Hronika

Presuda Škaljarcima za pucnjavu u Tivtu u petak

Sa suđenja

Davanjem završnih riječi juče je u kotorskom sudu okončano suđenje članovima tzv. škaljarskog klana, braći Jovanu i Igoru Vukotiću i njihovom sugrađaninu Jovanu Jovanoviću, zbog pucnjave u tivatskoj diskoteci Madam Coco 2012. godine, kada je ranjen radnik obezbjeđenja Tivćanin Dejan Deković, pišu Dnevne novine.

Sudija Momirka Tešić presudu će objaviti 28. aprila.

Braći Vukotićima i Jovanoviću se ponovo sudilo, nakon što je Viši sud poništio presudu Osnovnog suda u Kotoru iz novembra 2015. godine kojom su Vukotići i Jovanović u nedostatku dokaza oslobođeni krivične odgovornosti za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava.

Naime, kao i na prethodnom suđenju, i tokom ovog ponovljenog sudskog postupka, svi saslušani svjedoci uključujući i oštećenog Dekovića, abolirali su krivice trojicu okrivljenih u ovom slučaju.

Po naredbi Višeg suda, sudija Tešić je u ponovljenom suđenju saslušala dvojicu novih svjedoka, radnika obezbjeđenja u toj diskoteci koji su negirali da su vidjeli ili čuli pucnjavu sporne večeri, te da nijesu primijetili okrivljene, i izjasnili se da ih ne poznaju.

Na jučerašnjem suđenju nije se ponovo pojavio Jovan Vukotić za kojeg je sudija Tešić ranije donijela rješenje o određivanju pritvora i rješenje o raspisivanju potjernice za njim, ali je on i dalje nedostupan policijskim i sudskim organima, te mu se stoga juče sudilo u odsustvu.

U sudnici se pojavio Jovan Jovanović koji je doveden iz ZIKS-a pod pojačanim mjerama obezbjeđenja.

Jovanović je početkom decembra prošle godine pobjegao iz zgrade OB Kotor, gdje je boravio u tužilačkom pritvoru, a potom je uhapšen u Njemačkoj gdje se krio, nakon čega je deportovan u Crnu Goru i trenutno se nalazi u ZIKS. Jovanović i Igor Vukotić juče u završnoj riječi, negirali su krivicu za krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Tužilac Žarko Pajković je kazao da je dokazano da su okrivljeni izvršili krivična djela, a sve na osnovu sprovedenog dokaznog postupka, i zatražio da se Jovanoviću produži pritvor do pravosnažnosti presude.

Advokat okrivljenih Branko Anđelić ustvrdio je da je jasna sva dokazna nemoć ove optužnice, te da je logično da presuda ponovo bude oslobađajuća.

Anđelić je juče tražio da novinari ne prisustvuju suđenju, ali je sudija Tešić takav zahtjev odbila.

Send this to a friend