Hronika Međunarodna konferencija u Bečićima

Nuhodžić: U policiji nema prostora i zaštite za nasilnike u uniformi

U policiji nema prostora, niti povlašćivanja i zaštite za nasilnike u uniformi. Ali, isto tako, svi kao društvo, moramo stati u zaštitu policajaca koji časno, profesionalno i odgovorno obavljaju svoje poslove, poručio je danas u Bečićiima ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, na međunarodnoj konferenciji “Sprječavanje zlostavljanja u policijskoj službi: suočavanje sa izazovima koje apostrofiraju presude Evropskog suda za ljudska prava i druga tijela Savjeta Evrope”.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Nuhodžić je kazao da resor kojim rukovodi ne toleriše i neće tolerisati ugrožavanje ljudskih prava građana i istrajan je u stavu da se ljudska prava u policijskoj službi moraju poštovati.

“Svi koji su prekoračili ovlašćenja moraju za to odgovarati. Mora da postoji nulta tolerancija prema nasilju bilo koje vrste. Nećemo stati dok svi slučajevi nezakonitog postupanja ne budu rasvijetljeni i sankcionisani”, kategoričan je ministar.

Naglasio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu ulaže značajne napore u dijelu unapređenja zakonodavnog okvira, edukacije policajaca i obezbjeđivanja adekvatnih uslova za boravak uhapšenih osoba, u cilju poboljšanja njihovog položaja.

Govoreći o realizaciji preporuka Komiteta Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni i postupaka (CPT), Nuhodžić je saopštio da je usvojen i poseban plan, što predstavlja snažan iskorak kako da se CPT preporuke implementiraju u svakodnevnoj policijskoj praksi.

“Nijedan sistem, nijedna država i policija nijesu imuni na slučajeve prekoračenja upotrebe sredstava prinude. Ono čime sam zadovoljan i što posebno želim da istaknem jeste da su ti slučajevi u Crnoj Gori pojedinačnog karaktera, da nema pojave sistemske torture, da se ti slučajevi iz godine u godinu smanjuju. Kako bi se otklonile sumnje u nekažnjavanje slučajeva zlostavljanja, na uniformama službenika Sektora specijalne policije istaknute su slovno numeričke oznake koje omogućavaju njihovu identifikaciju, što doprinosi i jačanju povjerenja javnosti u policiju”, ukazao je ministar.

U kontekstu jačanja kapaciteta Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije, Nuhodžić je izvijestio da je u 2018. i u prvih devet mjeseci ove godine, kontrolisana zakonitost policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja u 122 slučaja, od čega su u 46 slučajeva vršene kontrole na osnovu pritužbi građana.

“Nadležnim tužilaštvima dostavljeno je pet predmeta protiv deset policijskih službenika, od kojih se jedan predmet odnosio na postojanje osnovane sumnje da su dva policijska službenika izvršila krivično djelo zlostavljanje. Upravi policije je predloženo pokretanje disciplinskih postupaka protiv 14 policijskih službenika, od čega protiv tri službenika zbog teže povrede službene dužnosti izvršene prekomjernom ili nezakonitom upotrebom sile”, naglasio je prvi čovjek MUP-a.

Dodao je da se posebna pažnja posvećuje jačanju bezbjednosne kulture i kompetentnosti policijskih službenika i da Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima u potpunosti reformiše sistem zapošljavanja, obuke i stručnog obrazovanja i usavršavanja policajaca, kao i nadzorne mehanizme nad radom Uprave policije.

Nuhodžić je rekao da će MUP i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem obuka i promovisanjem Kodeksa policijske etike, u cilju podizanja svijesti o značaju etičkog i moralnog ponašanja u praksi.

“Današnjim prisustvom i učešćem, potvrđujemo još jednom volju i iskrenu posvećenost da kroz, primjenu standarda Savjeta Evrope i EU, radimo na jačanju bezbjednosne i policijske kulture koja će unaprijediti policijski integritet i odgovornost i omogućiti efikasan nazdor i istrage”, zaključio je ministar, pohvalivši saradnju sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije, koji ukazuje na propuste u radu policajaca, ali i dodatno afirmiše nultu toleranciju prema svim protivzakonitim postupcima.

20

avatar
1000
17
3
0
 
18
RanjaEnnd🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣AminNick
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ranja
Gost
Ranja

Batalite se kritika zbog razlicitih vjerskih pripadnosti sasvim je nebitno ko pripada kojoj vjeri ili naciji bitno je da on dobro obavlja svoju funkciju. Kad mogu poslanici da pljuju svoju drzavu i naciju da se nasilnicki obracunavaju po parlamentu nije zamjerit ni jednom momku na jednom sasvim malom ispadu to su bile sportske strasti, a bojim se da je iz… Više »

Ennd
Gost
Ennd

Kako normalni gradjani da ocekuju da policija radi i bilo sta preuzima kad svaki dan se ide ka tome da se uskrate ovlascenja policiji!

Ennd
Gost
Ennd

Samo po policiji i ne brinite kriminal ce da cvjeta!!Bolje vidi sta ti sin radi Nuhodzicu pa onda pricaj o nasilnicima i td..pih

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Vidim ja da ce mi ovaj gospodin zabraniti drzati jarice na balkon u zgradu.

Amin
Gost
Amin

Ko je pucao na Oliveru Lakic

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Tacno samo mi nase ne kaznjavamo no dobiju unapredjenje.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ovaj nas ministar ili koristi kakvu drogu ili nema oci. Svi zivi vidimo kako se ponasaju i sto rade a kad treba da se kazne niko nezna ko su ili ih kazne sa 10% od plate. Sto bi sa Pejakovicem ako sam dobro zapamtio prezime kad su ga od batina ubili u celiju, sto bi sa Martinovicem kad ga je… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ko je prebio Mija Martinovića ?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

To je demagogija i rečeno je samo da se nešto kaže,jer nasilnika i u uniformi,ali i u civilu ima,ali su manjina.Dakle nisu samo nasilnici u uniformi,jer ima još više nasilnika policije koji su u civilu.Kada budu ti nasilnici odgovarali za svoje nasilje i kada budete pokrenuli postupke za utvrđivanje njihove odgovornosti i kada te nasilnike budete otpustili sa posla,onda ću… Više »

Ecko
Gost
Ecko

Zlatna je nasa policija sta se sve desava po regionu i svijetu pa cak i u najvecim svjetskim silama poput Amerike u kojoj je dobar dan da policajac za najmanju sitnicu puca na gradjane

Nvo
Gost
Nvo

Samo vi nastavite da radite ovim tempom jer nijedna NVO organizacija za divno cudno nije imala bolju saradnju sa MUP-om nego sada jer sa vasim predhodnicima nijesmo mogli ni oko najsitnih projekata i dogadjaja da se dogovorimo jednostavno nijesu imali sluha ni za sta.

Retro
Gost
Retro

U svakoj savremenoj drzavi se cijene policijski sluzbenici pojedinci stvarno prave ispade i trebaju da budu kaznjeni zbog toga, ali treba se pohvaliti i vidni napredak nase policije koji je uocila i Evropska Unija…

Dragan
Gost
Dragan

Svaka cast za odluku o numerisanju policijskih uniformi sad se nijedan policajac ne moze kriti ispod svoje uniforme vec ce se tacno znati o kojem sluzbeniku je rijec

Dkdk
Gost
Dkdk

… MLATIŠ PRAZNU SLAMU….

Samit
Gost
Samit

U svakom zrnu postoji pupoljak tako da ne treba suditi citavoj strukturi zbog ispada koje prave pojedinci.

Nick
Gost
Nick

U svakom zrnu ima pupoljak…..xaxaxa….umrijet cu O’smijeha….a dje si ti školu učila

Smait
Gost
Smait

U svakom ZITU postovani Njegose :)))

Nick
Gost
Nick

Kukolja, a ne pupoljak!
Poštovani Samite

Send this to a friend