Hronika UBISTVO KRUŠČIĆA: SUD OBRAZLOŽIO ZAŠTO JE PRODUŽEN PRITVOR JEDNOM OD OKRIVLJENIH, OBJAŠNJENA NJEGOVA ULOGA U ZLOČINU

Otkriveno ko je sve pomogao Mariju Miloševiću u bjekstvu

Mario Milošević

Aleksandar Ljumović (36) iz Podgorice je, prema sumnjama istražitelja, 2. maja prošle godine na granici Crne Gore i Kosova autom preuzeo Marija Miloševića koji je označen kao direktni izvršilac ubistva Miodraga Kruščića, koji je ubijen prošle godine u Podgorici dok je sjedio sa novinarkom Vijesti Jelenom Jovanović, navodi se u odluci Vrhovnog suda o produženju pritvora ovom okrivljenom.

Vrhovni sud potvrdio je odluku kojom je zbog opasnosti od bjekstva za mjesec produžen pritvor Ljumoviću, osumnjičenom za pripadništvo devetočlanoj organizaciji koju je oformio Filip Bešović, koja je, osim za likvidaciju Kruščića, odgovorna i za napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, piše Pobjeda.

Na pres konferenciji Tužilaštva održanoj 19. februara saopšteno je da je Milošević pucao u Kruščića, dok je Bešović organizator ove grupe, ranio novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Osim Miloševića i Bešovića, članovi te kriminalne grupe su Goran Rakočević (34), Dejan Vukašinović (36), Luka Bulatović (22), Mijailo Stojanović (34) iz Podgorice, Filip Knežević (30), Marinko Rajković (28) i Sanja Božović (38) iz Cetinja.

LOGISTIČARI U ZLOČINU

Njima se na teret stavljaju krivična djela kriminalno udruživanje, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Ljumović je uhapšen početkom marta na aerodromu Golubovci, nakon što je sletio međunarodnim letom iz Italije gdje živi godinama.

Prema saznanjima Pobjede, istražitelji su i ranije znali za njegovo učešće u ubistvu, ali on nije bio dostupan našim vlastima.

Analiza baznog saobraćaja listinzi, nalazi vještaka, potvrdili su sumnju istražitelja da je Ljumović pružao logističku podršku članovima kriminalne organizacije, a najviše Miloševiću koji je označen kao izvršilac ubistva Kruščića.

On ga je dovezao u Podgoricu sa Kosova i nakon ubistva Kruščića odvezao na sjever Crne Gore.

Sumnja istražitelja da je Ljumović član kriminalne organizacije proizašla je iz analize baznog saobraćaja i međusobnih komunikacija pripadnika kriminalnog udruženja. Naime, listinzi su pokazali da je 2. maja prošle godine Milošević ušao u Crnu Goru i da je u Rožajama uključio kriptovani telefon.

Istovremeno je registrovano i korišćenje komercijalnog telefona koji koristi Ljumović i sa kojeg poziva i uspostavlja komunikaciju sa Goranom Rakočevićem, članom ovog kriminalnog udruženja.

Osim ovom komunikacijom, veza Ljumovića i Rakočevića potvđena je pronalaskom iznajmljenog vozila u garaži koju koristi Ljumović, a ugovor o rentiranju tog vozila glasi na ime okrivljenog Rakočevića. Sumnja se da je Rakočević dovezao Miloševića do lokala ,,Palata“ na Starom aerodromu. Nakon što je, kako se sumnja, Milošević ubio Kruščića, njih dvojica su se, kako sumnja policija, odvezli do stana u Ulici 4. jula, gdje je Mario Milošević boravio do 23. maja 2018. godine. Za to vrijeme Rakočević mu je obezbjeđivao hranu. Milošević je napustio stan i otišao u Rožaje, dokle ga je vozilom „reno klio“ vozio Rakočević, dok su se Ljumović i Dejan Vukašinović kretali ispred njih, kako bi ih obavještavali o eventualnim nepredviđenim preprekama na putu.

Nakon što su odvezli Miloševića do Rožaja, ostala trojica su se vratila u Podgoricu.

SNIMCI I TELEFONI

Kretanje Miloševića, Ljumovića, Rakočevića i Vukašinovića potvrđeno je snimcima video nadzora, nalazom i mišljenjem sudskih vještaka za digitalne dokaze i vještaka trasologa.

Na svim dostavljenim video zapisima uočena su dva vozila kako se iz pravca Kolašina kreću prema graničnom prelazu Dračenovac kod Rožaja. Upravo u jednom od ovih vozila se nalazio Milošević, vozilu koje je oduzeto od Ljumovića. Nakon hapšenja, od Ljumovića je oduzeto pet mobilnih telefona, od kojih dva za kriptovanu komunikaciju, skupocjeni sat „roleks“, više sim kartica inostranih operatera, platnih kartica, kao i određena suma novca. Kruščić je ubijen 21. maja prošle godine u bašti lokala „Palata“, u podgoričkom naselju Stari aerodrom, dok je sjedio sa novinarkom Vijesti Jelenom Jovanović.

Ovaj zločin razriješen je nakon opsežne devetomjesečne istrage. Članovi grupe imali su jasno precizirane uloge, od nabavke oružja, preko praćenja žrtava do samog zločina.

O njihovim namjerama govori i velika zapljena oružja, za koje istražitelji sumnjaju da je trebalo da bude iskorišćeno u još nekim likvidacijama. Osim ovog zločina, rasvijetljen je i napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, koji se dogodio samo 12 dana prije ubistva Kruščića.

Napadač joj je prišao u trenutku kada se parkirala ispred zgrade u kojoj stanuje i pucao joj u nogu.

Čekaju vještačenja

Specijalno tužilaštvo je obrazlažući zahtjev za produženje pritvora Aleksandru Ljumoviću navelo da istraga nije mogla do sada biti završena jer je u daljem toku postupka potrebno izvršiti grafološko vještačenje rukopisa iz sveske pronađene prilikom pretresa stana koji su koristili pripadnici ove grupe, a u kojoj je popisano nađeno oružje.

Tužilaštvo je kao razlog za produženje pritvora navelo i činjenicu da još nije prispio nalaz vještaka za telekomunikacije, niti je postupljeno po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći upućene Republici Kosovo.

10

avatar
1000
8
2
0
 
9
CrnogoracDankoDkdkLjumaMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zašto tužilaštvo laže, ako se zna, da je izvesni Jadranko Jonski po nalogu policije ubio Kruščića? Dosta više !!!!

Danko
Gost
Danko

Obrazlaze zasto ga ne pusta na slobodu!!! E to ce nam doc glave svima!!! Ta vrsta ” demokratije” ! Da je neko u tuci slucajno lupio glavom i nastradao ovaj sto ga je udario ili gurnuo ne bi imao sansi da se brani sa slobode, a ovaj sto je sve, ali sve unaprijed organizovao o njemu se raspravlja dal da… Više »

Dkdk
Gost
Dkdk

OVI NOVINAR KAO DA SU ZAVRŠILI SUDIJSKE STUDIJE ILI SU KAO BABA VANGA…. ČUDO

Ljuma
Gost
Ljuma

Zasto uvijek realno gledanje mojih stavova ne objavljujete,jeli u pitanju mogucnost istinitosti moga misljenjs ili nešto drugo, ili vas kontrolise policijski mediji i samo dozvoljavaju objavljivanje onog sto njima odgovara.

Marko
Gost
Marko

Super ste ih informisali o toku istrage da mogu fino da se pripreme.

Dule
Gost
Dule

Osumljiceni za stvaranje kriminalne organizacije za ubistva…a vec je pola njih na slobodi..bravo drzavo

Ljuma
Gost
Ljuma

Da su krivi nebi bili na slobodi,

komsika
Gost
komsika

znate kad ste resili? Kad potkrepite dokazima na sudjenju pa kad sud presudi. A sad se samo izlupavate , ne znate sta cete kako da potkrepite svoje lazi , evo da vidimo bas taj vas scenario kakac ce kraj imati

Žeks
Gost
Žeks

Ova istraga liči na ono kad odgledaš neki film pa ga prepričavaš. Ludilo

Draginja
Gost
Draginja

Zasto Zeks pa policija se bori sa ovim zlikovcima sto ubijaju ljude koliko ih je ovaj samo ubio pa neterete ga za dzabe sigurno zna policija sve sto je on radio I koliko je kuca u crno zavio.

Send this to a friend