Hronika

Radnik Luke Kotor osuđen uslovno zbog napada na inspektora Ministarstva saobraćaja

Luka Kotor

Zaposlenik Luke Kotor Davor Krivokapić je u martu ove godine osuđen uslovno zbog napada na mlađeg inspektora sigurnosti plovidbe Ministarstva saobraćaja i pomorstva Ivana Vučekovića. U pravosnažnoj presudi Suda za prekršaje u Budvi, utvrđena kazna zatvora u trajanju od 10 dana, koja se neće realizovati ukoliko Krivokapić u toku tri mjeseca ne učini novi prekršaj.

Portal CdM je prošle godine prenio objavu iz drugih medija gdje se navodi da je u Luci Kotor došlo do incidenta u kome su se sukobili inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar i mlađi inspektori Vučeković i Đuro Kapetanović sa jedne, odnosno radnik kompanije Krivokapić sa druge strane.

Lompar i njegove kolege podnijeli su prijavu policiji.

Policijski službenici su Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru procesuirali prijavu protiv Krivokapića koji se sumnjiči za napad na službeno lice i ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Istragom su policija i tužilaštvo se obratili Luci Kotor zahtijevajući izuzimanje snimka sa video nadzora kojim je pokrivena Luka Kotor i mjesto incidenta.

U presudi se izmeđi ostalog navodi da je pregledanjem video zapisa utvrđeno da je Lompar prišao graničnom prelazu i započeo raspravu sa Krivokapićem, dok je Vučeković nakon nekoliko sekundi stao između njih.

Vučeković je, piše u presudi, tvrdio da je od samog početka pokušavao da izbjegne sukob i da je čak i Lomparu kazao da pusti okrivljenog jer nema smisla nastavljati razgovor, dok je Krivokapiću navodno govorio da se smiri. On je u izjavi naveo da su 10. jula bili u kontroli jahte koja je bila usidrena tačno naspram glavnih gradskih vrata. Kazao je da im je tokom kontrole prišlo nepoznato lice i uputilo im nekoliko neprijatnih komentara, pa su se nakon kontrole uputili prema Upravnoj zgradi.

Svjedok oštećeni je tvrdio da je njegov kolega Lompar odlučio da uđe unutar graničnog prelaza, kako bi saznao ime i prezime osobe koja se prethodno “neprijatno ponašala prema njima”.

Izjavio je da je nastavio kretanje, ali je u jednom trenutku vidio da je između Lompara i Krivokapića nastalo komešanje, pa se užurbano vratio do njih. Navodno, tada je vidio kako policajac stoji između njih dvojice, pa je “tijelom pokušao da zaštiti kolegu Lompara tako što se leđima okrenuo prema Krivokapiću i podigao ruku”.

Okrivljeni je, navodi se u presudi, tvrdio da ne prihvata odgovornost za prekršaj. On je kazao da je primijetio da Lompar, inspektor sigurnosti plovidbe, ima nesporazum sa kapetanom jedne jahte. Rekao je da je prišao i pokušao da izgladi nesporazum i tada je navodno rekao Lomparu da je prešao žutu liniju, odnosno ušao u granični prelaz. Tvrdio je da sa Vučekovićem nije imao nikakvu komunikaciju, a da je on došao i napao ga.

Krivokapić je kazao i da Vučeković nije imao dozvolu za prolaz, kao i da je njegova dužnost bila da obezbijedi Luku Kotor, što je inače njegov posao, te je zato insistirao da se službenici Lučke kapetanije povuku iza linije jer se nijesu najavili, što im je bila obaveza.

Send this to a friend