Hronika

Zeković: Policajac zbog zlostavljanja dječaka kompromitovao službu

Policajac M.Z., koji je osuđen na dva i po mjeseca zatvora zbog zlostavljanja maloljetnog B.V. u Podgorici, ozbiljno je kompromitovao policiju i nije dostojan za dalje obavljanje policijskih poslova, zaključak je Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

<<<<Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice: Za prebijanje dječaka policajcu dva i po mjeseca zatvora<<<

Policajac je priznao da je krajem oktobra 2018. zlostavljao maloljetnog B.V.

On je priznao da je maloljetnika više puta udario u glavu, da ga je nogom udario u stomak, a zatim ga je ugurao u jedno vozilo gdje je nastavio da ga udara po glavi.

Potom ga je izvukao iz vozila i vukao ga zajedno sa V.R. do policijskog vozila i istovremeno ga udarao. Tada je maloljetnik zadobio teške tjelesne povrede.

Savjet je ovaj slučaj diskutovao i na sjednici od 25. novembra na kojoj je, po pozivu, učestvovao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, generalni direktor Direktorata za nadzor Danilo Ćupić i načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP Milan Adžić.

“Zajednički je zaključeno da u konkretnom slučaju unutrašnja kontrola policije postupi na osnovu analize ocjena i preporuka građanske kontrole policije”, kazao je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Savjet je iskazao zabrinutost saznanjem i mogućnošću da je ovaj primjer ostao nepoznat unutar policijske  organizaciju imajući u vidu činjenicu da rukovodstvo Uprave policije preduzima veoma ozbiljne napore da se unaprijedi odgovornost i blagovremeno zabilježi svako nedolično i neprihvatljivo postupanje.

“Savjet iskazuju sumnju da policijski službenik M.Z. nije saopštio istinu pred svojim pretpostavljenima i da je imao namjeru da prikrije događaj zbog čega je potrebno provjeriti službenu dokumentaciju koja se odnosi na konkretni događaj od 28. oktobra i vjerodostojnost tadašnjih iskaza imenovanog policijskog službenika”, navodi Zeković.

Savjet je u 2018. registrovao nekoliko pojedinačnih primjera priznanja policijskih službenika da su zlostavljali građane.

“To je dodatno produbilo krizu disciplinskog sistema unutar MUP-a i kapacitete starješina policije i unutrašnje kontrole policije da objektivno i blagovremeno utvrde osnovanost upotrebe sredstava prinude i prekoračenje
ovlašćenja”, navodi Zeković.

To, dodaje on, govori i o nedostatku moralne hrabrosti kod policijskih službenika da u okviru mehanzimama policije i MUP-a priznaju prekoračenja ovlašćenja.

“Prvobitno se ospore svi navodi o zlostavljanju, pretpostavljeni starješina ocijeni da je upotreba sredstva prinude bila opravdana a kasnije, u postupcima izvan policijske organizacije, dođe do priznanja izvršenja krivičnih djela. Takva situacija kompromituje uspostavljenu odgovornost u policiji kao i interne istrage i sankcije”, zaključuje Zeković.

S.Đ.

19

avatar
1000
12
7
0
 
18
ramboDkdkmrgudRealanRozaj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dkdk
Gost
Dkdk

UOPŠTE IH NIJE KOMPROMITOVAO VEĆ IH JE U POLICIJI VEĆINA TAKVIH…. ČAST IZUZECIMA

mrgud
Gost
mrgud

ne osudjujte nikoga . svi smo skloni greskama ..ne grijesi .. samo onaj ko nije ziv . .

rambo
Gost
rambo

neznam kako bi seosijeco daje tvog brata tako tuko dali bi ga onda branio

Realan
Gost
Realan

Apsolutna izmisljotina novina, znam sve o ovom slucaju, ali to su mediji, da sam bio tu licno bi mu dodao jos koji samar jer je prvi udario policajca i bjezao vise od kilometar dok su ga priveli.Tuzilastvo se moze uporediti sa ljudskom gluposcu i kosmosu da su beskonacni.

Rozaj
Gost
Rozaj

Pa ako je razbojnik, znac treba ga tuci gdje god ga vide, ajde bre ne lupetaj

Milorad
Gost
Milorad

Sta se desava sa ono dvoje policajaca sto su prije neki dan izlemali onoga covjeka pred sopstvenom djecom? A gos. Zekovicu

Realno
Gost
Realno

Mnogi i idu u policajce da bi mogli da nekoga prebiju, a da nikome ne odgovaraju. Plata im sigurno nije motiv.

Veka kanarinka
Gost
Veka kanarinka

Policajac M.Z da se proglasi za zaštićenog svjedoka i da mu se da stan i dva kredita.

888
Gost
888

hahah kako si duhovit.hahaha dobra fora umire od smijeha

Skorpion
Gost
Skorpion

Zasto ne objavite da je taj maloljetnik imao drogu koju je trebao da da drugom maloljetniku da je proba prvi put da je napao policajca i udario ga 4-5 puta sakom u glavu

Anonimus
Gost
Anonimus

Neće ne boj se, trebaju takvi maloljetnici da diluju drogu i napadaju. Nijedan mediji da napiše zašto je došlo do kontrole uopšte…

Realan
Gost
Realan

Policija se drsko ponasa samo.prema primjernim gradjanima ,da vidis kako spusti loptu kad mu na provjeru saopste da ima dosije .Ne branim maloljetnika ali svakako sud je taj koji odredjuje kaznu a ne sluzbeno lice ,ako se opire pri hapsenju policajac je duzan da primjeni silu prinude dok otpor ne savlada znaci vezano lice nije zakonom dozvoljeno prebijati.Licno sam kao… Više »

Dragova Luka
Gost
Dragova Luka

Jesu li se pobili na fer, ka onaj Šaković od 40 i kusur godina iz Zagoriča što se bije sa onima iz osmog razreda a sa onima iz devetog ne smije?!

(18)➕
Gost
(18)➕

Koliko maloletnik ima godina, koliko godina ima policajac, zbog čega dođe do tog nasilja?
Iz ovog teksta se ništa zaključiti ne može.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kakve to veze ima, obraza ti ?

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Koluko je platio da bude osuđen na ,samo 2,5 mesecu ovo nije bruka ovo je gadluk pravosuđa i vlasti tući dete iživljavati se nad njim u grčkoj bi milion ljudi bilo na ulice posle ove ko zna koje po redu sramne presude to sudstvo i tužilaštvo je dno ispod dna

Slavko
Gost
Slavko

A maloljetnik visestruki razbojnik i korisnik opijata. Treba je policajac da ide na drugu stranu ulice kad ga vidi.

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Trebao je da ga privede mali se nije opiro a ne da se iživljava

Anonimus
Gost
Anonimus

Odakle znaš da se nije opiraoo??

Send this to a friend