Hronika

Nuhodžić: Rasističke parole ne mogu narušiti imidž tolerantne Crne Gore

Rasističke parole koje su se čule na utakmici Crna Gora-Engleska ne mogu narušiti prepoznatljivost Crne Gore, koja je tolerantna za sve razlike, kazao je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Vlada je danas usvojila Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti tog resora u 2018. godini, a Nuhodžić je kazao da je pozitivan trend iz 2017. nastavljen i u 2018. godini, čime je potvrđen visok stepen povjerenja u rad MUP-a i policije.

<<<Nuhodžić: Vlada traži rigorozno kažnjavanje napadača na Tomkića<<<

Kada je u pitanju pružanje usluga za izdavanje ličnih isprava, ministar je naveo da je povećan nivo kvaliteta i da su smanjene gužve na šalterima, te da će se i u narednom periodu raditi na tome da se usluge učine još dostupnijim građanima i privrednim subjektima.

“Najavio je da se planira izrada novih ličnih identifikacionih dokumenata tzv. treće generacije, kako bi građanima bio obezbijeđen lakši pristup elektronskim uslugama”, navodi se u saopštenju.

Ukazao je i na važnost unapređenja sistema zaštite i spašavanja, kroz nabavku opreme, osposobljavanje operativnih jedinica koje djeluju u vanrednim situacijama i edukaciju građana.

Nuhodžić je rekao i da je u cilju usvajanja Šengen standarda instalirana savremena oprema za nadzor na graničnim prelazima, a u ovoj godini počeće se sa izgradnjom ili rekonstrukcijom graničnih prelaza Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, što će uticati na brži protok ljudi, ali i na povećanje sigurnosti i bezbjednosti naših granica.

„Zahvaljujući podršci Vlade i premijera (Duška) Markovića, aktivno smo radili na rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja naših zaposlenih, pa će tako oko 850 porodica u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Žabljaku, Cetinju i drugim gradovima na sjeveru i jugu, riješiti stambeno pitanje pod povoljnim uslovima“, saopštio je ministar.

Predstavljajući rezultate rada Uprave policije, Nuhodžić je naglasio da se ukupno stanje bezbjednosti u Crnoj Gori zasniva na dobroj međuresorskoj saradnji, prvenstveno policije i Specijalnog državnog tužilaštva.

„U saradnji sa Tužilaštvom, a posebno sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podnijeto je 180 krivičnih prijava protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesentnih lica. To je bolji rezultat u odnosu na 2017. godinu, kada je podnijeto 48 krivičnih prijava. Spriječeno je više od 20 planiranih likvidacija članova suprotstavljenih kriminalnih grupa. Ovo je bolji rezultat u odnosu na 2017. godinu, kada je spriječeno sedam likvidacija“, istakao je ministar.

Nuhodžić

Ukazao je da su visokorangirani pripadnici organizovanih kriminalnih grupa bili u bjekstvu prethodnih godina, te da je više njih u 2018. uhapšeno po međunarodnim potjernicama u Turskoj, Bugarskoj, Češkoj, Kosovu, a nastavljena je i borba protiv narko dilera, zaplijenom više od tri tone raznih vrsta narkotika.

„U 2017. godini, odnosno u 2018. je registrovano po 11 krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo, što je za 55 odsto manje u odnosu na 2016. godinu kada su bila 24 ubistva. Od 11 ubistava, riješeno je osam, a rasvijetljena su i krivična djela iz prethodnog perioda“, naveo je Nuhodžić.

Zabrinjavajuć je, kaže, trend rasta maloljetničke delinkvencije za 15,8 odsto.

“Ovaj podatak je jasan signal da sve institucije u sistemu odgovornosti treba da daju veći doprinos, jer smo ovih dana svjedoci vršnjačkog nasilja među najmlađom populacijom koja treba da bude budućnost ovog društva“, istakao je ministar.

Kazao je i da je bezbjednost u saobraćaju poboljšana, o čemu svjedoči i podatak da je broj poginulih smanjen za 23,8 odsto, kao i da je smanjen broj teže i lakše povrijeđenih osoba, a podsjetio je i da je Crna Gora prošlog ljeta bila jedna od najbezbjednijih turističkih destinacija.

„Prioriteti u radu MUP-a i Uprave policije u ovoj godini biće zaštita i poštovanje ljudskih prava građana, održavanje javnog reda i mira, nastavak obračuna sa organizovanim kriminalom, rasvjetljavanje najtežih krivičnih djela, prvenstveno ubistava, suzbijanje ulične prodaje droge, kao i borba protiv svih oblika nasilja, unapređenje regionalne i međunarodne saradnje, jačanje saradnje sa građanima“, naglasio je Nuhodžić, zaključivši da u kaznenoj politici ima prostora za pooštravanje sankcija za višestruke povratnike i počinioce teških krivičnih djela, što ujedno predstavlja i važan preventivni mehanizam.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sssr
Gost
sssr

Bolje da ste pustili da se jos tih 20 krimosa poroka,ne bi nikakve stete bilo

Prc CG
Gost
Prc CG

Nuhodžić je jedan izuzetan čovjek i koliko vidim iz teksta,htio ne htio priznao je da je bilo rasističkih parola na utakmici sa Englezima.Do juce smo bili svjedoci raznih opovrgavanja da je na utakmici bilo vrijeđanja na rasističkoj osnovi,a sto sada????!!!!!

Sazvježđe
Gost
Sazvježđe

U Crnoj Gori je stvarno tolerantno društvo, vlada mir i sklad, što je za ponos

ModniFilozof
Gost
ModniFilozof

Bravo Meco ,dobar i posten covjek koji brani interese svoje zemlje!

ines23
Gost
ines23

Rad ovog ministarstva od kad je ovaj covjek na celu je do sad najbolji!

Vitinka
Gost
Vitinka

Njima se desio slucaj sa djevojcicom, pa sad sa Tomkicem to je dovoljan dokaz da se vidi sta je problem gore jer policija dovoljno dobro radi svoj posao nego da vidimo sad sta ce Scekic preduzeti.

oliver14
Gost
oliver14

Dokaz kako bi bilo svima nama u CG ne samo manjinama da dodje opozicija na vlasti.

Kosta
Gost
Kosta

Jako ruzno sta se desilo u Beranama, ali bitno je da smo vidjeli ko drzi do toga da je CG cilj da svi zivimo u miru i skladu po reakciji Nuhodzica i njegovog ministarstva.

goran1978
Gost
goran1978

Svaka cast policiji kako radi svoj posao! E ovo se zove kad se odmah reaguje a ne kao Scekic sacekao da se svi oglasa pa onda se nije oglasio on nego Opstina kao!

Crnogoraaaac
Gost
Crnogoraaaac

Stvarno covjek radi posao kako treba, svaka cast!

Dzoni10
Gost
Dzoni10

Bravo Nuhodzicu, tako je!

Danilo
Gost
Danilo

Bravo, dosta si kriminalaca pohvatao! Situacija je mirna! Reapekt!

Amela
Gost
Amela

Pošten čovjek! Neka te alah sačuva!

vlajko
Gost
vlajko

Čovjek u ovom mandatu dosta posla uradi! Nastavi Nuhodžiću, svaka čast!

Enesa
Gost
Enesa

Kod nas manjine zive, rade i privredjuju na isti nacin kao i ostali gradjani. Potezi pojedinaca ne bi trebali da dovedu u pitanju stav nase drzave o vjerskim i nacionalnim razlicitostima. Jer kod nas svi ljudi zive u miru i skladu.

Send this to a friend