Hronika

Njemica tvrdi da joj je oduzet miraz na graničnom prelazu Kula

Porodica Toljaj (Foto: Dan)

Državljani Njemačke Ali i Ljendita Toljaj iz Diseldorfa optužili su carinike na graničnom prelazu Kula kod Rožaja da su ih u četvrtak, zajedno sa troje maloljetne djece, izložili psihičkoj torturi. Oni tvrde da im je na tom carinskom prelazu nezakonito oduzet zlatni nakit vrijedan oko tri i po hiljade eura.

“Radi se o pet zlatnih dukata i narukvici koju sam prilikom udaje dobila od majke u miraz. Rođena sam u Njemačkoj, a sa suprugom sam došla na odmor na Kosovo, gdje smo imali svadbeno veselje. Tom prilikom sam nosila zlato jer je to običaj u mom narodu”, kazala je Danu Ljendita Toljaj.

Njen suprug Ali ističe da ni jedno od njih ne zna srpski jezik i da su zbog toga bili diskriminisani prilikom pretresa i sprovođenja postupka protiv njih.

“Carinik je prema nama postupio vrlo loše, obraćajući nam se na svom jeziku, iako je nakon sprovedenog postupka, koji je trajao četiri sata, počeo da priča na albanskom jeziku, koji mi je, kao i njemački, poznat. Prvo što sam razumio je njegovo pitanje da li imamo drogu, a potom je tražio pretres. Nakit moje supruge se nalazio u njenoj tašni i odmah joj je oduzet. Kada smo se pobunili, carinik mi je zaprijetio da može da mi uzme i sat sa ruke i automobil. Nakon što je napravio dokumentaciju o oduzimanju robe, tražio je od mene da napišem izjavu na albanskom jeziku, što sam i učinio, a potom me je natjerao da potpišem dokument u kojem se navodi da se slažem da mi zlato bude oduzeto. Zapravo, carinik je od početka napravio prekršaj jer zlato nije moje, već moje supruge, ali je on optužio mene i natjerao me je da platim kaznu od 500 eura, uz prijetnju da u suprotnom mogu da nam se dese još gore stvari, a ukoliko platimo, sjutradan ćemo moći da otkupimo robu”, ispričao je Toljaj.

On tvrdi da mu je rečeno da će mu nakit biti vraćen sjutradan.

“Nakon što smo noć proveli u vozilu, otišli smo u carinsku ispostavu Rožaje, odakle su nas uputili u Bijelo Polje, ali tamo nam je rečno da nam je roba trajno oduzeta i da je ne možemo otkupiti, čak ni na aukciji. Potom sam se obratio konzulu, koji mi je preporučio da uzmem advokata i da se obratim novinarima. Konzulu sam predao pisanu izjavu i tražio da mi se vrati oduzeta roba. Ovo što smo preživjeli na Kuli je čista pljačka, koju nismo očekivali u Crnoj Gori. Zlato smo uvijek nosili sa sobom i do sada nismo imali nikakvih problema. Planirali smo da provedemo nekoliko dana na Crnogorskom primorju, ali više nemamo povjerenja u Crnu Goru i nikada više nećemo doći ovdje, niti proći preko ove teritorije. Sve je urađeno s ciljem da nas opljačkaju”, rekao je Toljaj.

On ističe da je kontradiktorno to što je carinik u njegovo ime napisao zahtjev Upravi carina za otkup oduzete robe.

“Kada sam potpisao sve što je od mene traženo, carinik je u s lužbenim prostorijama počeo sa nama da priča na albanskom, govoreći nam da hoće da nam pomogne kako ne bismo bili privedeni sudiji za prekršaje. Isto tako, šef carine je sa nama pričao na njemačkom, mada se nije uplitao u posao podređenog, čime su obojica pokazali licemjerstvo prema mojoj porodic”,i naveo je Toljaj.

Morali da dobiju prevodioca

Iz carinske ispostave su kazali da nisu ovlašćeni da daju izjave, ali tvrde da su njihovi službenici postupili po zakonu i da Toljaji nisu imali pravo da prenesu zlato preko državne granice.

Advokat porodice Toljaj kazao je da su njegovi klijenti imali pravo da traže prevodioca.

“Kada je u postupku strani državljanin, mora mu se obezbijediti tumač jer, u protivnom, niko nije mogao protiv njega da preduzme nijednu radnju. U prekršajnoj prijavi se ne vidi da je bio obezbijeđen tumač i da je stranka upoznata šta potpisuje i koje radnje se prema njoj preduzimaju od strane nadležnog organa. Da li je roba oduzeta zakonito ili ne, to zasad ne mogu da tumačim, ali važeći propisi Crne Gore ovako nešto ne poznaju”, rekao je advokat porodice Toljaj.

80

avatar
1000
42
38
0
 
37
RaulioPrimoracGaryeskobarRafamakafon
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Primorac
Gost
Primorac

Vi iz cdm kad god vam ne odgovara komentar odma ga brisete ko vas plaća pitam se

Raulio
Gost
Raulio

soroš+dps+narod Crne Gore

Gary
Gost
Gary

Ova Toljaj je Njemica koliko i ja poslednji Mohikanac

eskobar
Gost
eskobar

A Dan-u valjaju Albanci kad treba pljuvat po Crnoj Gori.

Raulio
Gost
Raulio

A tebi valjaju jer ne bi imao državu bez njih. Tj. oni ne bi imali tvoju državu.

Ljuta
Gost
Ljuta

Zasto nije prijavljivala zlato ?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Е вала свака шуша зна да се злато на граници пријављује приликом уласка у неку земљу да би исто сигурно изнио и избјегао проблеме.

zrno krstov
Gost
zrno krstov

A što napriča žena,a ima li kred.karticu?

Bxdc
Gost
Bxdc

Kolika je kazna za ovo nedjelo u Njemačkoj, pitam rođene Njemce? Isto tako treba postupiti u ovom slučaju. A ove, nazovi novine, koji objavljuju ove neprovjerene priče kazniti dvosttuko. Neka novinar prvo pročita pravila Carine pa onda, ako sumnja u kršenje objavi. Ovako bi mi platio dvije njihove kazne.

Piroska
Gost
Piroska

Ovima su oduzeli licni nakit koji vrijedi samo 3500eura,……a sto ce jadni Milo kad bude prelazio nasu granicu a na ruci bude imao sat od 100.000eura. ufffffff

Filipini
Gost
Filipini

Sad vam je Milo kriv što ova nije prijavila zlato

Aco smrad
Gost
Aco smrad

Ne diraj mi brata mila

Filipini
Gost
Filipini

Baš bih volio da nekog iz CG uhvate sa ne prijavljenim zlatom bilo đe na svijetu i da ga pušte jer mu je rečeno da mu je to od babe.
Pa taj policajac bi momentalno bez posla ostao ako to ne bi prijavio, pretpostavljenom i ušlo u dalju za to predviđenu proceduru

važi
Gost
važi

Imamo li mi države koja će da nagradi službenike koji su otkrili šverc ili nemamo?

Bole
Gost
Bole

Znaju li Albanci išta drugo osim da se grupišu?

offshop
Gost
offshop

Ma Albanci su gospoda, ovo su Kosovari samo o jadu misle ka da nemaju pametnija posla… Dosli da bune moju Crnu Goru…

Bole
Gost
Bole

Ljendita – staro Njemačko ime.

Region
Gost
Region

Ubjeđen sam sa nema naroda na svijetu a da ima manje prava u svojoj zemlji od Crnogoraca, sa tendencijom daljeg gubitka preostalih prava

Srbin
Gost
Srbin

Nista nam ne trebate u cg mrs bagro

Tomos
Gost
Tomos

Nisu ni bili u CG, već tranzit, a do sada nismo nikog ćerali, pa nećemo ni sad….

Peki
Gost
Peki

Njemice su poznate po tome što nose miraz sa sobom.

Send this to a friend