Hronika

Otašević uredništvu RTCG: Ako niste montirali, recite ko vam je dao snimak

Novinar Dana Vladimir Otašević uputio je zahtjev uredništvu Radio-televizije Crne Gore od kojih je zahtijevao da kažu ko im je dostavio montirani snimak na kojem je sakrivena činjenica da ga je 3. decembra u TC Delta udario službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Mladen Mijatović.

<<<Dan objavio snimak incidenta između Mijatovića i Otaševića u Delti<<<

Budući da su iz RTCG tvrdili da su njihovi stručnjaci provjerili snimak koji su objavili i utvrdili da na njemu nije bilo intervencija, pojasnili su da su postupali u najboljoj namjeri jer nijesu imali osnova da sumnjaju da se na snimku ne vidi cijeli incident.

Međutim, odmah su se pojavili snimci sa više nadzornih kamera koji jasno pokazuju da Mijatović, koji je inače privatno obezbjeđenje kontroverznog biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, novinara udara ramenom.

Zbog toga, tvrdi Otašević, iz RTCG moraju reći ko im je dostavio snimak koji je imao jasan cilj, neistinito predstavljanje situacije kada već tvrde da ga oni nijesu montirali.

“Naknadna pamet i izgovori uredništva RTCG ne umanjuju njihovu odgovornost za neetičko i neprofesionalno izvještavanje i zlu namjeru. Za to postoje brojni dokazi. Naime, prije objavljivanja snimka moj urednik Nikola Marković više puta je u javnosti saopštio da je odgledao snimak te da se na njemu vidi kako se Mijatović nakon prvog dijela napada na mene vratio i udario me ramenom. To su objavili Televizija Vijesti i „Dan“. Uredništvu RTCG to nije bilo dovoljno da provjeri snimak koji su objavili, jer na materijalu koji su emitovali nema tog dijela”, kazao je Otašević.

RTCG, dodaje, nije u čak ni pozvao ni njega ni Nikolu Markovića prije emitovanja snimka.

“Kompletni snimak koji je danas objelodanjen potvrđuje da je u pitanju očit primjer zloupotrebe Javnog servisa, a da stvar bude gora nijesu imali ni elementarne profesionalne etike da se nakon brutalne manipulacije makar izvine. Štaviše, i dalje istrajavaju u stavu koji vrijeđa i mene i cjelokupnu javnost. Zbog toga ću se za početak obratiti Komisiji za žalbe Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije kako bih zaštitio svoja prava. RTCG je zbog brutalne neistine koju je objavila dužna da kaže ko joj je dostavio snimak, jer se ne radi o izvoru već manipulatoru čiji je cilj da obmanjuje javnost. Ukoliko ure dništvo RTCG to ne učini, svima će biti jasno da ono stoji iza montiranja snimka i zloupotrebe novinarske profesije”, naveo je Otašević.

I sam službenik MUP-a Mijatović priznao je da je prilikom incidenta u Delti došlo do fizičkog kontakta između njega i Otaševića.

<<<MUP za CdM: Mijatović negirao da je napao Otaševića i da radi kao privatno obezbjeđenje<<<

Mijatović se sumnjiči da je sporne prilike počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu Otaševića.

<<<Mijatović saslušan kao osumnjičeni<<<

U tužilaštvu je priznao da je došlo do fizičkog kontakta koji je on izazvao, ali to nije okarakterisao kao udarac, već kao dodir.

Takođe, kazao je i da je moguće da je tokom razgovora sa Otaševićem nekoliko puta naslonio ruku na njega i dodirnuo ga, ali je tvrdio da nijednom ni je imao namjeru da ga udari.

Na objavljenom snimku jasno je da je Mijatović neprijatno gestikulirao, unoseći se Otaševiću u lice, hvatajući ga za vrat, da bi ga na kraju i udario ramenom u grudi.

Tvrde da su postupili sa dužnom pažnjom

Televizija Crne Gore i sinoć je istakla da je snimak “objavila onako kako ga je i dobila, bez ikakvih dodatnih intervencija, što je lako provjerljivo i za šta postoji više od 20 svjedoka”.

“Snimak smo objavili bez ikakvog propratnog komentara i sugestije, i bez ikakve namjere da se stvori pogrešna slika o događaju u Delti. Ponavljamo, takođe, da smo postupili sa dužnom pažnjom i da u okviru racionalne sumnje nijesmo imali razloga da vjerujemo kako snimak nije kompletan. Takođe, podsjećamo da smo istovremeno objavili i reagovanje Otaševića, u kojem se, između ostalog, navodi da postoji i snimak sa druge kamere, koji smo takođe blogovremeno objavili. Zato smatramo tendencioznim pokušaj određenih krugova da tu situaciju iskoriste za kontinuirane napade na Javni servis”, naveli su iz RTCG

24

avatar
1000
16
8
0
 
20
stetoc1naknngostTomosVISITOR
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
stetoc1na
Gost
stetoc1na

sto znam, moje dijete od 6 godina ono ne bi dozivjelo kao udarac. Al jeste mu se unijo i udario ga stomakom 🙂 nego pravi se sad afera od toga da se ne bi postavljalo pitanje o sustini. Sto radi tuzioc sa biznismenom koji je bio na saslusanje i koji j osumnjicen za neke radnje. Ovo je smijesno u odnosu… Više »

knn
Gost
knn

90 posto gradjana Crne Gore reagovali bi mnogo grublje da ga neko snima ili sli kava bez licnog odobrenja .Nijesu vrsili neku nedozvoljenu radnju u tom momentu pa da vajni novinar to slikovito prikaze pulici.Jadnog novinarstva

gost
Gost
gost

Njemu je sad krivo što se ne vidi ni na jednom snimku da ga je iko udarao, pa ne zna što će. Bi nekako da se prikaže kao žrtva i dobar novinar, a ono ni “n” od novinara. Taman je kao i te novine za koje radi.

VISITOR
Gost
VISITOR

SJASI VIŠE,MILI BRATE !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pandura u Spuž i dati mu otkaz, pa neka onda mafija.

Mrgud
Gost
Mrgud

A je li ti snimak na portalu vijesti dobar? Zezno si se u proračunu,niko nije ćorav. Potvrđuješ samo reputaciju Dan-a.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Važno je da si se ti oporavio od brutalnog napada u kom su ti nanesene povrede opasne po život. Nadamo se da ćeš prevazići traume, koje prate zločinačko orgijanje dobro obučenog plaćenika.

Region
Gost
Region

Najvažnije se odlično vidi na snimku, niko ga nije udarao i neka se sada ljuti i na CNN ako hoće

Podgorica
Gost
Podgorica

Je li mu na celu pisalo da je novinar. Previse se paznje posvecuje ovom. Niko ne voli da bude sniman od nepoznatuh osoba i normalno je da ga pitaju sta radi. Snimao je u Delti, da su htjeli da se kriju ne bi tamo bili. Gurnuo ga je, neka ga tuzi. Nije napad na novinara nego na covjeka koji telefonom… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije snimao njega no Bećirovića

Tomos
Gost
Tomos

On, novinar kaže to, rekao je i da je napadnut fizički a nije. Nije neko kome vjerujem sažo na riječ nakon pregledankh snimka.
Neka objavi snimak, sumnjam da će…

Bora Bora
Gost
Bora Bora

dan je Mrak,

Walter
Gost
Walter

Na snimku se vidi i da je Mijatović pošao prema izlazu a Otaševića kreće za njim. i nešto govori.,nako čega se Mijatović vraća i grudima u grudi udara Otaševića. Zašto je Otaševića krenuo za Mijatovićem ako je bio ugrožen. Za incident su često potrebna dvojica….

Tomos
Gost
Tomos

Gurnuo ga je stomakom, hahaha, što reče jedan “to ni unkošarci nije faul”. Dobro da ima snimak. A ti nobinaru nosi novinarsku legitimaciju sa sobom, za to si je i dobio. Pandu prepoznaš sa kilometar, ali novinara ako neža istaknutu legitimaciju, fotoaparat, kameru dosta teže… A ona se daje da bi se nosila baš zbog ovakvih situacija…

Bojan
Gost
Bojan

Jadno i žalosno je da, nazovimo ga, Javni servis objavljivanjem snimka staje u odbranu jednog ” biznismena “. To nije uradila ni jedna režimska privatna televizija nego “servis svih građana” koji je jedino građanski po tome što ga građani debelo finansiraju. U normalnoj zemlji glavni i odgovorni bi već pisao ostavku

Filipini
Gost
Filipini

Oni su obavezni da budu nepristrasni, odnosno ako si objavili da je napadnut recimo novinar, u obavezi su da daju proszora i drugoj strani

Bojan
Gost
Bojan

A tebi je ono nepristrasno? Prikazivanje snimka do momenta napada iz ptičje perspektive, pri tom je napadnut njihov kolega. Stanje uma je zabrinjavajuće u ovoj zemlji

Mirko
Gost
Mirko

neka narod sad vidi kome i cemu sluzi rtcg, samo kad vidis ko je na celu i ko je uodboru sve je jasno

Ratko
Gost
Ratko

Zna li ko kako je ovi tkz novinar?

Bogi
Gost
Bogi

A on novinara vidio nije, nego mi vise liči na paparaca. Nije ovo prvi put da on provocira ljude, neovlašćenim slikanjem I snimanjem.

Send this to a friend