Hronika

Optužnica protiv Olivere Ilinčić i grupe vraćena na dopunu

Olivera Ilinčić

Podgorički Viši sud vratio je Specijalnom državnom tužilaštvu na dopunu istrage optužnicu protiv srpske državljanke Olivere Ilinčić i još šest članova grupe bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji su malverzacijama preko kompanije Properti investmens nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stafana, ali i nanijeli štetu kasi budvanske opštine, piše Pobjeda.

Osim Ilinčić i kompanije ,Properti investments na optužnici Specijalnog tužilaštva su Stevica Dragović, Katarina Pekić, ali i službenici budvanske opštine Novka Baćević, Milo Klisić, Marko Vujović i Vesna Blagojević.

Prema navodima optužnice, Ilinčić i ostali optuženi su u novembru 2007. godine postali članovi kriminalne grupe koju je formirao Marović radi sticanja nezakonite moći i dobiti. Ova grupa je, kako se osnovano sumnja, djelovala do decembra 2010. godine.

Nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića je prema stavu Specijalnog tužilaštva, prihvatila nalog šefa kriminalne grupe da u Crnoj Gori osnuje kompaniju Properti investments, preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana. Grupa je, kako se osnovano sumnja, varala banke i porodice od kojih je uzela nekretnine. Ključnu ulogu imalo je preduzeće Properti investments preko kojeg su se zaključivali kupoprodajni ugovori, a u tim poslovima opština je oštećena jer su njeni službenici koji su se našli na optužnici prihvatali neispravne ponude na tenderu.

“Okrivljena Ilinčić, po uputstvima Svetozara Marovića je u toku 2007. godine, angažovala Jelenu Stojović da u njeno ime i za njen račun na teritoriji Crne Gore osnuje preduzeće Property investment i za izvršnog direktora postavi Katarinu Pekić. Nakon toga je Marović vrbovao Stevicu Dragovića čija je uloga bila da pronalazi prodavce nepokretosti na teritoriji Budve i o tome obavještava Ilinčić”, navodi se u optužnici.

Potraga Dragovića za nekretninama koje su na prodaju urodila je plodom nakon čega je Ilinčić, 10. aprila 2007. godine naložila Pekić da zaključi ugovore o kreditima i kupoprodaji 21.382 metra kvadratna u vrijednosti od 7.483.700 eura na Svetom Stefanu, iako je znala da će krediti biti vraćeni na prevarni način.

“Pekić je potpisala ugovore o kupoprodaji zemljišta a potom ovjerila pred Osnovnim sudom u Cetinju, dok su istovremeno Svetozar Marović i Ilinčić dali uputstva Stevici Dragoviću da pregovara o kupoprodaji”, piše u optužnici.

Prema navodima optužnice okrivljeni Baćović, Klisić, Vujović i Blagojević prihvatili su da suprotno interesima opštine Budva i protivpravnim iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja, donose odluke o izboru najboljeg ponuđača za izvođenje radova u Budvi i da na tenderima prihvataju ponude Properti investmenta iako su one bile neispravne.

“Odluke su bile u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, a okrivljena Pekić je kao izvršni direktor preduzeća Properti investment prihvatila da zaključuje kupoprodajne ugovore”, pojašnjeno je u optužnici.

Takođe, kako se navodi u optužnici, početkom 2007. pa sve do kraja 2008. u Podgorici i Budvi, okrivljena Ilinčić, Dragović i Pekić i kompanija Properti investments, pribavili su protivpravnu imovinsku korist veću od 30.000 eura, lažnim prikazivanjem činjenica druge dovodeći u zabludu.

Ilinčić je prvi put posjetila Tužilaštvo još 2014. godine kada je u svojstvu građanina odgovarala na pitanja u istrazi preprodaje državne zemlje u mjestu Košljun u Budvi. Iste godine, Ilinčić se i drugi put našla u Specijalnom tužilaštvu, ali u svojstvu svjedoka. Ona je objašnjavala kako su milionski iznosi sa računa u Prvoj banci budvanskih porodica Dragović i Divanović prenijeti na kompaniju Properti investment, koja je u njenom vlasništvu.

Za Svetozarom Marovićem i Oliverom Ilinčić crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu, ali Srbija po tim zahtjevima nije postupila.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nije u redu
Gost
Nije u redu

Maltretitaju ljude zbog 100 miliona eura.

JaffaCakes
Gost
JaffaCakes

Ova Olivera izgleda kao one pjevačice ABBA grupe iz 70-tih i 80-tih. Moda od prije 40-50 godina

Komita
Gost
Komita

Pljunuta ruska potparolka Kremlja.

Sami
Gost
Sami

Kakva riba! Gledaj Pogleda I usana, najezio sam se.

Mugi
Gost
Mugi

Sveto genije samo driblaj

Šćepan majušniu
Gost
Šćepan majušniu

Čeka viši sud da pušte nena kao pouzdanog poštara

vjecna da je
Gost
vjecna da je

uhapsiti marovice i oca i sina oduzetu svu imovinu i vratiti drzavi osuditi na desetogodisnje kazne

Lipovo
Gost
Lipovo

Bolje ssto je Vissi sud vratio na dopunu, da I njima ne bii placcali milionske ,,nadoknade,,

Send this to a friend