Hronika

Od srijede novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja: Zatvor za vožnju pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine

Od srijede počinje primjena Zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojim su predviđene strožije kazne. Naime, za one koji budu vozili pod dejstvom alkohola, kao i one koji prekorače dozvoljenu brzinu, predviđene su osim novčanih i zatvorske kazne. Sve novčane kazne za saobraćajne prekršaje biće veće u odnosu na trenutne, vozačke dozvole se neće oduzimati, već će se u sudskom postupku izricati mjere zabrane upravljanja vozilom, a prekršaj ove zabrane će biti najoštrije sankcionisan.

<<<Za vožnju pod dejstvom alkohola i prekoračenje brzine ići će se u zatvor<<<

I pored toga što je javnost u prethodnom periodu u više navrata obavještavana o najbitnijim izmjenama postojećeg Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, iz Uprave policije su još jednom podsjetili na najznačajnije promjene zakonskih odredbi, koje se tiču vozača.

<<<Da li bahatu vožnju treba kažnjavati zatvorom?<<<

“Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna, od 15 do 60 dana i to za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji upravljaju vozilom pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci, koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene brzine”, podsjećaju u Upravi policije.

Kazniće se i vozači koji upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom, koji ne zaustave vozilo na propisani znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika, koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga.

“Takođe, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj će se preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga”, navode u Upravi policije.

Iz zakona je brisana odredba o fizičkom oduzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje.

“Na isti način biće realizovane i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od strane sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom”, ističu u Upravi policije.

Još jednom podsjećaju da je cilj usvojenih izmjena Zakona poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Uprava policije još jednom upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju, da poštuju Zakonom propisane odredbe i time doprinesu ličnoj i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, kao i poboljšanju ukupnom stanja bezbjednosti u saobraćaju na crnogorskim putevima.

S.Đ.

60

avatar
1000
42
18
0
 
52
WilkinsDraskaSnarkyMisko djukicRealan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Wilkins
Gost
Wilkins

Nije mi jasno ono “Akcija pojačane kontrole vezivanja pojasa… kontrole alkohola… čak i pojačana kontrola za neregistrovana vozila ??? Kakva POJAČANA kontrola ??? Svih 365 dana u godini treba kontrola, NORMALNA, a ne, sad pojačana, aposlije NIKAKVA, eto onako.

Draska
Gost
Draska

Nije mi jasno što ne prepišu, a znamo da umiju, Zakon neke normalne države. Koji će obuhvatiti sve ove slučajeve koje pominjete. A zatvorske mjere bih pozdravila da nije ovako fleksibilno postavljeno. …Za 70 km/h prekoračenje u naselju i 90km/h na otvorenom. Je li ovo realno? A koja je kazna preticanje preko pune linije, što svakodnevno gledamo? Ukida li novi… Više »

Snarky
Gost
Snarky

pravo

Misko djukic
Gost
Misko djukic

Kakve kazne kad mnogi policajci ni sami ne znaju propise

Realan
Gost
Realan

Ako vozim 250 koji ce me radar snimiti hahaha

Drakon
Gost
Drakon

Ovaj zakon je preblag. Treba uvesti drakonske novcane kazne i oduzimanje vozila za ove prekrsaje za koje se predvidja zatvor. Da, cak i ako vozilo nije registrovano na vozaca, pa ce vlasnici paziti kome daju vozilo. Jedino ne ako je ukradeno. U tom slucaju zatvor. Sa nerazumnim se ne moze drugacije.

Animus
Gost
Animus

Brinu se kako napunit praznu drzavnu kasu. Brinu i kaznjavaju voznju, a ne sankcionisu parkiranje na trotoarima, na sred puta (sa 4 zmigavca, skoknuo co’ek do banke il da srkne kafu), parkiranje unutar kruznog toka(!!!!), parkiranje duz citave kolovozne trake i sl… Ako ce zakon da se sprovodi, da se ravnopravno i svuda sprovodi!

Sasa
Gost
Sasa

Obavezno,animus 100 posto u pravu!!!!!!!!100 eura kazna za sviranje!!!!!

Vlado19784
Gost
Vlado19784

U bosnu se naplacuje alko test 50km,samo onim ljudima koji imaju alkhohola u sebi i ovo bi trebalo uvesti kod nas

Vojo
Gost
Vojo

Ogranicenja brzine kao i prije 40 godina a povecanje nivcanih kazni ima uticaj samo na Budzet

takse
Gost
takse

Trebala uvesti takse na uvoz iz Srbije i Republike srpske sve dok tamošnja vlast radi protiv interesa Crne Gore.

Ljuta
Gost
Ljuta

😊🇷🇸🍺🇷🇺😊🇷🇸🍺🇷🇺🦖👑

Davor
Gost
Davor

Jedini problem sa ovim, kao i svakim, zakonom je sto nece vaziti za svakoga.
Inace, podrzavam.

Dejo baćuša
Gost
Dejo baćuša

Za strika raja cirkus kolorado.

Dejo baćuša
Gost
Dejo baćuša

Od sanela se ja bojim za đevojku isprepadao me.

Dejo baćuša
Gost
Dejo baćuša

Imam bol ne mogu ruske tablice naći.

Cika miki
Gost
Cika miki

Po ovom zakonu koji je sasvim uredu, treba razmisljat da se grade jos zatvora koliko se loce u cg, pa onda koje brzi

Dejo baćuša
Gost
Dejo baćuša

O tome sam i ja razmišljao ako se ne bude pravio zatvor sve je finta đe će ih ako nema zatvora.

Send this to a friend