Hronika

Piperović: Oslobađajuća presuda za Vukovića jedina ispravna odluka

Foto: termosistem.me

U Višem sudu u Podgorici danas su iznijete završne riječ povodom slučaja “Bazar”, u kojem je nekadašnji glavni administrator Podgorice, Željko Vuković prema navodima Specijalnog tužilaštva optužen za zloupotrebu službenog položaja.

Vuković je, prema optužnici, tokom izgradnje poslovnog centra “Bazar” budžet Glavnog grada oštetio za 1.662.250 eura.

Tužilaštvo ostalo pri navodima optužnice

Specijalni državni tužilac Živko Savović ostao je pri onome što se navodi u optužnici, u kojoj se Vuković smatra krivim. On je naveo da se dokaznima, koji su izvedeni pred sud, utvrdilo da je Vuković kriv i da je ono što mu se stavlja na teret uradio sa umišljajem.

On je danas naveo neke od iskaza koje su ranije saopštili svjedoci. Kazao je da je okrivljeni vršio uticaj na neke od zaposlenih.

Naglasio je da su Miomir Jakšić i Miomir Mugoša,  kaoi svjedoci, dali iskaz u korist optuženog Vukovića. Tužilac je istakao da je pomenuto krivično djelo optuženi uradio pred istek njegovog mandata. On je naveo i broj nerješenih zahtjeva koji su bili u opisu posla Vukovića.

Oslobađajuća presuda, ispravna odluka 

Odbrana Vukovića koju čine advokati Zoran Piperović, Dragoljub Đukanović i Milenko Raspopović smatra da je oslobađajuća presuda za Vukovića jedina ispravna odluka.

“U aktu D.O.O. Čelebić, koji je izveden kao dokaz, stoji da to preduzeće traži od Glavnog grada da se izvrši neka radnja jer će se zauzeti ulica bulevarskog tipa, Ulica Blaža Jovanovića. I predlaže da opština time donese odluku radi regulisanja saobraćaja. Dakle ne radi se o javnoj površini gdje bi neko bio obaveznik takse”, kazao je Piperović u iznošenju završnih riječi odbrane.

On je dodao da to gdje će kranovi za izgradnju biti postavljeni ne određuje ni jedna pravna norma već građevinska nauka.

“Kada bi se uzeo stav Tužilaštva da se u konkretnom slučaju ova površina nije mogla zauzeti, onda izgradnje ne bi bilo. Kad ovo imamo u obzir, onda je jasno zašto Specijalno tužilaštvo nije predložilo kao dokaz ugovor o izgradnji”, naglasio je on.

Piperović ističe da odgovor svjedoka Borivoja Marića na njegovo pitanje zašto nije uradio ono što je trebao, utvrđuje sve. Marić mu je tada odgovorio da nije bio siguran da li to treba da se plati ili ne, misleći na taksu o zauzimanju javne površine.

“I sada kada znamo da je Vuković sve radio što mu je zakonom dozvoljeno, tužilac nam u završnoj riječi priča o broju riješenih i ne riješenih predmeta. Ne može pravno da odgovara neko ko transparentno i javno, imajući o tome svoj pravni stav i viđenje, radi ono što mu dozvoljava zakon”, rekao je Piperović.

On naglašava da je D.O.O. Čelebić platio taksu, platio bi nešto što ne treba. On je demantovao navode Tužilaštva da je njegov branjenik sa umišljajem izvršio ono za šta se tereti, navodeći citat Vukovića iz obraćanja Mariću: “Oćeš li da nas Čelebić tuži, pa da moramo da mu vraćamo pare sa kamatom?”

“U ovome postupku nema ništa. Ako bih rekao da ovdje nema dokaza time bih uvrijedio moga branjenika. Ovdje nema ništa. Zato ja cijenjenom sudu predlažem da Željka Vukovića oslobodi djela koje mu se stavlja na teret”, kazao je Piperović.

Advokat Raspopović je dodao da Odluka o lokalnim komunalnim taksama ne poznaje suinvestitora kao obaveznika takse, to može biti samo investitor.

Vuković je kazao da ostaje pri onome što su iznjeli njegovi branioci. Naglasio je da je 30 godina radio vrlo odgovoran posao i da mu je upravni postupak poznat.

Presuda Željku Vukoviću biće izrečena 14. novembra.

Željka Bojanić

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomic rtcg
Gost
Tomic rtcg

Ja neznam koga je ovaj uspio obraniti,mada cim su angazovana tri advokata sigurno nije kriv ovaj Vukovic

Send this to a friend