Hronika

Porodica Nikšićanina optužila ljekare za njegovu smrt

Porodica pokojnog Miloša Malovića iz Nikšića predala je Višem državnom tužilaštvu u Podgorici urgenciju kako bi saznali šta je do sada preduzeto i da li su ispitali navode krivične prijave koju su predali prije pet mjeseci, piše Dan.

Krivičnu prijavu su podnijeli protiv Kliničkog centra Crne Gore i medicinskog osoblja, koje su optužili da su nesavjesnim i neodgovornim postupanjem doveli do smrti Miloša Malovića.

U urgeniciji koju su predali pravni zastupnici porolice Malović, advokat Srđan Lješković i Aleksandra Ivanović, navedeno je da su krivičnu prijavu predali 24. januara, te da je u njoj detaljno opisano činjenično stanje i da su dostavljeni materijalni dokazi kojima se potvrđuju optužbe iz prijave.

Advokat Lješković u izjavi za Dan je kazao da je, raspitujući se kod tužioca Zorana Vučinića šta je preduzeto u ovom slučaju, dobio informaciju da je izdata naredba za vještačenje, iako je u prijavi naveden detaljan nalaz o uzroku smrti.

“Nejasno je zašto se predmet vještači već pet mjeseci, posebno imajući u vidu da je medicinska dokumentacija već privatno vještačena na Vojnomedicinskoj akademiji i nalaz i mišljenje su predati uz krivičnu prijavu. Nadam se da niko neće pokušati da ovaj predmet gurne pod tepih, jer svi moramo odgovarati za svoje postupke, za propuste u poslovima kojim se bavimo, pa tako i ljekari moraju imati svoju odgovornostu društvu. Takođe, ne bih volio da ovaj predmet završi kao predmet porodice Šahmanović, koji je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici vještačen devet godina”, kazao je Lješković.

Porodica Maloviću krivičnoj prijavi tereti neidentifikovane ljekare da su počinili produženo krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi i nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Navedeno je da je Miloš bolovao od karcinoma pluća i da je operisan u KCCG na Odjeljenju grudne hirurgije.

“Prilikom tog hirurškog zahvata ljekari su nemarnim postupanjem hirurškim nožem (elektrodom) napravili jaku opekotinu pacijentu. Zbog nastale povrede pacijentu je onemogućeno da nastavi sa hemoterapijom, koja je predstavljala sledeći postupak u liječenju. Osim toga, ljekari su ga otpustili na kućno liječenje, što se ispostavilo kao fatalna greška. Nedugo nakon toga, nastupila je nekroza, odnosno smrt ćelija, usled čega je nastupila smrt”, piše u prijavi.

Advokati su uz krivičnu prijavu predali i nalaz obducenta sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je potvrdio nemarno postupanje ljekara KCCG.

Takođe, u tom nalazu je ocijenjeno da Malović, da je operacija obavljena bez propusta, sa sigurnošću ne bi preminuo najmanje godinu dana od operacije, a d a bi imao velike šanse da poživi još makar pet godina.

Utvrđena greška prilikom operacije

Vještak Ivica Milosavljević, načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu VMA, u nalazu je utvrdio da je Maloviću, nakon što je ustanovljeno da ima karcinom pluća, pravovremeno predloženo hirurško liječenje.

“Tokom hirurškog zahvata je, usled neadekvatno postavljene neutralne elektrode električnog hirurškog noža, takođe na neuobičajenom mjesgu za njeno postavljanje, u glutealnoj regiji, sada pok. Malović Miloš zadobio duboku i tešku opekotinu 3-4. stepena zahvaćene regije tijela, što je dovelo do teškog oštećenja njegovog zdravlja (teška tjelesna povreda) koje je dodatno pogoršano sledstvenom infekcijom izazvanom tipičnim izazivačima bolničkih infekcija.

Van svake razumne sumnje možemo utvrditi da je duboka i teška opekotina koju je sada pok. Malović Miloš zadobio tokom hirurškog zahvata uklanjanja oboljelog srednjeg režnja desnog plućnog krila u Centru za grudnu hirurgiju KCCG direktno onemogućila svako otpočinjanje i primjenu neizostavne i ključne faze liječenja, liječenje adjuktivnom hemioterapijom, i time direktno uticala da mnogo prije vremena dođe najprije do pogoršanja bolesti, a zatim i do smrtnog ishoda”, piše u nalazu vještaka Milosavljevića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Артур
Gost
Артур

Какве везе има опекотина са непримањем хемиотерапије која иде на вену?!Човјек је умро од рака плућа,неизљечиве болести.Када платите вјештака добићете извјештај какав желите,посебно у корумпираној Србији.Сјећате се убиства испред УЦ КЦЦГ када је вјештак проф.др Дуњић написао да је пуцано у мртвог човјека а свједоци су тврдили па порекли да је био у ропцу.Наши доктори на специјализацији у ВГ у… Više »

Bole
Gost
Bole

Porodici saucesce. Na temu, isto kao sto se ne borimo da doktori koji treba da nas lijece imaju normalne uslove rada, ne treba ni da kukamo kad se greske dese. Doktori su kod nas izlozeni mnogo vecem stresu nego u nekoj normalnoj drzavi. Dakle, te doktore ne vidimo dok nam ne zatrebaju, a kad zatrebaju onda ocekujemo cudo. Ne ide… Više »

Kobajn
Gost
Kobajn

Sram te bilo praviš sprdnju a covjeka su nagrdili bahatim ponasanjem. Nisu pare dobili pa su sga pekli elektrodom dok je bio pod anestezijom. Koliko bolesni mora da su?

Bole
Gost
Bole

Samo nenormalan covjek moze pomisliti da su to namjerno uradili. Desila se greska, kao sto se u svakoj oblasti ljudske djelatnosti desava. Kad doktori budu imali bolje uslove rada, bice manje umorni i manje stresirani, pa ce biti i manje gresaka.

Rada
Gost
Rada

Nasi doktori samo znaju da pitaju od kad ste bolesni ili eventualno slomljeni i da vidimo kad da se zakljuci bolovanje…a kako je pacijent jos to pitanje nijesam za 7edam mjeseci cula…a kad imate uput ni jedan slobodan da vas primi iz razoga sto se samo vode u bolnicu na platnom spisku jer svi ordiniraju u privatne klinike..ne znam za… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Jedino je tachno: svi uspjesi nassih doktora se hvale ,,na sva usta,, a neuspjehe pokriva zemlja.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

SUDBINA!

Pcelica
Gost
Pcelica

Neidentifikovane ljekare??? Ne razumijem, kako to da se ne zna ko je čovjeka operisao?

Slavko
Gost
Slavko

To nisu doktori nego ubice…

No m
Gost
No m

Qqq…Vrnuce ne ovi strucnjaci sa vakulteta u Podgoricu,sa Pala i Kosovske Mitrovice,da je sigurnije na babske ljekove….

Roki
Gost
Roki

Nije tu ni nemarnost koliko oni pojma nemaju i koliko su nestrucni i nesposbni. Kuku tome ko mora kod nas da se lijeci.

Prosto je
Gost
Prosto je

Samo nemojte pušiti.

Mila
Gost
Mila

Edukuj se malo kad vec komentarises. Da li znas koliki broj nepusaca oboli od kancera pluca?

Prosto je
Gost
Prosto je

Znam. 4%. Od toga 3% kao posledica višestrukih upala pluća ili kao pasivni pušači. 1% bez objašnjenja. 96% pušači. 55% pušača oboli od kancera pluća, grla, glasnih žica. 45% dočeka starost a da ne oboli. To mi je struka, pa moram da znam. Ti, Mila, gledaj ovih 45% i nastavi da pušiš. Poslije ti neće valjati doktori, svi će biti… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Statisticaru sa Gugla, hoces da kazes da ovdje nije bila greska ljekara, tj opekotina? Umjesto da se pokrijete usima koliko ste porodica zavili u crno vi imate obraza jos da lazete… Jadno.

Prosto je
Gost
Prosto je

Ne. Nego da nikada nije ni trebao doći na sto. A grešku pri operaciji, ako se dokaže, treba da plati onaj koji je načinio.

Артур
Gost
Артур

Опекотина је грешка а не смрт паметњаковићу.

Gopnik
Gost
Gopnik

E pa sto kazes? Trebali su znači tvoje kolege da nagrde covjeka? Sta ocekivati od “DOKTORA” koji telefonima SNIMAJU PACIJENTE DOK IH OPERISU??

Send this to a friend