Hronika

Preporuke Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja još nijesu realizovane

Ilustracija

Zbog prekoračenja ovlašćenja lani je novčanom kaznom sankcionisan jedan policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova, dok je zbog povrede službene dužnosti prošle godine pokrenuto ukupno sedam disciplinskih, odnosno krivičnih postupaka koji su u toku, precizirano je za Pobjedu iz Uprave policije.

Oni su za Pobjedu komentarisali izvještaj Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog ponašanja ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, koji je objavljen početkom februara.

U ovoj analizi, članovi Komitet koji su u oktobru 2017. godine boravili u našoj državi, konstatovali su da je “napravljen sveukupan progres, ali da je brojnost predmeta koji se tiču lošeg postupanja policije prema osobama lišenih slobode zabrinjavajuća i zahtijeva hitnu i odlučnu akciju vlasti”.

“Crnogorske vlasti moraju da prepoznaju da je postojanje lošeg tretmana policajaca prema uhapšenim osobama činjenica, da to nije rezultat nekoliko nestašnih pripadnika policije, nego se čini da je prihvaćena praksa unutar aktuelne policijske kulture, posebno kod kriminalističkih inspektora”, napisano je u izvještaju.

Iz Uprave policije, odgovarajući na pitanja Pobjede, naglasili su da “u svakom slučaju kada postoji sumnja da je policijski službenik neprofesionalno postupao” taj službenik se procesuira, odnosno podnosi se inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka i oni bivaju suspendovani do okončanja postupka disciplinskog i krivičnog.

“Disciplinski postupci, pokrenuti lani, vode se protiv ukupno sedam policijskih službenika u jednom postupku protiv pet, a u drugom protiv dva policijska službenika i to zbog teže povrede službene dužnosti. Protiv njih pokrenuti su i krivični postupci koji su u toku. Tek nakon okončanja postupaka može se dati ocjena da li su pritužbe građana bile osnovane”,  ističu iz Uprave policije.

Iz ovog organa su kazali da “vrlo odgovorno” tretiraju “izvještaj Komiteta za prevenciju mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja i preporuke iz ovog dokumenta smatraju “konstruktivnim i u interesu zakonitog realizovanja aktivnosti iz nadležnosti policije i policijskih ovlašćenja”.

Jedna od preporuka bila je, s obzirom na to da se “loše postupanje dešavalo uglavnom tokom privođenja ili ispitivanja, a sa ciljem da se izvuče priznanje ili informacija”, da se odstrane potencijalni izvori opasnosti za osoblje iz prostorija u kojima se obavljaju ispitivanja.

“Kako bi se izbjegle spekulacije o nepropisnom ponašanju policajaca, Komitet preporučuje odstranivanje potencijalnih izvora opasnosti za osoblje i osoba lišenih slobode, kao što su nestandardni predmeti, odnosno baterijske lampe, metalna kliješta/hvataljke, šrafcigeri, metalne šipke i maske za lice (p. a. takozvane fantomke)”, napisano je u dokumentu.

Preporučeno je i da “nadležni organi treba da osiguraju efektivne istrage za sve tvrdnje o lošem postupanju, a da viši oficiri budu smatrani odgovornim za upravljanje linijom”. Na pitanje Pobjede da li su na odgovornost pozivani i rukovodioci jedinica iz kojih su dolazili policajci i inspektori osumnjičeni za torturu ili druga krivična djela nijesu dali odgovor.

Iz Uprave policije su konstatovali da se u odnosu na prethodni izvještaj Komiteta “konstatuje napredak u postupanju policije u odnosu na tretman građana lišenih slobode, a bilježi se i znatno povećanje broja građana koji su istakli da su tokom pritvora u policijskim prostorijama korektno tretirani.

Send this to a friend