Hronika

Pokušaj ubistva djeteta alarm za društvo, roditelji da traže pomoć

Ilustracija

Vijest da je majka M.P. (40) uhapšena zbog sumnje da je izbola sedmogodišnjeg sina, alarm su za cijelo društvo. Posebno zabrinjava činjenica da su u Crnoj Gori od februara zabilježena tri ubistva djeteta. Srećom, najnoviji slučaj nasilja prošao je bez fatalnih posljedica. Uprkos tome što mu je majka, kako se sumnja, zadala sedam uboda nožem, dječak se nalazi van životne opasnosti.

<<<Dječak izboden nožem, uhapšena majka<<<

<<<Majka uhapšena zbog pokušaja ubistva sina, nasilje nije prijavljivano nadležnim<<<

U crnogorskoj porodici i dalje su prisutni patrijarhalni odnosi, pa postoji određeni stepen tolerancije prema nasilju. Tako je fizičko kažnjavanje djece jedan od uobičajenih načina vaspitanja.

Da bi se nasilje zaustavilo u UNICEF-u Montenegro ističu da treba što više da radimo na njegovom sprečavanju.

“Današnji navodi u medijima o nasilju nad sedmogodišnjim dječakom su alarm za cijelo društvo. U Crnoj Gori su od februara zabilježena tri ubistva djeteta. Da bi se nasilje zaustavilo, treba da više radimo na njegovom sprečavanju. Roditeljima u krizi je neophodna podrška. Umjesto da viče ili bije dijete, roditelj sada može da traži savjet i pomoć na broj 080 888 888. SOS roditeljska linija je anonimna, besplatna i dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati”, ističu oni.

Ovaj slučaj nasilja nad dječakom iz Rijeke Crnojevića nije prijavljen nadležnim organima.

#ZAUSTAVIMOnasilje nad djecom

Današnji navodi u medijima o nasilju nad 7godišnjim dječakom su alarm za cijelo društvo. U Crnoj Gori su od februara zabilježena tri ubistva djeteta. Da bi se nasilje zaustavilo, treba da više radimo na njegovom sprečavanju. Roditeljima u krizi je neophodna podrška. Umjesto da viče ili bije dijete, roditelj sada može da traži savjet i pomoć na broj 080 888 888. SOS roditeljska linija je anonimna, besplatna i dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati. #ZAUSTAVIMONASILJE

Gepostet von Unicef Montenegro am Mittwoch, 5. Dezember 2018

Nije ovo prvi put da Crna Gora zanijemi pred zločinima nad najmlađima.

<<<Roditelji djecu tukli do smrti, davili i ubijali<<<

Nevjerica i užasavanje javnosti počeli su sredinom februara kada je na monstruozan način ubijen petnaestomjesečni P.J. čijem očuhu Nerminu Šišiću je, prema sumnjama istražitelja, smetao plač mališana. Brutalno prebijanje bebe koje je prouzrokovalo smrt, kako sumnja policija, posmatrala je majka ubijenog dječaka Jelena Jovović koja je svoj partneru bila saučesnik, krijući njegova nedjela.

Samo tri mjeseca kasnije novi zločin u kojem je žrtva bila beba ponovo je zaprepastio Crnu Goru. U Baru je ugušen šestomjesečni dječak. Njega je, kako su utvrdili istražitelji, udavila majka Mirjana Došljak Škrijelj. Motiv zločina, prema njenom priznanju, bila je osveta suprugu.

Zatim je u maju na obali Đuričke rijeke u Plavu pronađeno tijelo četvoromjesečne bebe Edine Kastrati (18), koja se sumnjiči za ubistvo svog sina. Ona je priznala policiji i tužilaštvu krivično djelo i ispričala detalje kako je zločin počinila.

<<<Tijelo bebe Edine Kastrati pronađeno na obali Đuričke rijeke<<<

“Nijesam više sa njim (suprugom) mogla da živim na ovaj način, stalno me je maltertirao, zbog čega sam odlučila da ovo uradim. Prethodno je drugo naše osmanaestomjesečno dijete bilo kod nevjenčanog supruga i njegove rodbine. To mi je sinulo odjednom, dok je sin spavao. Umotala sam sina u ćebe i otišla do rijeke. Tu sam ga bacila u talase rijeke i kada sam vidjela da nizvodno pluta, okrenula sam se i vratila”, kazala je ona u tužilaštvu, izražavajući kajanje i žaljenje zbog svega što je uradila.

A mi se pitamo ko štiti djecu od porodičnog nasilja?

S.Đukanović

2 Komentara na "Pokušaj ubistva djeteta alarm za društvo, roditelji da traže pomoć"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend