Hronika

Pranje novca povezano sa PzP-om: “Pali” i dileri deviza

Sa jučerašnjeg privođenja

Pod sumnjom da su ilegalno stečene dolare stavljali u redovne novčane tokove, pripadnici specijalnog policijskog tima uhapsili su juče supružnike Dejana i Violetu Bušković, Miloša Gvozdenovića, Željka Pejovića i Radovana Šćekića.

Prema nezvaničnim saznanjima DN, riječ je o proširenju istrage koju, zbog pranja novca, Specijalno tužilaštvo vodi protiv lidera Pokreta za promjene (PzP) Nebojše Medojevića i nekoliko funkcionera te partije.

Nakon višečasovnog saslušanja, specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević odredila je zadržavanje do 72 sata uhapšenima koji, po saznanju DN, nijesu politički aktivisti već, uglavnom, dileri deviza.

Advokat Željko Đukanović, koji zastupa interese Pejovića, kazao je da se njegov klijent tereti za izvršenje dva krivična djela te da je negirao krivicu.

”Željko Pejović je osumnjičen za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo pranje novca. Radi se o relativno malom iznosu dolara i apsurdnoj optužbi, ali vam ne mogu dati više detalja jer je istraga proglašena tajnom. U svakom slučaju, moj branjenik je negirao izvršenje oba krivična djela, kao i poznavanje većine osumnjičenih u ovom postupku. Neke je znao iz viđenja, ali je negirao bliže poznanstvo sa njima”, istakao je Đukanović.

I njegov kolega, advokat Miladin Adžić koji brani Buškoviće, kazao je za Dnevne novine da su njegovi klijenti pred tužiocem negirali krivicu.

“Mogu samo reći da su negirali krivicu i da im je određeno zadržavanje do 72 sata. Istraga je pod oznakom tajnosti pa ne mogu dati više podataka o samom predmetu”, kazao je on.

Na obavezu čuvanja tajnih podataka pozvao se i advokat Gvozdenovića, Damir Lekić.

Osim juče uhapšenih, na listi osumnjičenih su odranije lider PzP Nebojša Medojević, zatim Momir Nikolić, Dejan Vujisić, Željko Šćepanović i Gordan Konatar.

Medojević je, zajedno sa Nikolićem, kako se sumnja, sačinio plan da u platni promet stavlja novac stečen nedozvoljenom konverzijom deviza kao i novac koji je pribavljen radi nezakonitog finansiranja određenih političkih partija za parlamentarne izbore.

„Pri čemu je Nebojša Medojević za sebe odredio zadatak da angažuje kao članove kriminalne organizacije koja će se za potrebe političkih subjekata bez odobrenja baviti zamjenom USA dolara za eure radi njihovog stavljanja u legalne tokove, da organizuje da se novac koji potiče iz nezakonitih djelatnosti predaje drugim članovima organizacije i građanima koji će taj novac kao donaciju uplaćivati na račun političkih subjekata, te da u slučaju da budu otkriveni kao kriminalna organizacija, usmjerava iskaze članova kriminalne organizicije i realizuje nove oblike nedozvoljenog stavljanja novca pribavljenog kriminalnom djelatnošću u legalne tokove”, navodi se u aktu Specijalnog tužilaštva.

Medojeviću je zbog ovih optužbi ranije skinut poslanički imunitet ali mu pritvor, po obavezujućem uputstvu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, nije određen.

Send this to a friend