Hronika

Pomen Mihailoviću i sanacija spomenika Karađorđeviću nijesu izazivanje mržnje

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je dvije krivične prijave Crnogorskog pokreta za organizovanje parastosa vrhovnom komandantu četničkih jedinica i saradniku okupatora tokom Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću i zbog sanacije spomen obilježja srpskom ijugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću u Budvi ocjenjujući da ti događaji ne predstavljaju izazivanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje, piše Pobjeda.

Koordinator Crnogorskog pokreta Stevo Vučinić podnio je ove dvije krivične prijave prošle godine jednu 1. septembra i drugu 11. decembra, zbog, kako je naveo, kršenja člana 370 stava 1 Krivičnog zakonika izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Državna tužiteljka u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici Suzana Milić, koja je donijela odluke u oba predmeta, smatra, pak, da nije došlo do kršenja ovog člana Krivičnog zakonika, jer prijavljena djela ne predstavljaju to krivično djelo (izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje), kao ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu protiv nevladine organizacije „Srpski soko“ zbog parastosa vrhovnom vođi četničkih jedinica Dragoljubu Draži Mihailovići u julu prošle godine. Parastos je organizovan 17. jula prošle godine u Crkvi Svetog Nikole u Zlijebima.

U ovom slučaju se, kako smatraju iz Crnogorskog pokreta, „indirektno mržnja raspiruje prema Crnogorcima, Bošnjacima, Muslimanima, Hrvatima i Albancima koji su bili meta zločinačkih pohoda četničkih jedinica Dragoljuba Draže Mihailovića u toku Drugog svjetskog rata“.

U Vrhovnom državnom tužilaštvu, pak, smatraju drugačije i tvrde da to „krivično djelo čini onaj ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti“.

“U konkretnom slučaju bilo je najavljeno obavljanje parastosa kao posebnog obreda koji je ustanovila crkva u spomen mrvtih, kao i posebne molitve za njih čin koji zakonom nije zabranjen, a kojim se ni indirektno ni direktno ne upućuje, niti se upućivao poziv, niti podsticalo na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti. Obred sam po sebi ne predstavlja radnju bilo kog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, pa ni člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika”, istaknuto je u odbačenoj krivičnoj prijavi koju je potpisala državna tužiteljka Suzana Milić.

Drugu krivičnu prijavu Crnogorski pokret podnio je protiv opštine Budva zbog raspisivanja konkursa za sanaciju spomenobilježja srpskom i jugoslovenskom kralju Petru Karađorđeviću u tom gradu.

U krivičnoj prijavi Crnogorski pokret navodi da je članom 10 Zakona o spomen obilježjima zabranjeno podizati spomenobilježja za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore i osobi kojaje u istoriji Crne Gore imala negativnu ulogu.

Tužiteljka Milić, međutim, ocijenila je da „samim objavljivanjem javnog konkursa za sanaciju spomen-obilježja nije počinjeno to krivično djelo, kao ni bilo koje drugo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

“Opština Budva raspisivanjem konkursa za sanaciju spomenobilježja kralju Petru Karađorđeviću u tekstu konkursa nije navodila, niti na bilo koji drugi način javno pozivala ili podsticala bilo koga na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe kojaje određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti”,,  istakla je Milić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Zlo je Zlo…Ovo nikad ne bi trebalo dozvolit u CG..CG nema ko da brani…Ko je bio na čelo CG (Sveto..Milo..Filip)…Švica bi pukla…Danas je kasno…Nemoguce je išta uradit…Čeljad u Şvici izgledaju ka Svemirski brod…S.Perovic ne spominje CG…Nikada više Liberala..Nikada više prave ponosne CG…

Tomos
Gost
Tomos

Poslije sastanka Đilasa i Velebita sa Nacistima u Zagrebu 1943 “‘Пфапфенрот, начелник штаба Литерса, је те информације пренио генерал- пуковнику Александру Леру. У тој забиљешци пише у тачки 4. следеће: ”Они изјављују да се не боре против хрватске државе, и ниуком случају против Њемаца, већ искључиво против четника. Они су спремни да са оружјем у руци иступе против сваког непријатеља… Više »

RESERVE
Gost
RESERVE

Govorimo o pokoljima cetnika nad civilnim stanovnistvom.

Tomos
Gost
Tomos

Nije tačno, govorimo da li ” Pomen Mihailoviću i sanacija spomenika Karađorđeviću izazivanje mržnje”. Pogledaj naslov…

Tomos
Gost
Tomos

A da su tema zločini nad nenaoružanim, zarobljenim i civilnim stanovništvom, tu se držim Ženevske koncencije i prema svima u skladu sa zvaničnim pravilima ratovanja. Ali tu bi na redu došao i “Zidani most” i strijeljanje 40. 000 ne naoružanih ljudi, koji su ne naoružani izašli iz Jugoslavije i tako deportovani nazad u Jugoslaviju jer je Tito garantovao poštovanje Ženevske… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Draža nije mogao svoju porodicu držati na okupu da se tako izrazim. Dvoje djece mu je bilo u partizanima Gordana i Boris a drugi sin Vojislav je poginuo u četnicima kod Foče 1943.god. Kasnije je Boris dao ime svom sinu Vojislav znači od Draže ima i (unuka) koji je na kraju bio i gradonačelnik Beograda 1999.godine. Ko raspetlja našu istoriju… Više »

Nenad
Gost
Nenad

I to je bio gradjanski rat..i tu smo vise jedni drugima oci vadili nego sto mo njemaca ili italijana pobili..mi volimo tako jedni na druge u borbi za vlast..komunisti pobijedili i dalje znamo…

RESERVE
Gost
RESERVE

Cetnici i partizani u Crnoj Gori su bili slozni, politicki I vojno su unistavali pripadnike Crnogorske federalisticke stranke. Cak I prije 13.jula.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Kažu četnici zašto Tito i partizani nikada nijesu oslobodili Jasenovac ???
A ja se pitam : zašto četnici nikada nisu oslobodili Jasenovac ?
Na Manjači je bilo 20 ooo četnika, na Ozrenu 10 ooo, a 30 ooo je veliko ljudstvo.

Tomos
Gost
Tomos

Pogledaj ko je bio Veselin Šijaković. I nemoj odgovora ti na pitanje pitanjem. Jer se stiče utisak da nemaš odgovor…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Sad’ viđo.
Kakve veze on ima sa Jasenovačkim mučenicima ???

Tomos
Gost
Tomos

Ajde reci sa čim ima veze, da znaju čitaoci. I da li to radi saradnik okupatora. I da li je ko što slično uradio…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Mane Rokvić sa Manjače, desna i lijeva ruka Uroša Drenovića ( inače saradnika ustaša, ima i slika u nekoj kafani prepunoj ustaša i četnika gdje se jasni vidi da je raspoliženje više no dobro, u pitanju su enormne količine alkohola), za račun Italijana vrši pokolj nad hrvatskim civilima na planini Mosor iznad Splita jer su svi muškarci otišli u partizane.… Više »

RESERVE
Gost
RESERVE

Na Cetinju su cetnici u ime Italijana drzali dominantno civilnu vlast. Iako to pripisuju zelenasima njihovi danasnji potomci. Dalje, podrska Italijana nakon Velioog rata zelenasima je podrska od strange saveznike. Cetnici su saradnici Musolinija.

Grundig
Gost
Grundig

Nije tačno

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

A dako batalite vise kumim vas kapom !

Tomos
Gost
Tomos

Da ponovim citat iz memoara glavnog Hitlerovog izaslanika za Jugoistočnu Evropu “Ni Partizanima ni Četnicima Njemci nisu primarni neprijatelj”. Valjda shvatate da su se borili jedni protiv drugih, i otuda nelogičnosti i nepoklapanja između onog što smo učili i o jednom i o drugim, sa onim mišljenjima koje svijet ima u odnosu na njih… Jedni su isticali svoje vrline a… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tomos Borio se svako sa svakim. Nekako u vrijeme borbi ustaša i četnika na Lijevča polju ( možda mjesec ranije otprilike) četnici i ustaše su zajedničkim snagama branili Knin od partizana. Naravno sa Nijemcima. Za razliku od srpskog življa u Lici, na Kordunu, Baniji, Slavoniji i na Kozari gdje su svi bili u partizanima, oni po sjevernoj Dalmaciji su… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Svi su bili protiv partizana! To je lako dokazati, jer su fašistima najveći protivnik bili ustvari komunisti jer su propagirali jednakost svih naroda i narodnosti, a oni su propagirali da su arijevsaka nad rasa. Komunizam im je smetao za sprovođenjd genocida nad drugim ne Germanskim narodima a pogotovo Jevrejima. Jedan primjer je “Dobrovoljačka antikomunistička milicija” (ital. Milizia Volontaria Anti Comunista)… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Meni dolje General Dukljanin priča da postoje indicije kako je Dangić zarobio Francetićevu dolumentaciju koja upućuje na saradnju ustaša i partizana prilikom oeracije ” Trio” ranog proljeća ’42. god. Citiram : ” . Dangić nije zarobio Francetića već navodno njegovu dokumentaciju koja je upućivala na saradnju ustaša i partizana, te ga je to koštalo života nakon rata. Bio je nezgodan… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Arijevska rasa i Lebensborn projekat. To mi je dobro poznato. Mnoštvo djece ( oko 250ooo) su SS-ovci oteli roditeljima po Poljskoj i Rusiji, a koje su po pripadnicima Lebensborn-a imale ” Arijevske” karakteristike : svijetla put, ravna plava kosa, plave oči, dolikokefalna lobanja i sl. Moram priznati da zlehuda sudbina nije poštedjela ni pojedinu djecu poslje ofanzive na Kozaru, ljeta… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Naveo sam ti citat i ko je to rekso, a ti pogledaj broj Njemačkoj gubitaka po a ćeš vidjeti da li je bio u toku taj koji je informisao Hitlera u realnom vremenu..

Bazinga
Gost
Bazinga

Ako je tebi kapitaliza dobar a to liči na ovo danas, što je onda propast? Svi da imamo jednako, ili da se dijelimo na beskućnike i milijardere, šta je bolje? Ja lično sam gledao obadva sistema i mislim da se ljepše to jeste komfornije kad svi podjednako imaju kao recimo ja i ti. Kad neko ima više tu se stvaraju… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ovo kod nas je divlji kapitalizam. Zašto kažem kod nas ??? Zato jer sam baš na ovom portalu ljetos pročitao da privatnik u Crnoj Gori isplati radniku zagarantovanu najnižu cijenu rada od države ( na nju uplati doprinose i poreze), a ostatak da na ruke, na crno, u kešu a kako bi uštedjeo. Isti je slučaj i kod nas. Ako… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Partizani su pobili i pohapsili i oduzeli (nacionalizovali) imovinu tima tadašnjim “Kapitalistima” koji su u 90% slučajeva pošteno to bili zaradili. Da nije to tada tako urađeno je bi imao danas ovakav kapitalizam, sve danas i što valja i što ne valja je posledica 45’…

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Vladimir Sipcic poslednji kraljev cetnicki oficir ,Mala Crna Gora Zabljak.
Vise vrijedi Sipcic Vlade no Titove tri brigade

drug
Gost
drug

Četnici su ostali upamćeni kao loši borci. U svim velikim bitkama su poraženi. Jedino su bili neustrašivi kad je trebalo klati civile i pljačkati po selima.

Bokelj
Gost
Bokelj

Samo da još dodam , četnici su bili redovni na italijanski kazan , vele da niko nije mogao iźes Barilla makarona ka četnik , primali su plate od okupatora , čak i nagrade za svakog ubijenog partizana , zajedno sa ustašama i okupatorom napadali partizane na Neretvi , i na kraju zajedno sa okupatorom bježali . I sad nam preko… Više »

Reg
Gost
Reg

Za italijanski kazan se vezuje Sekula Drljević, tolko valjjda znaš

Bazinga
Gost
Bazinga

Za italijanski kazan se vežu i četnici, zar mislite da nije Crna Gora bila podjeljena na četnike i federaliste, a komuniste niko nije pominjao zato što su bili po šumama i gorama! Sliku Pavla Đurišića iz Kolašins sa Pirciem Birolijem ostat će za sve buduće generacije da znaju sa kim su bili četnici. Ta slika postoji na Wikipediji sa domenom… Više »

Krsto 150 lira
Gost
Krsto 150 lira

Na talijanski kazan je prvi bio Krsto Zrnov Popović!

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

REG USTANI KAD POMINJES SEKULU DRLJEVICA CRNOGORSKOG MUCENIKA

Tomos
Gost
Tomos

Ko je bio u “nacionalistička miliciji” na Cetinju kada su mučili Gojka Krušku…

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Namucio je on dosta srba

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Pircio Biroli je bio nosilac najviseg srpskog odlikovanja.

Sistem
Gost
Sistem

Nije tako, ali ajde navedi mi neku od ofanziva koju su Partizani dobili, odnosno pogledaj njemačke gibitke

Mrgud
Gost
Mrgud

“Sisrem”navedi jednu ofanzivu okupatorskih snaga na četnike. Nema,samo četnici kao sluge okupatora protiv partizana. Popularno “gibaničari”.Pročitaj malo o bici na Neretvi,bici za ranjenike đe su četnici dobili ono što su zaslužili podaništvu okupatoru.

Tomos
Gost
Tomos

Što znači “gibaničari”, kada je sastav Partizana bio 90% Srbi…Ako je Draža bio sluga okupatora zašto je 1943 bio lice Time časopisa”prvi gerilac Evrope”zašto je Odlikovan od Pred. Amer…zašto je svo vrijeme rata proveo u šume i brda. Zašto nije u Beogradu, u hotele kao Pavelić u Zagrebu…razmisli malo… Sa li je vaš sve 100% bilo kao u čitankama…

Ljuta
Gost
Ljuta

Pogledaj mapu slobodne teritorije do 1943 je li bila cetnika ili onih tadašnjih bandita?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Srpski patrijah Maca Vukojcic

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Bjese li ovo onaj sto su ga Amerikanci odlikovali sa najvecim ordenjem sto moze jedan stranac da dobije, ili onaj sto je zavrsio najvece vojne skole u Francuskoj. Je li ovo onaj sto se 20 avgust u Kaliforniji obeljezava dan sjecanja na generala Mihailovica, kao zahvalnost za spasavanje americkih pilota ? Po komunistima bio je kvisling i zlocinac, a vidim… Više »

Car
Gost
Car

To je on.

Ljuta
Gost
Ljuta

Komunisti i njihovi borci su bi do 1945 obični banditi koji su ugrabili pobjedu ruske vojske i izdajstvo engleske vlade i uzeli silom vlast

LSCG
Gost
LSCG

Amerikanci sada valjaju!??haaa

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Spc i cetnici srpski junaci

Podgorica
Gost
Podgorica

Vazda su bili ološ.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Opet se potpisuješ sa tuđim nick-om. Mada za jedno si u pravu, četnici se ne mogu porediti sa ustaškim ološem.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Cetnici jako fini ljudi,jos kad idu trojica i to nocu,a vodi ih koljac maca vukojcic

Ljuta
Gost
Ljuta

Eto koristi crne trojke i milova sluzba

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ne ne mogu se porediti ustase nikad nisu ubije svoje ljude za razliku od olosa tvojih
Takvih olosa ka tvoji idoli nema im premca

Ljuta
Gost
Ljuta

Ma ni komunistickim

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Četnici su u mnogim prilikama sarađivali i sa ustašama, a kamoli sa Njemcima i to je nesporno. To im se odbilo o glavu. Slušali su pobjeguljsku vladu u Londonu ( zašto se nije vratila u svoju zemlju zajedno sa kraljem, no je čuvala svoje dupe?) koja ih je na kraju i izdala pozvavši 1944.god. da se priključe Titu.

Region
Gost
Region

Pavla Đurišića su ubile Ustaše u njihovom logoru, toliko o toj “saradnji”

R. Srpska
Gost
R. Srpska

To je bilo na kraju rata, na Lijevča polju. Početak aprila ’45. godine. A ubili su ga zbog pokolja muslimana u Pljevaljsko- Čajničkom kraju ’43 godine. A ovaj se opet svetio zbog ustaškog pokolja Srba ranog proljeća ’42 u mjestu St. Brod iznad Višegrada od kada je Jezdimir Dangić priznao vrhovnu vlast ustaša, pustio na slobodu zarobljenog komandanta Crme Legije… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Djelimično se slažem, a počelo je1914 i napadi hrvata u sastavu Austrougarsku na Srbiju i Crnu Goru. Hrvatski general je granstirao Njegoševu Kapelu. Nastavlja se 1916g u Nišu kada Jr lj daje zadatak da se i hrvacka oslobodi okupatora. Nastavlja se 41′ kada hrvatski komadanti odazvali vojne tajne i predavali jedinice Njemcima, i ponovo došli i hrvati zauzeli Zrmun, i… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Sve je počelo 29. maja 1903. godine, kraljeubistvom i dovođenjem Karađorđevića na vlast. Ako su ( dugoročno) Karađorđevići ikome štete nanijeli, onda su nanijli Srbima, i to nama : prekodrinskim i Dinarskim Srbima. 7.12. 1914. godine Niška deklaracija u kojoj ratni ciljevi Srbije nisu srpski no Jugoslovenski. Odbijanje Londonskog ugovora kojim bi cca 80% Srba billi u jednoj državi, a… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Svima su Karađorđevići samo radi svog trona zakuvali čorbu, ali ako mi puste komentar pročitat ćeš šta o tome mislim, ukratkosvi smo stanovnici planete zvana Zemlja.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ja sam siguran da si ti dobar čovjek, ali se dobrim dijelom ne slažem sa tvojim stavovima. Naravno da ne postoje ni dobri ni loši narodi, postoje samo dobri i loši pojedinci i ja sam pojedinac i kako sudio neka mi se Sudi pred licem Svevišnjeg ali ” svi smo stanovnici planete” mi zvuči nekako globalistički, a ja sam antiglobalista.… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Jesam i dalje mislim da sprovode svoje planove samo nismo svi spremni da u to povjerujemo. A li jedno je sigurno što su bogatiji to i njihova moć raste i imaju sve veći uticaj na nas, da kažem nas obične smrtnike! I mislim da su oni izmislili nacionalsocijalizam koji je u suprotnosti komunizmu, a koji su u suprotnosti sa zadatkom… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Dobrim dijelom se slažem sa tobom.
No, mislim da su oni koje spominješ na nižoj hijerarhiji piramide.
A još više mislim da sam se dovoljno izlaprdao i da je vrijeme za spavanje.
Valja sutra na posao, valja zaradit koru ‘ljeba.
Laku noć Bazinga, lijepo sanjaj.

Ljuma
Gost
Ljuma

Kad je pocela netrpeljivost prema Srbima,u vrijeme austrougarske kada su se Hrvat i madjari pobunili protiv hasbuske monarhije,u gusenju pobuna naroda su im pomogli Srbi,tj.karuci,vojska sastavljena od Srba,koji su tokom noci napadali madjarska i hrvatska sela ubijali palili i silovali,ne zaboravite ime,karuci,srpska vojska u službi austrougarske,koja je ubijala nevini narod.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ljuma, ne lupetaj gluposti i zaobiđi me.
Inače češ dobiti crveni karton što znači da će svako tvoje možebit’ buduće obraćanje meni biti zaludno.

Ljuma
Gost
Ljuma

Istina boli,budimo realni,pricamo istorijske dogadjaje,zato se drzi one prave ni po babu ni po stricevima,vec po pravdi istinskoga boga,Amin.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Crveni karton Ljuma.

Reg
Gost
Reg

Gluposti obične koje ne treba ni komentarisati

Bazinga
Gost
Bazinga

Stvaranje nove nacije ili vraćanje u kameno doba, samo ako smo pametni sve ćemo to prezreti. Danas postoje društvene mreže gdje se informacije brzo prenose pa se nadam da je to što imamo danas samo naša prednost. A mržnja nikome nije donijela ništa dobro. Moj zaključak je da možda ne moramo da se slažemo po pitanju partizana i četnika, treba… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

A moje mišljenje je da su i partizani i četnici prevaziđeni, odavno. Postoje doduše, ali na nivou folkolorne grupe neke manje Mjesne zajednice. Krajnje su agresivni, ali su još više bezopasni. Dolazi nova era, novo vrijeme, nove turbulencije, mračni oblaci se pomalo vide na najudaljenijim horizontima. A ovdje o partizanima i četnicima. Inače Bazinga, i kod nas se isto ovako… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Kako je počelo i kad jeli sa državom SHS, ili još prije nije važno. Naravno sa događajem u Split 2019 svi ćemo se složiti, ali jednog dana svi ćemo živjet opet u nekoj konfederaciji, kakvom god uređenju ali sigurno nas ovoliko istorije neće interesovati. Ima tu i progresa tipa 200€-400€-500€-600€…(2500€) e kad postignemo ovaj target od 2500€ onda će nam… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Bazinga “… ali jednog dana svi ćemo živjet opet u nekoj konfederaciji, kakvom god uređenju …” Možebit’. Vidiš da Albanci predlažu savez Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Lako je moguće da si u pravu što se tiče konfederacije. A što se Splita tiče meni je najupečatljivija scena sa Alesandrom Kraljem kad viče iz mora : ” Nemojte mene, ja… Više »

Ljuma
Gost
Ljuma

Ovi nasi Srbi srbiju,kad im dodje voda do poda,onda su Crnogorci, oni se nisu kako vjetar duva.

Tomos
Gost
Tomos

Sobzirom da je u Zemljopisu Crnogorsko Cetinje 1911g pisalo “da u CG živi oko 300.000 ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većinom su Pravoslavci” da mo smo kako vjetea duva, ti sada neko drugi ili ne potiče od nekog od tih 300.000…

Bazinga
Gost
Bazinga

Ne trpam ja strpat će nas u neku zajednicu jednog dana naša djeca. Ja se iskreno nadam da će biti pametnija od nas, i shvatiti da mržnja nikom ništa dobro nije donjela. Zašto ako se naprimjer ne volimo ne možemo trgovati međusobno? Primjećuješ li Srbiju je najviše pogodilo 100% carine sa Kosova. A moje pitanje glasi, zašto Srbija i pored… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ja sam mislio na nešto drugo. Spomenuo sam da su ovo banana- državice, ali je područje itekako trusno na koje utječe globalna situacija a koja nije ni naj manje svijetla. Iskreno, ne vjerujem u budućnost, a još iskrenije bi voljeo da nisam u pravu. Mada, sve što sam slutio ( ne moraš ti meni vjerovati) od ’92 na ovamo se… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Nadam se više nikad u nijednoj u sjednici ni sa kim…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Tomos

Bazinga kao nekoć komunisti ( dobro pamtim iako sam 1971. godine) vjeruje u ” svijetlu budućnost” a koja nikada nije došla no je došao rat, a ne vidi kakva je geopolitička situacija ne samo na Balkanu no na globalnom nivou koja itekako ima utjecaj na ove trusne prostore.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Puno toga pričate napamet. Dangić nije zarobio Francetića već navodno njegovu dokumentaciju koja je upućivala na saradnju ustaša i partizana, te ga je to koštalo života nakon rata. Bio je nezgodan svjedok pa su ga komunisti pogubili. Bajka za malu đecu, inače… Đurišić je stradao zato što nije htio pristati da se bez oružja sa svojim ljudima povuče preko Hrvatske.… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

14.februara.1945. Pavle Đurišić se sastaje sa Dražom Mihailovićem u selu Kožuhe, ali sa njim dolazi u sukob. Poslije toga sukoba odlučuje se da potpiše sporazum sa Sekulom Drljevićem o prelasku svoje vojske preko (NDH), u Zagrebu 16.marta.1945 dolazi do podpisivanja sporazuma sa posrednicima jedne i druge strane. Jedan rođak Sekule Drljevića je kasnine i izvršio samoubistvo zbog tog sporazuma. Konačno… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Odavno je Đurišić bio u sukobu sa Mihajlovićem…I njih dvoje nisu znak jednako…

Mrgud
Gost
Mrgud

Zato mu Đurišić podnosi izvještaj o uspješnom pokolju muslimanske nejači u Pljevaljskom srezu i prekidu pohoda na Bosnu zbog ćetničke pljačke i napuštanje jedinica.

Ljuta
Gost
Ljuta

Tako je kad mu je garantovao Sekule Drljević ustaski oficir

faust
Gost
faust

Treba mu podic spomenik uokvrit i postavit u Narodni muzej raport djurisica đe mu se hvali da je pobio 8000 zena i đece U Čajničkom srezu. Onda kukamo sto albanci skandiraju UČK, a kad risto naziva Crnogorce komunistickom kopiladi i drzi pomene koljacima niko se cut ne smije. To se desava narodu koji od zeljka ivanovica i nikole markovica napravi… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Ne ne treba nikog reahabolitocati i pozdravljam pravac Crne Gore u održavanju i insistiranje na Antifažizmu i Nob-u. I u Podgorici je spomenik Tita, ukrašen i osvijetljen. Toliko o tom kome i koliko smeta. A u Tuzima natpis na brdu “Tito” je opstao dva dana, i zvanično iz Tuzi su rekli da je to “Tito” provokacija. Da li si reagovao… Više »

Ljuma
Gost
Ljuma

Zeljković Ivanović stari srpski Cetnik,danas nezavisni novinar,.

Send this to a friend