Hronika SINDIKAT UPRAVE I PRAVOSUĐA CRNE GORE

Rakočević: Poziv svim sindikatima javnog sektora da ne dozvole revitalizaciju diktature

Nenad Rakočević

Ispred Sindikata uprave i pravosuđa pozivamo sve sindikate javnog sektora da ne dozvole revitalizaciju diktature, koja je poslednje vrijeme toliko vidljiva kroz sva dubiozna postavljenja na značajne javne funkcije, kao i kroz njihove provizorne postupke i odluke koje građanima Crne Gore veoma jasno poručuju „ džabe ste krečili “, poručio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević povodom prijedloga sporazuma sa sindikatom prosvjete.

Rakočević je ispred Sindikata uprave i pravosuda, pozvao sve građane Crne Gore da zajedno sa sindikatima, kako je kazao, stanu na put “začetku jedne nove diktature, samovolje i haosa”, jer su njihovi dosadašnji postupci i namjere, kaže “potpuno razotkriveni indikatori svega prethodno navedenog”.

Reagovanje Rakočevića prenosimo integralno

“Pozivamo sve građane Crne Gore da zajedno sa sindikatima stanu na put začetku jedne nove diktature, samovolje i haosa, jer su njihovi dosadašnji postupci i namjere potpuno razotkriveni indikatori svega prethodno navedenog.

Posle mnogo puta izgovorenih riječi našeg Premijera, a koje demantuju poslednja dešavanja sa Sindikatom prosvjete, pod velikim opravdanim pritiskom prosvjetara koji junački brane ne samo svoju profesiju već i sve ostale profesije u Crnoj Gori, ipak su ponudili djelimično pozitivno rješenje vezano za uvećanje zarada koje je tražio Sindikat Prosvjete.

Međutim u sporazumu koji je Premijer Milojko Spajić predložio Sindikatu Prosvjete, a koji slobodno možemo očekivati i mi svi ostali, stoji jedan predlog koji nije u domenu demoktaratskih načela, kvalitetnog socijalnog partnerstva, a nadsve građanskih i radničkih sloboda.

Naime, u predlogu Sporazuma sa strane Premijera Spajića je implementirano da će se novim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji se planira usvojiti do kraja drugog kvartala ove godine, zaposlenima u prosvjeti, a to znači i ostalima iz javnog sektora, tabela sa koeficijentima namjerava se premjestiti iz Granskog kolektivnog ugovora u pomenuti novi Zakon o zaradama. Značenje ovih namjera je da se u budućnosti sindikati kao reprezetativni zastupnici, to jest svi zaposleni iz javnog sektora neće pitati o visini svojih zarada ili koeficijenata, nego će se pitati vladajuća skupštinska većina ili Vlada. Značenje ovih namjera je klasičan uvod u jednu autokratiju, odnosno u diktaturu.

Premijer Spajić sa svojim saradnicima je odlučio da stanje stvari vrati na početno stanje, ili jedan veoma jasan ambijent koji nas je pratio proteklih decenija.

Klasično jednom populističkom obmanom poslednje vrijeme se prozivaju sindikati da su aparatčici nekih političkih struja, a ovaj predlog ovaj primjer je dokaz koliko su se simbiozno vezali sa svim onim lošim prošlim prakasama i načinima djelovanja prema radnicima i građanima Crne Gore, i to niko drugi do naš Premijer sa svojim najbližim saradnicima klasičnim recidivima prošlosti, odnosno polititika toliko poznatih našoj bližoj prošlosti.

Ispred Sindikata uprave i pravosuđa pozivamo sve sindikate javnog sektora da ne dozvole revitalizaciju diktature, koja je poslednje vrijeme toliko vidljiva kroz sva dubiozna postavljenja na značajne javne funkcije, kao i kroz njihove provizorne postupke i odluke koje građanima Crne Gore veoma jasno poručuju „ džabe ste krečili “.

Ukoliko zarade vrate kroz Zakon o zaradama, najmanji problem će biti štrajkovi i protesti, odnosno njihovo trenutno nepoštovnaje imperativnih normi Granskog kolektivnog ugovora i za oblast uprave i pravosuđa i za oblast prosvjete, to će biti samo jedna komična dramska scena u odnosu na ono što nas u budućnosti očekuje.

Gospodine Spajiću sa saradnicima, zar stvarno mislite da se ne vidi vaša rabota i vaše namjere. Unižavanjem poštovanja zakonskih odredbi u vidu obaveznih uvećanja zarada, pokušajem unižavanja najvećih sindikata javnog sektora, mislili ste da neko ne umije da sabere dva i dva. Nažalost jedan broj građana je iskreno obmanut, a drugi najveći broj, koji su na pristupu relevantnih informacija i saznanja budite uvjereni da nisu obmanuti i da su totalno razočarani.
Trenutno na najvažnijem istorijskom ispitu su sada Predsjednici Jakov Milatović i Adrija Mandić, kao i svi konstituenti vladajuće većine. Ukoliko se i dalje nastavi njihov pasivan odnos, ili takozvano ćutanje administracije, nema sumnje da ono znači da se slažu sa svim postupcima i bućim namjerama Premijera Spajića i njegovih najbližih saradnika.

Pozivamo sve građane Crne Gore da zajedno sa sindikatima stanu na put začetku jedne nove diktature, samovolje i haosa, jer su njihovi dosadašnji postupci i namjere potpuno razotkriveni indikatori svega prethodno navedenog.

Iskreno smo vjerovali da donekle postoji glas razuma i da će sva vaša gordost isčeznuti kroz kontinuitet saradnje i adekvatnih razgovora, ali namjerom da kroz razne zakone, reorganizacije, decentralizacije ustvari idete baš sve protiv interesa radnika, građana i države, a na ruku raznim lobijima i interesnim recidivima, ova Vlada ne zaslužuje ukazano povjerenje, ova Vlada zaslužuje svaku vrstu osude i istorijsku odgovornost”.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
OrvelovacRadeSuzanadraganStruhar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Vrijedno raditi odgovorno strucno i na vrijeme zavrsiti bez foliranja,sa dobrim rezultatima ima smisla traziti vecu zaradu a imala bi se odakle isplatiti jer bi budzet bio puniji.ovako kako sad radi drzavna administracija ne zasluzuje ni ovo sr.to prima.otpustite visak radnika i one sa laznim diplomama,neradnike,bitange,prevarante,korumpirane i sve koji nanose stete drzavi i gradanima pa onda pocnite pregovore.

Suzana
Gost
Suzana

Trazite obecano 10 odsto. Zasto cutite!

dragan
Gost
dragan

Svaka Vam cast. Respekt.

Struhar
Gost
Struhar

Ja sam bio ispred Vlade i Vile Gorica kad je Dritan rušio državu i Ustav potpisujući onu sramotu. Đe ste vi bili?

Orvelovac
Gost
Orvelovac

Ko o čemu baba o uštipku, a ti o ugovoru sa SPC. Prije 40 tak godina od ateističke zemlje, narod postade sve vjernik do vjernika. Ova zemlja nema briga kako će se sjutra prehraniti, pa valjda će panuti sa neba, samo da nam umjesto boga i hrane, ne panu od zlotvora bombe odabrane.

Send this to a friend