Hronika

Od 2020. stipendije za policijsko obrazovanje mladih iz Malesije

Od 2020. počeće stipendiranje mladih iz Malesije kako bi se povećalo njihovo interesovanje za rad u bezbjednosnom sektoru, kazao je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj na sastanku sa predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandrom Sašom Zekovićem.

Kako je saopšteno iz Savjeta, na sastanku je prepoznata potreba da se nastavi sa aktivnostima u vezi sa djelotvornim učešćem lokalnog stanovništva, posebno Albanaca, u sastavu i radu policije.

“U tom pravcu je prepoznata i potreba da se doprinosi kontinuiranom obrazovanju pripadnika albanske i drugih manjina koji su kvalifikovani za policijske i druge bezbjednosne poslove”, navodi se u saopštenju.

Đeljošaj je, ističu, uvažio preporuku Savjeta da Opština Tuzi podstakne i podrži interesovanje mladih sa područja Malesije za policijsko obrazovanje i kasniji rad u policiji kroz uvođenje motivacionog stipendijskog programa.

“To je jedini održivi način dugoročnog ostvarivanja cilja o adekvatnom učešću pripadnika manjina u policijskoj organizaciji”, dodaju u Savjetu.

Ukazuju da je država Crna Gora osigurala različite mjere afirmativne akcije prema pripadnicima manjina, a Đeljošaj je istakao da je odnos sa starješinama policije korektan, te da građani hvale postupanje policije u Tuzima.

“Razgovarano je o mogućnostima daljeg unaprjeđenja komunikacije između lokalnog stanovništva i Uprave policije, posebno na pograničnim područjima, kako bi se i tamo postupanje poboljšalo, kao i povećalo radno angažovanje stanovništva koje govori albanskim jezikom u graničnoj policiji”, naglašvaju u Savjetu.

Zeković je ukazao da novo rukovodstvo policije, na čelu sa direktorom Veselinom Veljovićem, ima izuzetno odgovoran i senzibilan odnos prema manjinskim narodima i da se ono fokusira na služenje zajednici, te da Savjet vjeruje u punu podršku kako bi se nastavilo jačanje partnerstva policije sa lokalnom zajednicom i izgradila njena puna dostupnost građanima.

Zeković je podsjetio da su ranije, upravo na inicijativu Veljovića, organizovani kursevi albanskog jezika za službenike Sektora granične policije.

“Savjet je pozdravio i pohvalio aktivnosti Uprave policije, uz ocjenu da to unaprjeđuje komunikaciju graničnih policijskih službenika i stanovništva u sredinama u kojima je albanski dominantan jezik. Zajednički je konstatovano da bi nastavak tih obuka doprinio povećanju povjerenja građana i boljim rezultatima policije, kao i da će se rad policijske službe u Tuzi urediti u skladu sa rješenjima koji važe za sve samostalne opštine u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju Savjeta.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
daliNevaspitanjeDelija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dali
Gost
dali

iha ali obavezno da se skoluju na Albanskom jeziku jer nikad se nezna i zasto samo malesija sto ne i Plav pa Gusinje pa bogami i Ulcin a mozda malo da ukljucite i Albance sa Kosova da i oni uce nikad se nezna

Nevaspitanje
Gost
Nevaspitanje

Nemam nista protiv toga sto su mu na stolu albanska, americka i bosnjacka zastava ali to sto nema crnogorske zastave na tom istom stolu je skandalozno i neprihvatljivo

Delija
Gost
Delija

Zaposlite leona i viktora dressja u policiju neka idu oni prvi na kurs

Send this to a friend