Hronika ANALIZA: TRI GODINE OD PLANIRANIH TERORISTIČKIH NAPADA STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Ruska prijetnja i dalje nad Crnom Gorom

Šef analitike Digitalno-forenzičnog centra (DFC) Ljubomir Filipović smatra da Crna Gora ne treba da smanjuje stepen opreznosti kada je u pitanju uočavanje spoljnih faktora koji su spremni da utiču na kreiranje političkog ambijenta kod nas, iako je situacija daleko mirnija u odnosu na 2016. godinu kada je, uz pomoć jedne od ruskih tajnih službi, pripremana nasilna promjena vlasti za vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godine.

Sa druge strane, srpski stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović smatra da je tri godine nakon hapšenja optuženih za pokušaj terorističkog napada na crnogorske institucije i pola godine nakon donošenja osuđujuće prvostepene presude situacija i dalje alarmantna i da se Crna Gora, kako tvrdi, nalazi usred hibridnog rata.

Prema njegovim prognozama, sljedeći napad na crnogorski sistem neće ni biti sličan onom iz 2016. godine, već suroviji.

Filipović smatra da je Crna Gora ulaskom u NATO zaokružila bezbjednosnu stratešku poziciju i tim potezom na najmanju mjeru smanjila mogućnost uticaja spoljnih faktora zainteresovanih za učešće u kreiranju naše političke scene.

On ističe da Crna Gora u ovom trenutku nije u centru pažnje stranog faktora kao što su to, možda, zemlje u regionu koje se nalaze između „dvije vatre“.

“Ipak, mi ne treba da ostanemo mirni jer, poučeni iskustvom iz 2016. godine, treba da budemo uvijek u pripravnosti, učimo kao društvo na koji način trebamo da ne reagujemo na provokacije koje su upućene spolja. Uvjek treba biti pripravan”, pojašnjava Filipović.

Strani faktor, koji ima u planu destabilizaciju neke zemlje, teren priprema širenjem dezinformacija kroz njima bliske medije, ali i kroz neformalne medijske grupe.

“Nažalost, na našoj javnoj sceni imamo internet medije koji ne sortiraju poruke koje saopštavaju, ne provjeravaju izvore. Iako je Crna Gora uspjela da se odbrani od destabilizacije 2016. godine, stručnjaci upozoravaju da u Crnoj Gori i dalje djeluje obavještajna mreža koja je predvorje hibridnog rata iz kojih dolaze informacije, objektivnost im nije primarni cilj”, kazao je on.

Filipović smatra da treba pratiti situaciju i razmišljati na koji način će političke partije važne informacije, političke propagande koristiti u kampanji koja nam predstoji i da li će dozvoliti da spoljni faktor ima uticaja u miješanje u naše izbore.

“Moramo biti svjesni da spoljni faktor uvijek postoji, odnosno da postoje spoljni interesi da se utiče na naše političke prilike. Spoljni faktori nijesu uvijek državni. Postoje i spoljni nedržavni faktori koji imaju interes da utiču na kreiranje naše političke scene”, pojasnio je on.

Zbog procesuiranja aktera koji su organizovali nasilnu promjenu vlasti 2016. godine, Filipović smatra da će sljedeća izborna kampanja biti dočekana sa velikim oprezom.

“Imamo presude i Crna Gora je pokazala da ozbiljno shvata prijetnje i zbog toga će naš državni aparat sa većom opreznošću pristupiti sljedećoj izbornoj kampanji. Smatram da smo ove tri godine naučili mnogo, odnosno da bolje prepoznajemo prijetnje spolja, zbog čega je mogućnost spoljnih malignih uticaja i izazivanja nemira spušten na minimum”, kazao je Filipović.

On zaključuje da nikada ne treba da dozvolimo da budemo tuđe oružje kada su u pitanju politički izbori.

Srpski stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović istakao je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori i dalje zabrinjavajuća.

On navodi da se spoljašnji uticaji prepoznaju iz geopolitičkih kretanja, dok unutrašnji dolaze iz određenih struktura koje su već prisutne na teritoriji Crne Gore.

Spoljni faktor se ogleda i kroz djelovanje određenih organizacija koje proces protiv optuženih za pokušaj terorističkog napada od početka prikazuju kao farsu, iako je tokom sudskog procesa dokazano učešće stranog elementa u destabilizaciji Crne Gore.

“Da li postoje struje, organizacije ljudi, institucije koje pokušavaju da naprave udar unutar vladajuće partije i da sukobe dva, tri ili više krila unutar stranke kako bi došlo do unutrašnjih sukoba i cijepanja? Da li na teritoriji Crne Gore postoji i dalje obavještajna struktura Rusije, koja je u zaleđu Crne Gore (Crmnica i slična mjesta) kupila posjede i izgradila hacijende, koje više liče na vojna utvrđenja nego na odmarališta? To su samo neka od pitanja na koja treba odgovoriti i doći do zaključka. Istakao bih da je ogroman broj ruskih državljana dobronamjeran, ali se mora uzeti u obzir da je jedan broj njih tu po zadatku”, kaže Trifunović.

I zaključuje da u Crnoj Gori i dalje je aktivna obavještajna služba koja je predvorje hibridnog rata.

Takođe, pojedine nevladine organizacije koje se lažno predstavljaju kao medijske kuće, koje prezentiraju lažne dnevne vijesti i na taj način utiču na kreiranje svijesti, stvaranjem jedne iskrivljene slike sa jasnim ciljem destabilizacije Crne Gore i uticajem na najviše nivoe vlasti.

“U Crnoj Gori postoje različite organizacije koje utiču na izmjenu svijesti ljudi, a to je osnov hibridnog rata. Sa druge strane, nadležne institucije u Crnoj Gori ne čine ništa da zabrane rad takvim tijelima koje su registrovane kao nevladine organizacije, a bave se medijskom djelatnošću, što je suprotno zakonu”, kazao je Trifunović.

On smatra da se Rusija neće odreći Crne Gore pored svih njenih “ludih glava zaljubljenih u boljševizam i staljinizam“.

Ulazak Crne Gore u NATO i zauzimanje proevropskog stava bio je, smatra Trifunović, odličan potez koji je crnogorsku državu zaštitio prvi put 2016. godine, ali se situacija na svjetskoj sceni promijenila i “Crna Gora je ponovo u opasnoj zoni“.

Dobra je stvar, kaže Trifunović, što je događaj iz 2016. godine je imaa sudski epilog. Analizom tog događaja on je ukazao da „Rusija majka“ imala selektivni odnos prema učesnicima organizacije nasilnog svrgavanja vlasti u Crnoj Gori.

“Usred noći sa ruskim avionom „Antonov“ u Srbiju je došao Patrušev, pokupio Šišmakova i Popova, ali ne i one koji su bili na terenu i uhapšeni u Crnoj Gori. Po njih nije došao nikakav avion niti je organizovana akcija izvlačenja. Zar to nije jasna poruka i optuženima i svima koji gaje iluzije prema majci Rusiji”, kazao je Trifunović.

95

avatar
1000
73
22
0
 
86
evicaRagnarVaj ga DuSin vdttschugo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
evica
Gost
evica

ameri su prijatelji…koliko si uranijuma prisili po cg…3000 svake godine oboli od tumora…niko ne pita zašto velik broj od 99te….u pamet se crnogorci

Sin vdt
Gost
Sin vdt

Shvatate li vi da je potrebno samo 8 miliona eura da se kupi vlast u crnoj gori? Da je rusija sto htjela mogla je kroz df da kupi 160.000 glasova po 50 eura kao sto ih dps kupuje i to bi ih kostalo 8 miliona euraaa..i to da niko ne glasa svojevoljno nego samo da kupe glasace..evo pokusao sam da… Više »

komarac
Gost
komarac

Nijesu oni krivi sto mi imamo kartice i neprijatelje u svojoj drzavi

Komandant
Gost
Komandant

Rusi da mogu sjutra bi nas sravnili sa zemljom

Vaj ga Du
Gost
Vaj ga Du

Hahahaha sila ste bogumi

Srbijancisugovn
Gost
Srbijancisugovn

Tesko tome kog rusija brani a srbija hrani.
Samo Crna Gora!!!

Tomos
Gost
Tomos

Eviva NATO

Prserbi
Gost
Prserbi

Kakvi crni rusi i sr ijanci SAMO CRNOGORCI i NATO!!!

JunaK
Gost
JunaK

Iskreno, mislim da je Rusiju najvise zasmeta ulazak CG u NATO savez, kao i sirenje istog. Nije tajna da Rusija pretenduje da ojaca svoj uticaj na ZB, i da se sluzi svim mehanizmima koji im stoje na raspolaganju.

Politikolog
Gost
Politikolog

Naravno da postoje odredjeni spoljni cinioci koji nastoje da uticu na politicke prilike u CG, a toga smo postali svjesni posle 2016.god

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Povoljnono prodajem 3 papagaja .Moze I zamjena za 30 jaradi

Vaj ga Du
Gost
Vaj ga Du

Aj kako vas ona baba ne omrči, ona je bivši KGB, Putina je ona obučavala. Nego vi imate onoga milivoja, on je sa kompirom zveknu u glavu i reče joj: Polakote! I tako propade drzavni udar…

Cheese
Gost
Cheese

Ne branim nikoga, boli me uvo za Rusiju ali moramo bit objektivni. To je drzava sa kojom imamo diplomatske odnose vec punih 5 vjekova. Na Berlinskom Kongresu 1878 su se zalagali za nezavisnost CG i Srbije, a 2006-te godine su direktno podrzali stremljenje CG ka nezavisnoscu. To je opstepoznata cinjenica. Ulozili su do sad preko 5 milijardi evra u Crnu… Više »

Micko
Gost
Micko

Na proljece referendum da se potvrdi ostanak ili izlazak iz NATO druzine,ako nam je sve procvetalo u njihovo drustvo imace ogromnu vecinu da narod verifikuje ostanak i da raskrstimo sa partijama-Mila za kralja i neka mu familija dovijeka vlada.Ne vidim da bi imali sto Milovici protiv ovoga predloga.

Srbijancisugovn
Gost
Srbijancisugovn

Snila baba sta bi bila rada nemamo mi vremena za srbijanske gluposti
Samo NATO

Region
Gost
Region

Ne možemo riješiti lokalne svađeu Crnoj Gori a spriječili smo napad Rusije. Kome je to logično, eto mu ga

Petra
Gost
Petra

Odje je sve receno, samo narod nikako da ukapira da smo mogli biti 2016. godine akcijom Rusije sa opozicijom biti vraceni u pero 90-ih godina.

Blok
Gost
Blok

Kada pominješ onu babu, to tretira kao “akciju Rusije”, zanimljivo

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

90-ih Crna Gora je imala dostojanstvo, danas samo bijeda

Ragnar
Gost
Ragnar

Mislis pljackanje i paljevine kuca po komsiluku za tudji racun, je li to dostojanstvo?

tschugo
Gost
tschugo

pa drzavni udar se nije ni desio.drzavni udar se desava samo vojnim pucem

Send this to a friend