Hronika

Od “istorijskog rezultata” do “nije to moja nadležnost”

Dritan Abazović (Foto: Vlada Crne Gore)

Radmila Uskoković Ivanović

Odlazeći premijer Dritan Abazović 15 mjeseci maksimalno se trudio da povodom “slučaja Krstovići” uspjeh i slavu prigrabi za sebe, a, kada je izrečena oslobađajuća presuda – drugima prebacuje “vruć krompir”. Po sistemu kritike meni, pohvale drugima, Abazović je likovao i igrao ulogu tužioca i sudije, a kada je otkriveno da nema elemenata da budu osuđeni, počeo je da “pere ruke pravde”, piše Pobjeda.

Za Abazovića je 24. avgusta prošle godine sve bilo jasno, a juče je odgovornost prebacio drugima.

“Oni su uhapšeni po nalogu Državnog tužilaštva i to je to, ako misle da su im povrijeđena neka prava – mislim da imaju neke druge adrese”, dodao je on.

Petnaest mjeseci kasnije, komentarišući oslobađajuću presudu za Budimira Krstovića i njegovu kćerku Marinu koji su bili optuženi da su švercovali 1.206 kilograma kokaina, odlazeći premijer Dritan Abazović kazao je juče da – nije nadležnost premijera da se o tome izjašnjava.

“Kad je riječ o tome ko je kriv i ko zaista švercuje to nije nadležnost premijera da se izjasni tako da ne mogu da komentarišem presudu suda u vezi sa porodicom Krstović “, poručio je juče Abazović.

On je rekao da o toj familiji ne zna ništa loše, niti da ima neke važne informacije, te istakao da ih nije pominjao u bilo kojem kontekstu.

“Kako je taj tovar završio tamo i kako je on tranzitirao kroz Crnu Goru, na ta pitanja bi trebalo nadležni organi da daju odgovor”, rekao je Abazović i dodao da ako Krstovići budu mislili da treba da tuže državu, to nije nikakav problem, ali i istakao da zaista ne vidi zašto bi to uradili.

“NAJVEĆI PODUHVAT”

To su jučerašnje misli odlazećeg premijera i ne bi bilo ništa čudno da u prvoj izjavi nakon zapljene Abazović, tada u funkciji potpredsjednika Vlade, nije ocijenio da je riječ o “istorijskom i najvećem rezultatu”. Ili preciznije: “Ovo je najveći poduhvat nove vlade od 30. avgusta do danas”.

A na slavodobitnoj i opštepohvalnoj pres konferenciji, sa sve premijerom Krivokapićem i ministrom Sekulovićem, organizovanoj 30. avgusta 2021, tada je potpredsjednik Abazović ustvrdio da bi na toj zapljeni droge pozavidjele čak i SAD, jer je vrijednost jedne pošiljke od 100 miliona eura ekvivalentna vrijednosti pet superluksuznih bolnica ili deset supersavremenih fabrika i pogona na sjeveru države.

“Mala Crna Gora ima veliku volju za tu borbu. Ne postoji mafija koju nijesmo napali u prethodnom periodu. Rezultati o borbi protiv kriminala se isporučuju”, istakao je Abazović, naglašavajući da “pojedine institucije sistema ne mogu da prate volju Vlade da se izbori sa organizovanim kriminalom i korupcijom”.

Kazao je da svako razumije da Vlada ima volju, da policija ima volju da se isporučuju konkretni rezultati, ali da postoji dio sistema koji je naslijeđen i koji sve to želi da opstruira ponižavajući državu.

“Naš zadatak je da nastavimo još jače, zato pozivam Skupštinu da što prije dođe do saglasnosti u izboru Tužilačkog savjeta. Takođe, pozivam i Skupštinu i Sudski savjet da izaberu rukovodioce svojih tijela, da se kompletiramo kao tim i da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala bude jedinstvena”, kazao je tada Abazović.

Tadašnji premijer Krivokapić takođe je ocijenio akciju istorijskom i otišao korak dalje istakavši da “u Crnoj Gori kao i uvijek ostaje jedan muk, da niko iz prethodne vlasti nije čestitao ovako veliku akciju, te da će oni koji su učestvovali u akciji biti nagrađeni novčano”.

Na tadašnje pitanje Pobjede da li je akcija pravovremeno izvedena, odnosno da li je bila preuranjena, s obzirom da se ne zna koja je krajnja destinacija za utovar kokaina, Sekulović je kazao da je akcija hapšenja vlasnika magacina realizovana u pravom momentu.

Tokom suđenja Krstoviću u Višem sudu, advokat optuženog Budimira Krstovića Dragoljub Đukanović rekao je da su sazivanje pres konferencije, te ocjene o istorijskoj akciji i neviđenoj istrazi znatno uticale na tok postupka, a da je Više državno tužilaštvo potrčalo za političkim poenom u očima Dritana Abazovića.

BEZ DOKAZA

Budimir i Marina Krstović prekjuče su u podgoričkom Višem sudu, nakon 15 mjeseci, oslobođeni optužbe da su iz Ekvadora u Crnu Goru prošvercovali 1.206 kilograma kokaina radi dalje prodaje jer tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz u tom pravcu.

Presudu je izrekla sutkinja Vesna Kovačević koja je naložila da se optuženi Krstovići odmah puste iz pritvora.

“Nema dovoljno dokaza da su optuženi izvršili predmetno krivično djelo a kako je to predstavljeno optužnicom jer je zakon jasan u pogledu toga kakvi treba da budu dokazi da bi se neko lice oglasilo krivim”, kazala je sutkinja Kovačević.

Sud je, ukazujući na brojne nelogičnosti, ukazao da se u optužnici navodi da su Krstovići nabavili 1.206,037 kilograma dok je u njihovom magacinu pronađeno 1.206,253 kilograma kokaina – 2.016 grama više.

Sutkinja Kovačević je ukazala da tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi nabavili kokain od N. N. lica i da ova tvrdnja iz optužnice nije potvrđena nijednim dokazom koji je pribavljen tokom sudskog postupka.

“Jedino što je sa sigurnošću utvrđeno je da su optuženi naručili banane od firme COEXFRUIT S.A. iz Ekvadora, vlasništvo Karlosa Falkezija”, kazala je sutkinja Kovačević.

Biznismen Budimir Krstović izjavio je prekjuče da će tužiti državu Crnu Goru ukoliko oslobađajuća presuda za šverc 1,2 tone kokaina bude pravosnažna. I što ćemo sad: je li to sad takođe za istoriju i za pohvalu, ostajemo li i dalje uzor za Amerikance? Kako nadoknaditi nenadoknadivo, koliku ćemo platiti štetu za golgotu Krstovića, ko će pognuti glavu, ko će se izviniti, ko odgovarati, ko će vratiti vrijeme? U ovom i mnogobrojnim slučajevima…

15

avatar
1000
13
2
0
 
15
markoSaraSasaMongroristo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sara
Gost
Sara

Njegove izjave se dobro sjecam ,pola Crne Gore ne spava …znaci pola Crne Gore lopovi ,pi ..

Sasa
Gost
Sasa

Najveci uspjeh uglavnom hapsenje nevinih lica ,stidi se ,al naplatice se ,trebalo bi od tebe..

Mongro
Gost
Mongro

Našli im u kuću tonu droge i sad će da se žale što ih je policija privela i tužilaštvo ispitivalo 😂😂😂 A da su bilo đe u EU bili u blizini te količine a ne da im je još i parkirana u dvorište nebi izlazili iz istražnog 3-4 godine, a obeštećenje bi bilo nula €, sa stalnim nadzorom u narednih… Više »

risto
Gost
risto

Kaze nemaju razloga da tuze drzavu,to je jedino u pravu! Treba tuziti tuzilastvo prijed svega,jer je ono do sada najvise stete donijelo Crnoj Gori.,i sad niko ne odgovara i niko nije kriv sto su ljudi lezali15 mjeseci.Sve dok niko nema odgovornosti zivjet cemo ovako.

Zoran
Gost
Zoran

Cija je nadleznost sto si prijetio postenim ljudima da ces sve pohapsiti? Sve ces odlezati koliko mi narod CG platimo stete. Samo ga pazite da ne utece. Sto ne ibjavite istinu, niko nije uvrijedjen.

Pravnik
Gost
Pravnik

Reče li ovaj čovjek na kraju ko mu je nidio 21 milion?

marko
Gost
marko

bolje rec, od koga je uzeo? sad neka Plati ostetu Krstovicima, jer je mnogo blejao I bleji dalje, vrijeme je zaustavit ovakve politicare!!!!

123
Gost
123

Covjek koji živi da bi izazvao senzaciju a onda kad to nije više senzacija se povuče i to se njega ne tiče. Ali to smo mi. Kad se nešto smatra uspehom onda na sva zvona a kad je pad onda dalje od mene.Maliciozni i primitivno.

krle
Gost
krle

provjeriti imovinsko stanje premijera, racune u domacim i stranim banksma. Sve

Laban
Gost
Laban

Takav je naš Driran.Može i ovako,a može i onako,a može i pošteno ,ako neće ići nikako.

Budo
Gost
Budo

Kineska kopija vučića…na nasu sreću ali doneklee…a dosta nas je jada ubilo sa njim…ufff…

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Love mušice, zunzare na slobodi. Ali polako, biće ulovljene i zunzare. Banane poskupile.

Podgorica
Gost
Podgorica

Istorijski regzultat je bila zaplujena te količine droge… A kakvu će Sud donijeti odluku, naravno da nije njegova nadležnost, jer svi znamo da je Sudstvo posebna grana vlasti.
On je svoje odradio, otkrio i našao, a sad neka Sud radi svoje

Njegoš
Gost
Njegoš

Pa on je prvi graja tada na sud što su u početku pustili Krstoviće, dakle sud je posebna grana vlasti aaaaaaaaaaahahahahahahahhahaha

Mrki PG
Gost
Mrki PG

E da mi je da Dritana ne gledam.

Send this to a friend