore. Svaka čast g. Rakočević sto na ovo podsjeća!!!

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nikola Jovanović znači bio dupli agent, radio i za gestapo.

Tako
Gost
Tako

Ako nisu kriminalne grupe,biće da je ovaj stanovnik Berlina kojem su upali u napuštenu kuću.

vojvode nk
Gost
vojvode nk

I jedni I drugi….ulama nema svedoka…popustio u policiji ali sud pusti..da ne bi bilo…ulama se nervira dokaze da nije on mogao….a sluzbe pricaju o kavacima mora da je opet Mario m….I vratiose na kim….stid I sram…otvorio bi I sje tamo dje mu sluzbe nadju…sve se dalo da izadje…do kad zavlacite narod…jos na kraju ce biti neko je ukrao tu noc… Više »

Jok
Gost
Jok

U zabludi je gospodin. Nije svaki život dragocjen. Usput, je li samo meni čudno da Pavićević nije ni okrznut?

Filozof 🙊
Gost
Filozof 🙊

” jedan od ubijenih je navodno bio doušnik Savezne kancelarije kriminalističke policije njemačke”…..”Prema podacima policije, ubijeni i ranjeni su bezbjednosno interesantna lica i navodno su bliski škaljarskom klanu.”

18+
Gost
18+

To su ti “zestoki momci”. Spijaju i tamo i ovamo. Na konto toga ih inspektori i tuzioci pustaju (tako je od Kanade do N.Zelanda) a oni pricaju ” imamo jaka ledja, boje se nas” itd itd.

Send this to a friend