Hronika MUP ZA DNEVNE NOVINE O PROCEDURI DOBIJANJA MEĐUNARODNE ZAŠTITE ZA SVJEDOKA SARADNIKA

O Sinđelićevom zahtjevu za azil odlučiće do oktobra

Sasa Sinđelić (Foto: Screenshot)

Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi do početka oktobra da odluči o zahtjevu za azil Saše Sinđelića, svjedok saradnik u prvostepeno okončanom postupku za pokušaj terorizma.

Međutim, kako su iz MUP-a pojasnili Dnevnim novinama, shodno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, u izuzetnim prilikama odlučivanje po zahtjevu može potrajati i 21 mjesec.

“Uobičajeno trajanje procedure za odlučivanje je oko tri mjeseca, a u složenijim postupcima i duže, u skladu sa zakonom”, dodaju iz MUP-a.

Podsjetimo, Sinđelić je uhapšen početkom jula po međunarodnoj potjernici Interpol Zagreb, nakon čega mu je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici odredio ekstradicioni pritvor. On je tada i zatražio azil. Hrvatska ga je potraživala zbog izdržavanja dvadesetjednogodišnje kazne zatvora po tamošnjoj pravosnažnoj presudi za ubistvo i tešku krađu.

Shodno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite Saše Sinđelića, MUP će sprovesti ispitni postupak, koji podrazumijeva preispitivanje svih činjenica i okolnosti koje su bitne za postupak odobravanja međunarodne zaštite.

“U postupku, imenovani je dužan da iznese vjerodostojne i uvjerljive činjenice i razloge na kojima zasniva svoj zahtjev i da priloži sve dokaze sa kojima raspolaže ili je u mogućnosti da ih pribavi. Prilikom odlučivanja o osnovanosti zahtjeva za međunarodnu zaštitu, Ministarstvo će cijeniti do detalja sve zakonske uslove, činjenice i okolnosti u vezi lica koje tu zaštitu traži, a posebno cijeneći navode o osuđivanosti ovog lica. Ministarstvo unutrašnjih poslova će, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, nakon sprovedenog ispitnog postupka i, po okončanju procedura, donijeti, na zakonu, zasnovanu odluku”, precizirano je iz Ministarstva u odgovoru Dnevnih novina.

Kako su pojasnili iz tog resora, u skladu sa članom 50 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, Ministarstvo će donijeti odluku po zahtjevu za međunarodnu zaštitu, u roku od šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

“Rok za odlučivanje po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite može se produžiti za još devet mjeseci, ako zahtjev za međunarodnu zaštitu podrazumijeva utvrđivanje složenog činjenog stanja, odnosno razjašnjenja složenih pravnih pitanja; veliki broj državljana treće zemlje ili lica bez državljanstva istovremeno zatraži međunarodnu zaštitu; ili stranac koji traži međunarodnu zaštitu ne postupa u skladu sa obavezama utvrđenim zakonom”, navode iz MUP-a, dodajući da se u izuzetnim prilikama rok može produžiti za još šest mjeseci u cilju potpunog razmatranja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Dakle, odluka po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite, donosi se najkasnije u roku od 21 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Uobičajeno trajanje procedure je oko tri mjeseca, a u složenijim postupcima i duže, u skladu sa zakonom.

20

avatar
1000
14
6
0
 
18
Milo LekovictschugoMiliGLUMACmurko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo Lekovic
Gost
Milo Lekovic

Ovaj će bit veći Crnogorac od miraša svetog do oktobra

Mili
Gost
Mili

Zar je još ovdje, nije izručen?

GLUMAC
Gost
GLUMAC

Sindja je složen….njemu ce trajati 21mjesec….mora ponovo svjedociti jer presuda 3 kadijice mora biti ukinuta….

Gero
Gost
Gero

Osnov za azil je ljubav prema budućoj domovini. Zar nas Sinđa nije spasio od Rusa, udruženih s Mosadom i Cijom i tako onemogućio nesposobnu opoziciju da rasturi tridesetogodišnju vlast DPS. Zbog Sinđe smo danas srećni i bezbjedni. Pod NATO kišobranom, sa standardom koji je ravan Evropi,bez korupcije i nezaposlenosti. Orden i azil za Sinđu!

Pesa
Gost
Pesa

Pružiti ovome gospodinu koji je spasio Crnu Goru od četnika punu zaštitu, azil i sve što treba. To što je ubio tog Hrvata je manje bitno, jer svakako bi jednog dana umro. On je ubio samo jednog čoveka, a odbranio je 700 000 nas. Hvala ti do neba dobri čoveče, i tebi i Katniću koji je uspio da te pronađe.

GLUMAC
Gost
GLUMAC

A ja mislio da sam ja Glumac…

tschugo
Gost
tschugo

zar crna gora ima vise stanovnika od 600000 hiljada ,ako se mozda uzme da ih toliko zivi u srbiji

Vojo
Gost
Vojo

Izruciti Hrvatskoj,ubio je covjeka…kakav azil?!?!?!?!?

murko
Gost
murko

Nije ga jako ubio. Samo malo, a spasao drzavu. Bacio se pred tenkove i bajonete. Golim rukama savladao podivljalu babu koja je nosila atomsku bombu.

Goran
Gost
Goran

Kakva država takvi i azilanti💰

Velja gora
Gost
Velja gora

Na ovoga bi.mogli vise zaraditi nego na posmatranju pelikana
Mozemo da budemo svjetska meka za obuku psihijatara.
Sat razgovora sa Sindjom 500 e
Cista para, plus ostali benefiti

Nata
Gost
Nata

Cudo ovo niko ne cita…? I slabo se bacaju oko ovog okupatora..sto li ce to reci….

Panda
Gost
Panda

Dajte mu državljanstvo pa da igra za reprezentaciju kod Faruka..Treba jedan takav napadač..

Micko
Gost
Micko

Neko da zbuni protivnika.

Bokelj
Gost
Bokelj

Obrazlozenje Mupa-a bi bilo smjesno da nije zalosno, dok sve ostale iz drugih drzava expresno isporucuju ubicu Sindjelica cuvaju i jos ce mu dati zvanje pocasnog drzavljanina Cg.

Toni
Gost
Toni

Po kojem osnovu uopšte traži azil?

podgoričanin
Gost
podgoričanin

Po osnovu toga što naša država daje azil bjelosvjetskim lopovima sa tajlanda, a sad vidimo i bjelosvjetskim ubicama poput ovoga Sinđelića.

GLUMAC
Gost
GLUMAC

Po osnovu zasluga na radu…

Roro
Gost
Roro

Ovoga lika moramo zadržati kako znamo i umijemo.Čak i neku malu uličicu ili trgić dati po njemu”Sinđina ulica””SinđinTrg”….Obavezno mu dati neki lagani posao…npr.u “Turističkoj organizaciji Podgorice”..zaslužio je.

Sve je laz
Gost
Sve je laz

ON SPADA U BOGATE
SIROMASNIH NAS JE SVE VISE .kazu
SIROMASNI SE VISE RAZBOLIJEVAJU

Send this to a friend