Hronika Konferencija za novinare SDT-a

Osumnjičeni da su fiktivnim fakturama oštetili državu za više od četiri miliona eura

Foto: CdM

Osobe koje su uhapšene juče i danas osumnjičene za stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i prevare su na osnovu priklupljenih dokaza stekli su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko četiri miliona eura, a sve na štetu države. Novac stečen na ovaj način osumnjičeni su koristili za izgradnju nekretnina, kupovinu vozila, ličnu potrošnju, saopštila je specijalna državna tužiteljka Lidija Mitrović. Ovim je u okviru akcije “Klap”, u kojoj je ranije procesuirano više lica, istraga proširena na nove osobe.

Foto: CdM

Prema njenim riječima sumnja se da je svaki član ove grupe imao svoju ulogu, a kriminalna organizacija je djelovala u periodu od 2011. do 2018. godine.

<<<Akcija Klap: Četrnaest osoba zadržano u pritvoru, dvije puštene<<<

<<<Privedeno više osoba osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i prevare<<<

“Oni su pravili fiktivne fakture o u dogovoru ih predavali pravnim licima, da bi izvršili uplatu po tim fakturama. Kriminalna grupa je djelovala i fakturama na velike novčane iznose, a po tim fakturama nije izvršeno plaćanje, a knjižena su. Sumnja se da su poreski inspektori u okviru svoje uloge u kriminalnoj organizacoiji donosili zaključke iako su znali da fakture nisu plaćene”, pojasnila je ona.

<<<Većini privedenih određen pritvor do 72 sata<<<

Rukovodilac Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije Zoran Lazović je saopštio da je akcija “Klap”produkt saradnje SDT-a i Uprave policije.

“Operativni rad i višemjesečni izvještaji dali su rezultate, nastaviće se zajedničke, a rezultati će biti kvalitetniji i bolji”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara da li jučerašnje privođenje, pa puštanje, četiri poreska inspektora, osumnjičena da su u ovom slučaju zloupotrijebili službeni položaj, znači da je završena istraga u Poreskoj upravi, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da “u PU istraga i dalje traje i da će trajati dok postoji osnovana sumnja da je neko počinio krivično djelo”.

“Svaki pojedinac za kojeg se pokaže da je počinio krivično djelo prema njemu će biti primijenjen Krivični zakon. Tužioci koriste sva moguća sredstva da dođu do informacija”, istakao je on.

Podsjećamo da je Specijalno državno tužilaštvo SDT  juče izdalo nalog za hapšenje 14 osoba, osumnjičenih da su počinili više krivičnih djela, a krivična prijava podnijeta je protiv i devet kompanija.

Foto: CdM

<<<Uhapšene još tri osobe osumnjičene za utaju poreza i prevare<<<

Sumnja se da su B.P, S.J, I.P, D.P, D.L, I.V, N.Đ, B.M, M.R, S.S, S.V, P.M, M.M, V.M. i devet firmi stvorili kriminalnu organizaciju.

Od njih 14, za devet osoba (N.Đ, B.M, M.R, S.S, B.P, S.J, I.P, D.P, D.L, I.V.) kao i za jednu kompaniju se sumnja da su učinili i krivično djelo prevara.

“Osim toga za četiri fizička (B.P, S.J, I.P, D.P,) i četiri pravna lica osnovano se sumnja da su učinili i krivično djelo – pranje novca, dok se za četiri fizička (S.V, P.M, M.M, V.M.) i pet pravnih lica sumnja da su učinili i krivično djelo utaja poreza i doprinosa”, naveli su juče iz SDT-a.

A.Gajević

48

avatar
1000
33
15
0
 
45
OzirisBudaSlobaUpsvemaM
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oziris
Gost
Oziris

Od one prve grupe su sve pustili, kazna im je po dva tri dana zatvora i ćao prijatno, ka da nista nje bilo.

Sloba
Gost
Sloba

Ljudi, nemojte da pricate ono sto ne znate ! Uhapsili su najpostenije poreske inspektore. Licno ih poznajem. Rade posteno za platu. Nevjerovatno ali istinito.

Ups
Gost
Ups

Najvise se isplati privredni kriminal…evo i Radjenovica pustaju…dobro se vlado u vrtiću i ucio …sad spreman da troši milioneeee

vemaM
Gost
vemaM

Odma pustiste porezne ispektore a da nije bilo njih nebi doslo do ove krade…..nasa posla jos jedan cirkus za narod

Buda
Gost
Buda

Tako je, mi smo stokaaa!

anonimni
Gost
anonimni

Na tapetu su Vijesti i Dan sada. Vidjećete kakva će to afera biti. Sve su to Milutinović i Ivanović radili uz amin vlasti.

Šušumiga
Gost
Šušumiga

Većina od optuženih su poznati kao Patrijote i Evivači.

KADA
Gost
KADA

Ovo su patriote , nisu htjeli idu u evropu da rade, nego su ostali u MNE,
i zivjeli od sopstvene rabote ????? Bojim se samo da ce sve ovo sve biti tresla se gora ,
rodio se mis , ili pojeo vuk magarca .Kao svaka afera do sada,

Kata Luković
Gost
Kata Luković

Da ste mi svi zdravo, uključujući ova lica( čije su firme uključene)…

KADA
Gost
KADA

Onaj Lakic iz BGD rece da cu milijarde u pitanju , ????? Ako je samo 4 Mil na ovoliko ljudi , ovo je smijesno !

Rogi
Gost
Rogi

Đe su imena ? Nisu maloljetnici no gazde i direktori

Pol
Gost
Pol

Kad budete isli redom pocev od svojih kadrova,pa preko Marovica,pa oduzmete imovinu..e onda cemo vam vjerovati.Do tad,placacemo kao i uvjek odstetu za lezanje ovakvima

Ccc
Gost
Ccc

Sto bi sa Marovićevih 100 meleona

Bob
Gost
Bob

Ako im ne oduzmu imovinu nisu nista napravili,samo dodatni trosak da im placamo lezanje i 3 obroka u spuz!

IQ 86
Gost
IQ 86

Au, ja mislio nešto ozbiljno!

Bob
Gost
Bob

Oce li SE otkriti za koga su prali pare??

Sova
Gost
Sova

Neke od njih znam, i oni rade samo za sebe. Što su prali i krali, sve su trošili.

IQ 86
Gost
IQ 86

Au, ja mislio nešto ozbiljno, a oni kradu svoju državu.

Send this to a friend