Hronika

Ponovo razmotriti odluku o produženju pritvora Vujoševiću

Nenad Vujošević

Apelacioni sud uvažio je žalbe odbrane okrivljenog Nenada Vujoševića, sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva, na rješenje Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora, i naložio prvostepenomom sudu da otkloni nedostatke u tom rješenju.

Vujoševiću, koji se tereti da je dio kriminalne grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića, prvi put je određen pritvor rješenjem sudije za istrage 22. septembra prošle godine a nakon toga je priodužavan tri puta.

Poslednji put produžen mu je pritvor 13. januara zbog opasnosti od bjekstva i na takvo rješenje žalili su se njegovi branioci, navodeći da je došlo do bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog čega su zatražili ukidanje pritvora.

Podsjetimo, SDT je 10. januara dostavilo Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića i Vujoševća.

Optužnicom, koja će biti na kontroli pred vanraspravnim vijećem, obuhvaćena su i trojica službenika Atlas banke A.V., S.P. i O.S. Vujošević se sumnjiči da je postao član kriminalne organizacije Duška Kneževića, a sumnje istražitelja proizilaze iz dokaza do kojih su došli mjerama tajnog nadzora.

Tužilaštvo je optužnicu podiglo na osnovu pronađenog notesa u stanu Kneževića koji sadrži listu ljudi kojima je, navodno, davao novac.

Vujošević je akter snimka koji je odbjegli Duško Knežević objavio, a na kojem se čuje da je osumnjičeni pare davao vrhovnom državnom tužiocu.

Međutim, tokom saslušanja u tužilaštvu Vujošević je kategorično tvrdio da nikada nije primao bilo kakav novac niti da je isti davao tužiocima.

Kako je ranije saopštila specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, Duško Knežević je sačinio kriminalni plan da preko zaposlenih u VDT-u dobija podatke o postupcima koji su u toku, a koji se vode protiv njega.

Istragom je utvrđeno da je Vujošević po nalogu Kneževića stupao u kontakt sa osobama u SDT-u koje su postupale u predmetima protiv odbjeglog biznismena, te da je za sakupljene informacije bio nagrađen korišćenjem stana u Budvi, te uslugama hotela Princes u Baru.

Shodno kriminalnom planu, kako sumnjaju istražitelji, Vujošević je dobio zadatak da pozove postupajućeg tužioca u avgustu 2019. da bi provjerio da li su u predmetu e-komerc i dalje blokirana novčana sredstva te i da li će blokada biti produžena.

Send this to a friend