Hronika

Poslije osam godina ponovo se utvrđuje uzrok smrti Ivane Šoć

Ivana Šoć

Nakon osam godina od smrti Cetinjanke Ivane Šoć, krivično vijeće Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Vesna Moštrokol prihvatilo je predlog advokata odbrane Zdravka Begovića da se odredi novo, četvrto po redu, vještačenje, kojim će se utvrditi tačan uzrok smrti tridesetogodišnje djevojke. Vještačenje je povjereno Institutu u Beogradu, piše Dan.

Punomoćnik oštećene porodice Duško Jovović protivio se tom predlogu smatrajući da vještačenje treba da se povjeri nekom od instituta koji nisu sa našeg govornog područja zbog sumnje u rezultate vještačenja.

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu ljekarima Kliničkog centra koji su optuženi za nesavjesno liječenje Cetinjanke Ivane Šoć, koja je preminula od posledica virusa H1H1 dan nakon što je otpuštena iz bolnice. Prvostepenom presudom koju je u Višem sudu u Podgorici izrekla sudija Vesna Moštrokol dr Dragan Obradović je osuđen na godinu zatvora za teško djelo protiv zdravlja ljudi, dok su njegove koleginice Brankica Dupanović i Bogdanka Andrić oslobođene optužbe.

Sudije Apelacionog suda uvažile su žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, oštećenog kao tužioca Miladina Šoća i punomoćnika oštećene porodice Šoć, optuženog Dragana Obradovića i njegovog branioca i ukinule presudu Višeg suda i predmet vratile prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

“Tokom iscrpljujućeg postupka koji je trajao sedam i po godina, smatram da je dokazano da se u konkretnom slučaju radi o najočiglednijem primjeru nesavjesnog liječenja pacijenta, o potpunoj nebrizi i bahatosti optuženih lica, pritom prvenstveno misleći na ordinarijusa Dragana Obradovića i Bogdanku Andrić, načelnicu odjeljenja na kome je liječena sada pokojna Ivana Šoć, a što je rezultiralo najtežom mogućom posledicom – gubitkom jednog mladog života”, navodi se u završnoj riječi oštećene porodice Šoć.

Njihova završna riječ je, kako su istakli, posledica nesvakidašnje, specifične težine ovog krivičnog predmeta u pravnom, medicinskom, etičkom, psihološkom i sociološkom smislu.

Tokom suđenja su preko video-linka saslušani medicinski vještaci iz Zagreba Davor Majer i Miroslav Lisić, koji su ocijenili da optuženi ljekari nisu prepoznali stanje pacijenta koje je dovelo do smrti kao stvarnu bolest, već su to tumačili kao duševnu bolest.

Ljekari su napravili niz propusta i liječili su Ivanu nesavjesno. Pacijent u stanju u kakvom je bila Ivana nije smio da bude poslat na kućno liječenje. Na dan otpusta imala je fotofobiju (smetnja dnevne svjetlosti), što je jedan od znakova upale mozga, kazali su vještaci iz Zagreba.

Oni su u nalazu ukazali na sve propuste optuženih ljekara. Po njihovom mišljenju, smrt je nastala zbog infekcije gripom, a život pacijenta mogao je da se produži stavljanjem bolesnika na respirator i davanjem lijeka za smanjenje otoka pluća.

Ivana Šoć liječena je na infektivnoj klinici KC od 12. do 18. februara 2011. godine, nakon čega je otpuštena u teškom stanju. Nepuna 24 sata nakon toga, preminula je na Cetinju. Obdukcija je pokazala da je smrt nastala zbog ugušenja uslijed teškog otoka pluća, koji je nastao zbog infekcije virusom gripa H1N1.

19

avatar
1000
12
7
0
 
11
MareАртурDivaDankoDejo voli sise
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Артур
Gost
Артур

Биолог сам по образовању па ми стога није јасно оволико суђење у овом случају.Узрок смрти је јасан а то је оштећење плућа вирусом грипа.Таква плућа нису испоручивала довољно кисеоника мозгу несрећне дјевојке те је почео да брља у функционисању.То су доктори погрешно протумачили психијатријским проблемом те су ангажовали психијатра.Овај оток мозга је или од недостатка кисеоника или од напада вирусом… Više »

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

Sram bilo doktore. ….pih. …….

Артур
Gost
Артур

Клиника за инфективне болести у ПГ је заправо барака на коју је стављен натпис КЛИНИКА.Прво то треба да нам уђе у свијест као и остале клинике а заправо одјељења.Господа из ЗГ кажу да је требала да буде прикључена на машину за дисање.Да ли КЛИНИКА ЗА ИНФЕКТИВНЕ БОЛЕСТИ има машине за дисање.НЕМА.Па како се онда може звати клиником?Клиника за НЕУРОХИРУРГИЈУ нема… Više »

Danko
Gost
Danko

Independisti i patriote. Znaci ti nijesi nijedno. A sto ne bi malo gledao , ka ovi tvoji , sto se radi po Srbiji? Sto tebe briga i za zdravstvo i za pravni sistem?

Артур
Gost
Артур

Брига ме јер плсћам редовно системе које помињеш за разлику од патриота и индепедиста.И не само то но су паре покрали а без пара је здравство лоше и људи умиру.Какве везе Србија има са овим мени није јасно изузев ако не припадаш патриотама и индепендистима.Онда је јасно.

Diva
Gost
Diva

Slazem se nemaju osnovnih uslova za rad ,a ako je to vjestacenje bilo dobro sto bi ponovo se radilo isto se sjecam tekstova o ovom slucaj da i da ti vjestaci osnovne stvari nijesu znali da objasne kad su svjedocili

Mare
Gost
Mare

Ja koliko se sjecam ovi vjestaci nijesu imali ni licencu za rad kako su uopste mogli da vjestace kad sam se malo interesovala za ovaj slucaj mnogo nelogicnosti ima no se javnosti plasira samo selektivno

Jole
Gost
Jole

Nijesu prihvatili Begovica nego je to naredba apelcionog suda procitajte njihovu odluku kad vec pisete

Cirilo
Gost
Cirilo

Mucena djevojka i njena porodica.Pratim ova slucaj vec davno i ostarih dok se ne dokaze da su ljekari pogrijesili.Sto reci…mladi zivot ode.Nazalost.

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

Zao mi je ovog andjela I njenu porodicu koja je nemocna nad ” jacima ” I treba da prolazi sve ove propuste ljekara. Muka

Mirjana
Gost
Mirjana

Ne znam samo kako advokata Begovica nije sramota da brani ovog covjeka i sve njih sa tog odjeljenja.A doktori ocigledno nemaju savjesti ni kajanja ,jer je umrla djevojka od 30 godina ocigledno zbog njihove nebrige a mozda jos prije njihovog neznanjaKoji bi normarlni doktor poslao umirucu djevojku na kucno lijecenje.

Jole
Gost
Jole

Udji u apelacioni sud vidi odluku i vidi sta je istina ako je tacno sve sto je navedeno u njoj

Jole
Gost
Jole

Procitaj odluku apelacionog suda pa vidi sta je istina i sto ga brani to ne objavljuju sto im ne odgovara

Mila
Gost
Mila

Ako je istina, treba ih osuditi i zauvijek im oduzeti licencu za rad. I za nauk drugim ljekarima, da rade savjesno svoj posao, a ne da samo kukaju kako su im male plate.

David
Gost
David

Ako je istina tacno tako ako nije ne treba se grijesiti

Dee
Gost
Dee

Grevota mlada djevojka da tako gubi život …

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Najveći problem u zdravstvu je NEZNANJE

Jole
Gost
Jole

Sad se se sjetili ovo je vijest iz septembra sto ne izbacite komplet odluku apelacionog suda

Mirko
Gost
Mirko

nase zdravstvo je najgore na u evropi nego u svijetu

Send this to a friend