Hronika

Privedeno 16 osoba osumnjičenih za utaju poreza, nanijeta šteta budžetu preko pet miliona eura

VDT

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja su danas, u policijskoj akciji KLAP, priveli 16 osoba I.V, D.L, R.K, T.L, B.P, V.D, J.B, A.I, F.L, N.T, N.D, V.R, R.T, D.B, D.P i B.B, dok je D.L. u bjekstvu za kojim je raspisana potraga, i podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv ukupno 24 fizička i 14 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djela utaja poreza i doprinosa i krivično djelo prouzrokovanje lažnog stečaja, saopštila je Uprava policije.

SDT je ovaj postupak označio tajnim.

Nakon saslušanja specijalna tužiteljka Nataša Bošković odredila je zadržavanje do 72 sata V.D, B.P. i R.K, dok su D.P. i N.D. pušteni.

“U ovom slučaju 18 preduzeća koja su osnovali osumnjičeni I.V, D.L i R.K. i sa njima povezana lica T.L, B.B, D.B, D.L, V.R i R.T su, kako se sumnja, omogućila preduzećima čija su odgovorna lica B.P, V.D, J.B, A.I, F.L, N.T, N.D. i D.P. izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća, koja se vlasnicima preduzeća vraća u gotovini, čime su pričinili štetu državnom budžetu Crne Gore za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i fiktivno prikazanih troškova u iznosu od preko 1.500.000 eura”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

U saopštenju piše da su I.V, D.L, R.K. ili sa njima povezaneosobe, kontaktirali vlasnici ili odgovorna lica preduzeća uplatioca, kojima je bio neophodan gotovi novac a koji su stekli kroz regularno poslovanje kao dobit. U zavisnosti od potrebnog iznosa koji je unaprijed bio dogovoren između I.V, D.L, R.K. i vlasnika tih preduzeća, I.V, D.L. ili R.K. su sačinjavali fiktivnu fakturu ka tim preduzećima.

“Nakon dostave fiktivne fakture sa dogovorenim iznosom novca, preduzeće koje prima ovu fakturu je odmah uplaćivalo novac po fiktivnoj fakturi nekog od preduzeća čiji su stvarni vlasnici I.V, D.L. i R.K. Potom su se sredstva od priliva uplatioca istog dana raslojavala – dio se opet prenosio po osnovu prometa roba i usluga, gotovo uvijek na račun nekog od pravnih lica ove organizovane kriminalne grupe (OKG), a dio se istoga dana podizao gotovinski (na osnovu materijalnih troškova ili putnih troškova) ili se prenosio na račun biznis kartica koje se vode na organizatore ove kriminalne grupe ili na nekog sa njima povezanih lica, da bi i taj novac bio podignut gotovinski putem bankomata. Nakon podizanja novca I.V, D.L. ili R.K. vraćali su novac uplatiocu, a za sebe, kako se sumnja, zadržavali određenu proviziju”, ističu u policiji.

Na ovaj način su, kako tvrde u SDT-u, preduzeća koja su obavljala uplate fiktivno uvećavala ulazni PDV, čime su, umanjila svoje poreske obaveze prema Budžetu Crne Gore za iznos PDV-a i poreza na dobit za svaku fakturu ovakvog načina poslovanja.

“Da bi se izbjeglo plaćanje poreskih obaveza u preduzećima čiji su vlasnici I.V, D.L, R.K. ili sa njima povezana lica, nakon određenog perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća obavljala prethodno opisane nezakonite radnje, a time i stvorila određenu poresku obavezu (izlazni PDV), u nekim preduzećima ove OKG su pokrenuti i okončani stečajni postupci. Preduzeća čiji su vlasnici I.V, D.L, R.K. i sa njima
povezana lica su, u ukupnom, u zadnjih pet godina, kako se sumnja, omogućila vlasnicima više desetina preduzeća da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su izvukla preko 20.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivnih poslovnih odnosa, čime su pričinili štetu budžetu Crne Gore za iznos neplaćenog poreza u iznosu od preko 5.000.000 eura”, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Službenici Specijanog policijskog odjeljenja će u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom nastaviti sa aktivnostima u ovom predmetu.

 

40

avatar
1000
31
9
0
 
34
MrgudbruksBarabarazocaraniRadoZnao
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Vise ces odgovarat za 1 e nego za milion.

Mrgud
Gost
Mrgud

Zakon kod nas vazi samo za nas sirotinju.

Baraba
Gost
Baraba

Hahahahahahahahaha… A gde su oni sto su utajili 500 miliona???

razocarani
Gost
razocarani

Ma pustite to vase M.X,VA,TR, . .. Trta Vrta,daj te imena akoje to stvarni razlog.Demabtujte price koje kruze po C.Gori,da je to hapsenje,ustvari AKTIVISTA DF,da se sklone prilikom donosenja presude Mandicu i Knezevicu.Prkini te te price,saolstenjem imena tih lopuza.

B. D
Gost
B. D

Mislim da bi bio red da znamo ko su ljudi i da se daju puna imena preduzeca! Radnici i poslodavci koji uredno izmiruju svoje obaveze kao i gradjani koji redovno placaju porez zasluzuju da znaju!

Mila K
Gost
Mila K

jel ovo prije sjutrašnjeg cetinjskog tajnovidanja prave privid da nešto rade?

bruks
Gost
bruks

Znate da citam vase tekstove u vijestima, a i na portalima komentare.
vrlo smjelo …

Rafaella
Gost
Rafaella

Kontra sam utaje i neplacanja poreza. Ali je tesko licemjerstvo hapsiti sitnije ribe, dok krupne ribe koje su nas ojadile za milijarde (i buducnost nase djece) i dalje vode drzavu.

Bota
Gost
Bota

Bravo, kralju, ovo su sitne ribe, samo što su vozili auta od po 100 000 EUR od naših para i trošili prosječnu platu po Urbanu i sličnim kafanama. A makse.

mark
Gost
mark

Ovo su nasi ugledni biznismeni i patriote! A u stvari samo gledaju da utrpaju sto vise u dzepove,na stetu radnika i na stetu drzave!

mark
Gost
mark

Kad sirotinja napravi neki prekrsaj daju se puna imena i prezimena na naslovnu stranu,a kad je neko sa jakim vezama onda samo inicijali,da lakse posle izbjegne kaznu! Sramota!

Tranqilo
Gost
Tranqilo

A sto ne pisete ko su ta lica i firme,da se ne izblamiraju?

Avdija
Gost
Avdija

Ovdje svi nesto komentarisu, hapsi, strijeljaj… a ne shvataju razliku izmedju utaje i neplacanja poreza…

Vujov
Gost
Vujov

Po budžet je isto. Čak su gori ovi što im je “odobreno” da neplaćaju. Njihov dug je mnogo veći i nrće ga platuti niksd. Dakle, re azlike nema.

Hana vuk
Gost
Hana vuk

Eto vam svima na crnoj listi da vidite koje su firme utajile porez. Sve ce vam biti jasno.
Nego vi ove sto placaju sve redovno prozivate

jovan
Gost
jovan

Zar samo 17 zar nije 1700 ko ođe vara.

Predstava
Gost
Predstava

Svi ce oni jos danas biti pusteni. S vremena na vreme se sjete da narodu pokazu da nema nedodirljivih, kako bi se sirotinji oci zamazale, a onda ih isti dan puste i daju im odstetu jer su ih uznemiravali. Gluma za sirotinju. Da ne pita odkud funkcionerima stanovi od 100 kvadrata koje placaju po 20 eura mjesecno. Da ne pitaju… Više »

Svašta
Gost
Svašta

Predstava: Ne može policija da vrši hvatanje, osuđivanje i kažnjavanje. Naravno da će ih puštiti, to je pritvor. Zatvor ide poslije pravosnažne osude.

Boca
Gost
Boca

Djesu Mesare Podgoricke i marketi? Sreda su ljudima ostajali duzni doprinose. Da ih nenabrajam.

Send this to a friend