Hronika

Pokušaj politizacije slučaja bračnog para Kasalica: Podrškom SPC bi da skrenu pažnju sa nezakonitih radnji

Foto: Pobjeda (Privođenje Zdravka Kasalice)

Slučaj bračnog para Kasalica koji je prije par dana priveden zbog sumnje za utaju poreza i pranje novca zaokupio je pažnju javnosti, dodatno pojačanu pokušajem Demokratskog fronta i dijela medija da ovaj slučaj predstave kao osvetu režima zbog podrške Zdravka Kasalice, predsjednika Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore litijama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pišu Dnevne novine.

Javnosti se obraćao i Kasalica, tvrdeći da ga progoni ministar odbrane Predrag Bošković, koji je takve izjave demantovao kratkim objašnjenjem da je bračni par pod istragom još od 2017. godine, kada nije bilo litija, te da Zdravko nema problem sa njim, nego sa zakonom.

HALABUKA I ČINJENICE

Zbog halabuke dijela medija kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji, zbog uplitanja opozicionih političkih subjekata, ostale su u sjenci činjenice o ovom slučaju, u kojem je istraga započela prije tri godine, a koji je rezultirao privođenjem, saslušanjem i puštanjem da se bračni par Kasalica Makedonka i Zdravko brane sa slobode, navode Dnevne novine.

Činjenice su sljedeće – policija je prije tri godine podnijela krivične prijave protiv advokatice Makedonke Kasalice zbog sumnji da je iskoristila punomoćja koja su joj dali službenici Vojske Crne Gore kako bi naplatili troškove prevoza i na osnovu tih punomoćja kasnije pokrenula druge sporove bez njihove saglasnosti.

Advokatica se sumnjiči da je na osnovu punomoćja iz 2013. godine pokretala i radne sporove u 2015. bez znanja i saglasnosti pripadnika Vojske Crne Gore, te da je na sporovima od po desetak eura zarađivala visoke sume novca.

Kasalica je, kako su mediji ranije pisali, saopštila da je 11 godina zastupala pripadnike Vojske Crne Gore.

Istragom je obuhvaćen i njen suprug Zdravko Kasalica, podoficir Vojske Crne Gore i predsjednik Sindikalne organizacije VCG, zbog sumnji da je unazad nekoliko godina, koristeći poziciju predsjednika Izvršnog odbora SOVCG, a potom i predsjednika, uticao da veći broj pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane podnosi tužbe po osnovu neisplaćenih prekovremenih i noćnih sati, te da se za te sporove angažuje advokatska kancelarija “Kasalica”, koja je u vlasništvu njegove supruge.

Time je, kako se sumnja, instrumentalizovao sindikalnu organizaciju, dolazeći istovremeno u sukob interesa, a ne prijavljujući to svojim nadređenim shodno proceduri i zakonu.

Kasalica je time prekršio i zakon i Kodeks vojne etike, budući da je definisano da je lice u službi VCG dužno da se ponaša na način da ne umanji svoj ugled u Vojsci, da ne dovede u pitanje svoju nepristrasnost u radu, kao i da otkloni sumnju u mogućnost nastanka i razvoja korupcije.

Dakle, to su, prema saznanjima Dnevnih novina, razlozi zbog kojih su radnje bračnog para Kasalica odavno već predmet izviđanja tužilaštva.

NEKRETNINE VRIJEDNE STOTINE HILJADA

Izvori Dnevnih novina kažu da je ovaj bračni par za kratak period uspio da stekne pozamašno bogatstvo koje se mjeri stotinama hiljada eura, da su navodno došli u posjed vrijednih nekretnina, (stanova) na području Podgorice i Bara i to na najatraktivnijim lokacijama…

Prema informacijama ovog lista, riječ je o stanovima na Starom aerodromu, u zgradi Maksima, Siti kvartu, zatim u Baru, Sutomoru…

Izvor Dnevnih novina tvrdi da su stanovi kupovani kešom, te da je riječ o stotinama hiljada eura.

Prema katastarskim podacima koji su dostupni, Kasalica je trgovao nekretninama prodavao je stan u Sutomoru (40.000), kuću na Zlatici (100.000), stan na Starom aerodromu (52.000).

Šta će sve pokazati istraga ostaje da se vidi. U svakom slučaju, litije nemaju nikakve veze sa pokretanjem istrage protiv bračnog para Kasalica, već sumnja u nezakonite poslove koje je Specijalno državno tužilaštvo okvalifikovalo kao sumnju u pranje para i utaju poreza, pišu Dnevne novine.

Izvor Dnevnih novina tvrdi da je Kasalica, znajući da se privodi kraju istraga oko poslovanja njegove supruge i njegovog učešća u nezakonitim radnjama, potražio zaštitu SPC, dao podršku litijama, čime je postao “junak” za srpske tabloide, Demokratski front, prosrpske medije u Crnoj Gori.

Šta je sve istina u slučaju koji je dobio veliki publicitet u dijelu medija, oko kojeg su se angažovali sveštenici SPC i opozicija pokazaće vrijeme.

Bračni par Kasalica, kako je odlučio sudija za istragu Višeg suda, pušten je da se brani sa slobode, uz određene mjere. Sudija je odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva da im odredi pritvor, a istovremeno im je izrekao dvije mjere obezbjeđenja zabrana sastajanja sa određenim licima i zabrana napuštanja mjesta boravka.

21

avatar
1000
16
5
0
 
21
POJKMutantAnonimousprokletniciSlavko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
POJK
Gost
POJK

Zao mi je ovog naroda ali mislim da ce imati većih briga od ovih uskoro. Volio bih da griješim.

prokletnici
Gost
prokletnici

Potplaćeni da uruše vojni sistem iznutra… On predsjednik Sindikata Vojske tuži Vojsku preko svoje žene advokatice, odajući službene tajne..Pi, ni obraza, ni stida!

Slavko
Gost
Slavko

Za 30 godina staza kupili garsonjeru i ovi im ispituju porijeklo imovine ahahahahahaha

Anonimous
Gost
Anonimous

Sve si pomješao, što dokazuje jedno od dvoje ili si maliuman ili si bot.

Realista
Gost
Realista

Hapsi Milivoje

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

jadovi se uvjek kriju iza nacije, vjere, boje kože …

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Haha. Izgleda da se terete zato što su prodali manji pa kupili veći stan. A u nabrajanju imovine se pominje i ono što su nekada imali. Za sud, ma kakv bio, to je smiješno, ali za određen dio populacije odlično štivo.

Crnogorac iz BG
Gost
Crnogorac iz BG

Otisao civjek u litije jer je vidio da najistaknutiji u litijama ne placaju porez nego su navikli da se brane rijecima “mene diraju jer sam Srbin”
Mislim da je on mali u odnosu na pojedine koji imju enormno bogatstvo a ne znaju sta je PDV…
Vlast je kriva sto to tolerise nisu Srbi beli medvedi pa da za njih ne vazi zakon.

Mutant
Gost
Mutant

Jel to mislis na glavu kuci i uze prijatelje mu? Ne preziva se taj Kasalica. Malo si permutovao. 🤣🤣🤣

Miroslav M
Gost
Miroslav M

Ja kao vjernik sramota me je da me on brani. Branicu se sam vjerujte mi kao i moje svetinje. Ali mi je pun q onih koji svoj kriminal skrivaju iza crkve. Sramota

Gugia
Gost
Gugia

Jesam li ja kriv sto sam prinudjen ovi likovi da mi zauzimaju memoriju mozga sta god da su napravili

amo
Gost
amo

A sto gospodin Kasalica nije prijavljivao zaradu od izdavanja stanova,to macku o rep.

Kanuri
Gost
Kanuri

On kao vojno lice joj ustupa povjerljive podatke, ona posle tuzi istu tu vojsku i na kraju ne plati porez. Ovo samo ima kod nas… i posle vele progone ga sto ide na litije… Alo druze pa u istu tu Srbiju koju toliko volis, tebi bio sudio Vojni a ne civilni sud kao kod nas sto vam sudi

Arčon
Gost
Arčon

Pa cijela Pg zna ovu advokaticu i svi znaju da imaju milione. Nije mi jasno kako je moguce da ovolike godine istrazitelji nisu uvidjeli ocigledno, a to je da vecina advokata pare ‘uzima na ruke’. E sad odje je specificna situacija,jer je ova izgleda fal.punomocja klijenata, sto je ipak ozb.krivicno djelo

ciki
Gost
ciki

Em joj muz dao poverljive podatke em ona falsifikovala ovlascenja em nisu platili porez na pare koje im na taj nacin drzava uplacivala. Amin

Marko Z
Gost
Marko Z

Cg je mala pa se svi znamo. Svi znamo da joj je muz namjestao da vodi radne sporove za topli obrok od 14e, i na kraju im je toliko oslačalo da ni porez nisu plaćali na tu zaradu! Bruka. Ali kad institucije konacno pocnu da rade svoj posao, ti onda kazi da je to na licnoj osnovi, da je zato… Više »

Bole
Gost
Bole

Zapitaj se sto do sada nije nista radjeno, kad vec svi znamo.

POJK
Gost
POJK

Kako se provjerava da li su advokati i izvršitelj koji su uzeli 150 eura zbog dvomjesečnog neplaćanja održavanja zgrade u iznosu od 20 eura platili pdv koji je njima uplaćen.

Sasavica
Gost
Sasavica

Postujem svaki zakon C.G. I volim moju Crnu Goru . Postuju I mnoge moje komsije , prijatelji I svi koje poznajem Zar smo mi neprijatelji Crne Gore kojima ne mozete ugraditi “” cip dps da mislimo kao dps .. E dragi moji tacno je da je politika usla svida od politickog zaposljavanja do davanja kore hleba.. Eto I korona politizuje… Više »

Milos
Gost
Milos

Treba da se javno izvine SPC crkvi i svima u CG i regionu koga su dovodili u zabludu da su zrtve progona vlasti! A i za SPC je neprihvatljivo da prije nego se provjere navodi o krivicnom dijelu odmah skace u vis u podrsku,svakog ko nesto lane protiv vlasti odmah trcite ispred svih da ga podrzite,toliko ste puta narusili sami… Više »

Glava kuce
Gost
Glava kuce

KORONA = POLITIKA
SZO = NKT

Send this to a friend