Hronika

Podignuta optužnica protiv carinika zbog šverca cigareta

Specijalno državno tužilaštvo

Specijalno državno tužilštvo podiglo je i dostavilo Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv službenika Uprave carina i još dvadesetak fizičkih i dva pravna lica kojom su okrivljeni za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje, pišu Dnevne novine.

Naime, carinicima Vojinu Lekoviću, Đorđiju Đuraškoviću, Nikoli Masoničiću, Ivanu Nikoviću, Ireni Jovanović, Anđeliji Dabanović, Vesni Kovač i Milutinu Šoškiću na teret se stavlja da su namjerno propustili da vrše službene radnje čime su, zajedno sa ostalim okrivljenima, oštetili državnu kasu za oko 40 miliona eura. Optuženi se terete da su od maja do avgusta ove godine prokrijumčarili oko 40.000 paketa cigareta.

Optuženi Šoškić je, navodno, u Specijalnom tužilaštvu priznao da je prihvatio ponudu kolege Gojka Lekovića i za određenu imovinsku korist iz carinske zone Luke Bar propuštao šlepere sa cigaretama bez plaćanja poreza i akciza kojima podliježe ova vrsta robe.

Šoškić, navodno, nije jedini koji je u istrazi priznao nezakonite radnje i učvrstio sumnje tužilaštva i policije u ovom slučaju.

I okrivljeni N.Č. i B.Č. su pred tužiocem, govoreći o svojim zaduženjima u lancu, razotkrili na koji način je funkcionisao šverc cigareta. Oni su kazali da su po nalogu P.M. u više navrata svojim kamionima izvozili cigarete iz skladišta slobodne carinske zone, odvozeći je do Podgorice.

U Podgorici su kamione sa robom predavali nepoznatim osobama, koje su je odvozili u njima nepoznate magacine. I okrivljeni Z.P. potvrđuje sumnje istražitelja da je optuženi P.M. imao učešće u inkriminisanim radnjama koje mu se stavljaju na teret.

Z.P je pred tužiocem ispričao da je Milutinović bio zaposlen u njegovom preduzeću i da je u kancelariji preduzeća držao pečate kompanija Lončar šped iz Bara i inostrane firme Konrad Delaver.

Osmoro carinskih službenika uhapšeno je krajem avgusta prošle godine, zbog sumnje da su sudjelovali u švercu cigareta, konkretno onih koje su zaplijenjene početkom avgusta u kamionu na putu Bar Podgorica. Službenici su uhapšeni u akciji “Kliker”, a kako je ranije saopšteno iz policije, to je nastavak akcije započete početkom avgusta 2018. godine, kada su lišena slobode četiri pripadnika navodne kriminalne organizacije, kada je zaplijenjeno 1.360 paketa cigareta koje su prokrijumčarene iz Slobodne zone Bar na teritoriju Crne Gore.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Đuraš
Gost
Đuraš

U carinama je uzasno stanje. Ucjenjuju radnike da moraju glasat za DPS ili ce ostat bez posla.

Mario
Gost
Mario

Sto velis Djuras,ucjenjuju svoje radnike da glasaju DPS,a “radnici”radise “posteno”vidi se iz prilozenog ni manje ni vise nego 40 milona eura puta,puta i “stize”OSVJEZENJE,i onda “jebes Dps”bolje ovako,no je Spuz muka golema,a obraz kao opanak.

Prc CG
Gost
Prc CG

Kad će Đoko pred lice pravde ili je on povlasten u odnosu na ove druge????

denis
Gost
denis

Zna li Đoko za ovo sve??

Send this to a friend