Hronika

Piperović: Optužnica u slučaju Telekom promašena i ne može da prođe kontrolu suda

Dorađena optužnica protiv dvojice bivših čelnika Telekoma Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića dokument je koji je negacija svega zakonskog, logičnog i životnog, ocijenio je juče advokat Zoran Piperović prilikom kontrole ovog akta.

Iz tog razloga, kako je kazao, ni ne sumnja da će vanraspravno vijeće Višeg suda obustaviti po stupak protiv njegovih klijenata.

Sa druge strane, specijalni tužilac Saša Čađenović ostao je u cjelosti pri optužnici u kojoj se navodi da su Obradović i Ivanović zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju pribavljajući korist u iznosu od 2,3 miliona eura kompaniji “Rawleigh Trading (Roli)” iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi.

Specijalno tužilaštvo i u dorađenoj optužnici ostalo je pri stavu da ta analiza nikada nije urađena i da su Obradović i Ivanović unaprijed znali da neće doći do realizacije ugovorenog posla, piše Pobjeda.

I nakon dopunskih radnji ostala je osnovana sumnja koja se ogleda u činjenici da dokazi na koje je odbrana ukazala na prethodnoj kontroli optužnice nikada nijesu stigli u Telekom. Prikupljena je i veća količina dokaza od one koja je potrebna za osnovanu sumnju bio je kategoričan Čađenović. Odluku o tome da li je Tužilaštvo ponudilo dokaze da se optužnica potvrdi ili će je ukinuti, u narednih petnaest dana donijeće predsjednik Višeg suda Boris Savić.

Suprotno tužiocu Čađenoviću, branilac Obradovića i Ivanovića, advokat Zoran Piperović optužnicu Specijalnog tužilaštva ocjenio je kao promašenu s obzirom na način na koji je koncipirana.

Obrazlažući kvalifikaciju optužnog akta, Piperović je pojasnio da se Obradović i Ivanović terete za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju iz člana 242 Krivičnog zakona, a koji se ne može primijeniti u odnosu na njegove branjenike koji su u konkretnom slučaju raspolagali imovinom Telekoma.

“Da ovdje sad stavim tačku, bilo bi dovoljno da se ovakva optužnica ne potvrdi jer su promašena i izmiješana krivična djela navedena u optužnici. Članom 272 se kažnjava onaj ko prisvoji novac ili hartije od vrijednosti i druge nepokretnosti koje su mu povjerene na rad u privrednom poslovanju. Pitam pravno, kakve veze ima opis posla moja dva branjenika sa ovim što normira član 272 Krivičnog zakona na koji se poziva tužilac. Jasno je, nikakve”, ukazao je Piprović.

On je istakao da je u ingerenciji Obradovića i Ivanovića bilo da se bave poslovnom politikom, da predlažu donošenje poslovnih odluka za čiju realizaciju je bila potrebna saglasnost tijela koje rukovodi firmom. Iz ove činjenice proističe da Obradović i Ivanović ne mogu da trpe zbog poslovne ideje ko ja je dobila saglasnost onog ko upravlja kompanijom i raspolaže njenom imovinom.

Međutim, po ocjeni advokata Piperovića, tužilac ovu činjenicu ignoriše i u nedostatku bilo kakve inkriminisane radnje pravi grešku koju ne može da istrpi elementarno krivični sud i u optužnici kao dokaz predlaže prijedlog zaključenja ugovora o pružanju konsultantskih usluga.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mikan
Gost
Mikan

Je li ovo onaj što je gasio cigare u S.Č.? Objavite mi komemtar. Nema potrebe da se zaboravlja ta afera. Neka mu se podsjeti familija sa vremena na vrijeme

No1
Gost
No1

Jes i izvuce se jer je ona nesrecnica pobjegla odavde glavu da spasi

Vale
Gost
Vale

Ovog kad vidis povrace ti se

Stiže naplata@
Gost

Eee zamasti li ga piperoviću stručni,100 meleona su ameri od poštenoga telekoma naplatili a ti bajni advokatu još uvek nedje veslaš i nemaš pojma šta se dešava ili imaš ali eto mžda je ovako (sč) bolje po tebe.

crnogorac
Gost
crnogorac

Ameri se naplatili 100-injak miliona od ove prevare dok naše VDT još uvijek tumači prevedenu dokumentaciju i ne mogu da pronađu nikakve dokaze. Nije za komentar

joko
Gost
joko

jeste za komentar jer je ovaj Piperović,,pun pogodak,,za cjelokupni pravosudni sistem LIJEPE ,USPRAVNE NAM CRNE GORE.
žALOSNO JE ŠTO IMA OVAKVIH ,,ADVOKATA,, U CG.Bruka,sramota…
Oslobodiše ga od jada zvanog SČ pa sad priča kako mu narede.Piiih

Send this to a friend