Hronika U PROŠLOJ GODINI ZA ŠEST MJESECI ZABRANJENO KORIŠĆENJE BROJNIH NEPOKRETNOSTI

Privremeno oduzeto 66 stanova i kuća i 47 vozila

Za sest mjeseci prošle godine, od jula do decembra, privremeno je oduzeto 66 stanova i kuća i 47 vozila zbog sumnje da su stečene iz nelegalnih novčanih tokova. Rješenjem Višeg suda, a na osnovu Zakona o oduzumanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, privremeno je blokirana imovina vrijednosti 1.650.000 eura.

U izvještaju Uprave za imovinu navodi se da je najviše nepokretnosti privremeno blokirano u Podgorici i to 32 i u Budvi 21. Po jedna nepokretnost privremeno je blokirana u Petrovcu, Cetinju, Nikšiću, Danilovgradu, Ulcinju i Herceg Novom. Na Zabljaku je donijeto rješenje za zabranu korišćenja dvije nepokretnosti, a u Kotoru pet, piše Pobjeda.

Privremenu mjeru obezbjeđenja imovine donosi sudija za istragu na prijedlog državnog tužioca nakon održanog ročišta. Prema stavu pravnika, nakon donošenja ovakvog rješenja postoji pravo žalbe i ako sudija usvoji taj prijedlog tužioca, onda po toj žalbi opet na ročištu se odlučuje.

Ako u ovom slučaju osoba bude proglašena krivom, ulazi se u postupak trajnog oduzimanja imovine, koja je bila privremeno blokirana.

Kada se dođe do postupka trajnog oduzimanja imovine, zakazuje se pripremno i nakon toga glavno ročište gdje se dokazuje navodna nesrazmjera između zakonitih prihoda i imovine okrivljenog i eventualno drugih povezanih osoba. Nakon ovoga, sudija ponovo donosi rješenje, ali o trajnom oduzimanju protiv kojeg opet postoji pravo žalbe i tu se postupak okončava.

Prema stavu pravnika, tužilac je taj koji dokazuje da je imovina stečena kriminalnom djelatnošću bilo cijela ili dio i u kojoj mjeri. Zbog toga, tužilac uporedo sa krivičnim postupkom vodi i sasvim odvojen postupak finansijske istrage gdje prikuplja dokaze o imovini i zakonitim prihodima okrivljenog.

Specijalno državno tužilaštvo samo u ovoj godini provjerava imovinu 172 fizička i pravna lica, kako bi se potvrdile ili otklonile sumnje da je ona stečena kriminalnim radnjama. Pod lupom istražitelja je imovina 150 osoba, među kojima je i više bezbjednosno interesantnih.

Policija provjerava i imovinu 13 osoba za koju se sumnja da je stečena kriminalnim radnjama, odnosno zelenaštvom. Osim finansijskih istraga protiv osoba za koje se sumnja da su se bavile zelenaštvom, istražitelji provjeravaju imovinu osam osoba za koje vjeruju da su stekli novac i nekretnine krijumčarenjem droge.

Protiv njih policija na zahtjev Višeg državnog tužilaštva sprovodi finansijske istrage u tri predmeta.

Nedavno je i jednom od vođa kavačkog klana, Slobodanu Kašćelanu, članu te grupe Igoru Božoviću i još trojici optuženih sud privremeno blokirao imovinu.

Prethodno su inspektori provjeravali sve objekte koje su mogli da povežu sa njima i njihovim srodnicima i prijateljima. Kada su došli do saznanja da su nekretnine stečene nelegalno, a nije bilo pokrića za njihovu višemilionsku vrijednost, sud je donio odluku da Kašćelanu oduzme čak 19 objekata.

Kašćelan je uhapšen 12. decembra prošle godine u Pragu, a 8. februara je izručen Crnoj Gori i istog dana smješten u Istražni zatvor.

Osim imovine kavačana, provjerava se i imovina članova suparničkog klana škaljaraca i njihovih saradnika iz Podgorice, Nikšića, Budve i Bara, protiv kojih su pokrenute istrage u Crnoj Gori i u inostranstvu.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
VasilijeJadranka JonskaZezabrkoo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije
Gost
Vasilije

Je li Katnic dogovorio odštetu ?Ko ne da preko advokata nekoga djaola ( ne mogu dati mnogo jer međju njimma nema krupnih riba) neka ostane i neće biti ni sporazuma no dok ne treba oduzice se postupak.

Jadranka Jonska
Gost
Jadranka Jonska

Ma veliki ste posao napravili sa tom imovinom.Sve cemo mi gradjani placati i bice kao sa predhodnicima.Bravo vam ga.A narod zatupljeni neka placa.I treba.

Zeza
Gost
Zeza

Gledajte da im prodate televizore i trosjede iz kuće, pa im dogodine kupite nove. Kao i dosad.

brkoo
Gost
brkoo

Ponovo ćemo mi plaćati štetu vlasnicima kao u slučaju Kalić

Send this to a friend