Hronika Građanska inicijativa 21. maj

Podnijeta krivična prijava protiv ministra Vojinovića zbog diskriminacije akademskog osoblja FCJK

Građanska inicijativa 21. maj podnijela je stvarno i mjesno nadležnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete u Vladi Crne Gore Miomira Vojinovića, kao odgovornog lica, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja po član 416, nesavjesnog rada u službi po članu 417 i povrede ravnopravnosti po članu 159 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Iz ove inicijative navode da Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao nadležni organ, nije dalo saglasnost da se isplate zarade akademskom osoblju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) sa obrazloženjem da se uvećanje zarada odnosi samo na Univerzitet Crne Gore.

“Pravljenje razlike između akademskog osoblja angažovanog na FCJK u odnosu na isto osoblje angažovano na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi u javnoj sektoru je neopravdano i nepropisno zbog čega i postoji osnovana sumnja za izvršenje ovih krivičnih djela, uključujući i povredu ravnopravnosti (sa ostalima u akademskom javnom sektoru)”, ističu.

Građanska inicijativa 21. maj”smatra da postoji osnovana sumnja da aktuelni ministar prosvjete razliku u postupanju prema akademskom osoblju FCJK pravi zbog njihove česte kritike, javne i oštre, prema vlastima i aktuelnoj Vladi i da otvoreno tako uskraćuje i ograničava ljudska prava i slobode utvrđena Ustavom i zakonima.

Građanska inicijativa 21. maj je pokušala na različite načine, prije podnošenja krivične prijave, da doprinese da ministar prosvjete obustavi protivpravno iskorišćavanje svog službenog položaja, prekine sa prekoračenjem službenog ovlašćenja i prestane nanositi štetu i teže povređivati prava akademskog osoblja FCJK.

“Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava saopštili su da će se ministar Fatmir Gjeka javno oglasiti narednih dana, dok su u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuli postupak zbog podnijete pritužbe za zaštitu od diskriminacije. Ministarstvo finansija je izdvojilo sredstva za povećanje plata osoblju. Međutim, ta sredstva su faktički zarobljena zbog diskriminatornog i zlonamjernog tumačenja Ministarstva prosvjete i očigledne zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i povrede ravnopravnosti i ne isplaćuju se od 1. avgusta ove godine”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
slavica
Gost
slavica

Sve su to izdajnici ali ne jos dugo polako se pakujte put spuza

Send this to a friend