Hronika

Pažina interesuje kad će Srbija izručiti Marovića

Pažin i Kuburović u Podgorici

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin saopštio je srpskoj ministarki pravde Neli Kuburović da je naročito zainteresovan za postupanje nadležnih organa Srbije za slučajeve osoba koja Crna Gora potražuje putem međunarodnih Interpolovih potjernica.

Podsjećamo, Pažin je ranije pozvao srpske državne organe da izruče bivšeg visokog državnog funkcionera Svetozara Marovića koji se već mjesecima nalazi na liječenju u Beogradu, a za kojim je CrnaGora raspisala Interpolovovu potjernicu.

<<<Pažin očekuje da Srbija uhapsi Maroviće>>>

Crna Gora ni nakon godinu dana nije dobila nikakvu informaciju o postupanju nadležnih organa Srbije po Interpolovim potjernicama u slučaju Svetozara i njegovog sina Miloša Marovića.

Crna Gora je prošle godine raspisala potjernicu za Svetozarom i Milošem Marovićem zbog izdržavanja zatvorske kazne na koju su osuđeni nakon malverzacija u Budvi kojim je nanijeta višemilionska šteta lokalnom budžetu.

Zbog toga je danas Paži još jednom naglasio važnost tijesne regionalne saradnje, kako bi bjeguncima od pravde bilo onemogućeno da utočište pronađu u zemljama regiona.

“U tom smislu ocijenjeno je naročito značajnim postupanje nacionalnih kancelarija Interpola, budući da se mehanizmi međunarodne pravne pomoći aktiviraju, posredstvom ministarstava pravde, tek nakon hapšenja lica koja se potražuju po međunarodnim potjernicama”, saopšteno je nakon susreta Pažina sa Nelom Kuburović.

Zaključeno je da tijesna pravosudna saradnja među zemljama regiona, uz adekvatnu regionalnu policijsku saradnju, predstavlja ključ uspjeha u borbi protiv organizovanog kriminala.

Pažin i Kuburović razgovarali su danas u Podgorici o mogućnostima za unapređenje saradnje u procesu pristupanja Evropskoj uniji, jačanja kapaciteta pravosuđa i zajedničke borbe protiv najtežih oblika kriminala.

“Potpredsjednik je izrazio punu spremnost Crne Gore da sa Srbijom podijeli svu ekspertizu i iskustva stečena tokom dosadašnjeg procesa pregovaranja u oblasti vladavine prava. Istaknuto je da je saradnja dva ministarstva u oblasti evropskih integracija i razmjena iskustava u sprovođenju strateških dokumenata i zakona od velikog značaja za dalji dinamičan napredak obje zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Zahvalio je, takođe, ministarki Kuburović na spremnosti Srbije da Crnoj Gori ustupi informacioni sistem čija će implementacija značajno unaprijediti rad u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Na poziv Pažina, Kuburović boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori tokom koje se susrela i sa čelnicima crnogorskog pravosuđa.

Send this to a friend