Hronika

Ostojić: Bezbjednost u Boki na zadovoljavajućem nivou

Glavna turistička sezona je na izmaku i u Centru bezbjednosti Herceg Novi, sa Odjeljenjima Kotor i Tivat, ocjenjuju da je stanje sigurnosti u Boki bilo zadovoljavajuće. Smanjeno je narušavanje javnog reda i mira, operativne grupe uticale su na suzbijanje ulične prodaje i uživanja droga. S obzirom na nedostatak saobraćajne infrastrukture, a sve više učesnika u saobraćaju, uz svakodnevno angažovanje policijskih službenika poboljšana je i bezbjednost saobraćaja, kazao je za Radio Jadran komandir u Centru bezbjednosti Herceg Novi Dejan Ostojić.

“Jedna od operativnih grupa je za proteklih šest mjeseci oduzela od 54 lica veće količine različitih psihoaktivnih supstanci, marihuanu, heroin, kokain, ekstazi, tablete heptanona, koje su medicinska zamjena za heroin”, ističe Ostojić.

Uticali su i na smanjenje buke, ali su im „sputane ruke“ kada je riječ o ispaljivanju vatrometa. To je, naglasio je, nadležnost Direktorata za vanredne situacije i postoji procedura za odobravanje ili zabranu.

Sezona će ostati upamćena i po velikom smanjenju krivičnih djela, razbojništava, u odnosu na prethodne.

“Centar bezbjednosti Herceg Novi je te počinioce u najkraćem mogućem roku identifikao i procesuirao u saradnji sa nadležnim tužilaštvom”, tvrdi Ostojić.

Za bezbjednost u saobraćaju policija je sprovodila akcije nacionalnog i lokalnog karaktera, ali je neophodna bolja sobraćajna infrastruktura u Herceg Novom.

“Magistrala prolazi kroz grad, na nju se priključuju naselja, tu su i granični prelazi, što je veliko opterećenje za policiju. Svaki mali zastoj uzrokuje velike gužve, pa na kritičnim mjestima policija stalno nastoji da obezbijedi protok saobraćaja”, ističe Ostojić.

Uz sve to brza i vožnja u alkoholisanom stanju česta su pojava.

“Sankcionisali smo do polovine avgusta zbog uticaja alkohola više od 200 vozača. Zbog prekoračenja brzine, što je često uzrok saobraćajnih nezgoda, sankcionisali smo više od hiljadu vozača. To su pokazatelji da smo ozbiljno radili, ali bitan je i preventivni, a ne samo repersivni rad policije. Jer spriječili smo da se desi mnogo loših stvari preventivnim akcijama”, uvjerava Ostojić.

Kako dodaje, početak školske godine je poseban izazov, jer četiri osnovne škole sa pet područnih odjeljenja, šest vrtića, jednu Srednju školu pohađa nekoliko hiljade mladih.

“Ono što radimo na početku svake godine je da prvim razredima održimo nastavu „Prvi čas o saobraćaju-bezbjedno od škole do kuće“. Za maturante, koji su osjetljiva kategorija, držimo edukativni čas o njihovim pravima i obavezama prilikom odlaska na ekskurziju”, navodi Ostojić.

Međutim, nije riješen ključni problem za bezbjednost đaka pješaka, koji dolaze magistralom do škola i ne mogu da koriste troatoar zbog parkiranih automobila. Neophodno je da se u rješavanje tog problema što što prije uključi lokalna zajednica.

“U narednom periodu planiram sastanak sa načelnicom komunalne policije da identifikujemo i riješimo taj problem. To je opštinska nadležnost, a mi ćemo maksimalno pomoći, shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja putem upozorenja, opomena i sankcija, jer je to u interesu grada”, kaže Ostojić.

Najavljuje inicijativu kod nadležnih opštinskih službi da obnove vertikalnu i horizontalnu signalizaciju.

“Prioritet je i dalje bezbjedan, miran grad, sigurnost mališana u novoj školskoj godini, saradnja sa građanima i lokalnom upravom, jer to je i strategija MUP-a i Uprave policije”, zaključio je Ostojić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend