Hronika

Oštrije kažnjavati one koji se vraćaju nasilju i kriminalu

Po ugledu na praksu iz regiona i Evrope, jedna od inicijativa Ministarstva unutrašnjih poslova biće uvođenje oštrije kaznene politike za povratnike i višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja, nasilja u porodici, rekao je danas u Skupštini ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je, odgovarajući na pitanje poslanice Maje Bakrač, kazao da vjeruje da im je svima cilj da se kriminalci što duže zadrže u zatvoru, kako ne bi bili u prilici da ponavljaju krivično djelo.

“Takođe, treba da djelujemo preventivno na moguće učinioce krivičnih djela i da pokažemo snažnu odlučnost države da se za najteža krivična djela izriču odgovarajuće kazne zatvora. Na ovaj način utičemo i na svijest građana i na njihov osjećaj sigurnosti, što je naš apsolutni prioritet”, poručio je Nuhodžić.

Saopštio je da kaznena politika mora biti primjerena okolnostima, ambijentu jednog društva i onim segmentima kriminalnog ponašanja koji se stalno mijenjaju i prilagođavaju savremenim tokovima.

Rekao je da je Ministarstvo pravde iniciralo formiranje Radne grupe koja će izraditi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, a u kojoj će učestvovati i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

Kako je dodao, MUP će predložiti i pooštravanje sankcija za krivična djela iz oblasti nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

“Kada se pronađe kod nekog ilegalno oružje i kada se on pošalje na nekoliko godina umjesto na nekoliko mjeseci iza rešetaka, nikome više neće pasti na pamet da ga nosi na ulici. Kao društvo treba da pošaljemo poruku da ne tolerišemo nelegalno oružje i da će za to krivično djelo biti veća zatvorska kazna. U krajnjem, na ovaj način ćemo uticati i na suzbijanje krivičnih djela protiv života i tijela“, uvjeren je ministar.

Nuhodžić je naveo da je pitanje kaznene politike kompleksno i da svi treba da daju doprinos – kako policija, tužilaštvo, sudovi, tako i stručna javnost, civilni sektor, mediji i građani i, na taj način, doprinesu donošenju zakona koji će omogućiti efikasnu borbu protiv svih oblika kriminala.

Poručio je da je važno i neophodno poboljšanje uslova u zatvorima, kvalitetniji program resocijalizacije koji se nudi osuđenima, kao i pružanje psiho-socijalne podrške, koje treba da utiču na suzbijanje društveno štetnih ponašanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danko
Gost
Danko

To je fino ali sto kazu Fijip i Šućko??? Bez njih ne moze !!!

Ljuma
Gost
Ljuma

Ovi povratnici koji su skinuti sa funkcija zbog raznih krivičnih djela nijesu nikad osudjeni gospodine ministre,kao npr.u vasim sluzbama.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ma kakvi treba da se uvedu rigoroznije kazne za sve mangupe koji nose oruzije bez dozvole i koji su opasnost po okolinu najmanje godinu zatvora pa cemo da vidimo ko ce da se usudi da slobodno seta naoruzan ulicama

Ljuta
Gost
Ljuta

Pravi mangupi kriminalci imaju dozvole za nošenje

Send this to a friend