Hronika

Ove godine rasvijetljen 51 slučaj požara i eksplozija

Tokom ove godine registrovano je 60 krivičnih djela izvršenih od strane nepoznatih lica, iz oblasti požara, eksplozija i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija od kojih su službenici kriminalističke policije rasvijetlili i 51 krivično djelo, saopštio je rukovodilac Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata CB-a Podgorica Srđan Korać.

Kako je dodao, u istom periodu rasvijetljjeno je i pet krivičnih dijela iz 2018., 2017. i 2016. godine što predstavlja 93 odsto rasvijetljenosti teških krivičnih djela.

Tom prilikom podnijeto je 48 krivičnih prijava protiv 53 osoba od kojih je uhapšeno 33.

“U uporednom periodu za prošlu godinu, to jeste 2018. godinu procenat rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 24 odsto, na osnovu čega možemo zaključiti da je u 2019. godini, procenat rasvijetljenosti krivičnih djela mnogo veći što ukazuje da su policijski službenici kroz sprovođenje proaktivnih istražnih aktivnosti i operativnog rada postigli izuzetno dobre rezultate rada”, naglasio je Korać.

Kako navodi Uprava policije u skladu sa svojim nadležnostima i utvrđenim prioritetima usmjerenim na sprječavanje i otkrivanje krivičnih djela i zaštiti građana i imovine, u kontinuitetu prati i analizira bezbjedonosne pojave i događaje, na osnovu čega planira preduzimanja mjera i radnji usmjerenih na očuvanje stabilnog i unapređenja ukupnog bezbjedonosnog ambijenta.

“Dodatnu dimenziju u sukobu kriminalnih grupa daje i promjena modusa samog izvršenja teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija koja se ogleda u sve češćem korišćenju eksplozivnih naprava jake razorne moći, kao i kroz izvršenje krivičnih djela na lokacijama na kojima se okuplja ili stanuje veći broj lica,što ukazuje na veću bezobzirnost prilikom postizanja željenog cilja kao i stvaranja realne opasnosti da neko od navedenih lica bude slučajna žrtva”, kazao je Korać.

Sama promjena modusa izvršenja navedenih krivičnih djela,  kako upozorava, stvara i nove izazove koji se postavljaju pred organe za sprovođenje zakona u dijelu koji se odnosi na prevenciju, rasvjetljavanje i prikupljanje dokaza neophodnih za nastavak procesnih aktivnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivo
Gost
Ivo

Dobro se maste brci u Gurman

Rašo
Gost
Rašo

S obzirom da se radi o krivičnim djelima koja se veoma teško otkrivaju, vaši rezultati su iznad prosjeka i za svaku pohvalu.

Tomos
Gost
Tomos

Srđa Korać, je odličan policajac i dobar momak uz to…

Slavko
Gost
Slavko

To vam je i krajnji domet. Suzbijanje pozara.

Gorčin
Gost
Gorčin

Prezentirani rezultati su impresivni i svakako su posledica posvećenog rada profesionalaca u policiji. To stvara osjećanje sigurnosti kod gradjana a djeluje efikasno protiv kriminalne strukture. Zato veliko BRAVO!

Slavko
Gost
Slavko

Dodji za sendvic ujutru.

Send this to a friend