Hronika

Šahmanoviću uslovna osuda

Šahmanović

Šestomjesečna zatvorska kazna kojom je bivši predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović osuđen presudom Višeg suda u Podgorici zbog zloupotrebe službenog položaja preinačena je na uslovnu kaznu odlukom Apelacionog suda.

>>>Šahmanović optužen da je oštetio Plav za skoro tri, a ne 12 hiljada eura<<<

Istom odlukom, vijeće sudija Apelacionog suda potvrdilo je dio prvostepene presude kojom su Tahir Đonbaljaj i Jovan Lončarević oslobođeni optužbe da su Šahmanoviću pomogli da zloupotrijebi položaj. Prvostepenu presudu je 24. decembra prošle godine izrekla sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

“Preinačava se presuda Višeg suda u Podgorici u dijelu odluke o krivičnoj sankciji, pa sud optuženom Šahmanoviću zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja izriče uslovnu osudu kojom mu utvrđuje kaznu zatvora od šest mjeseci. Istovremeno se određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku provjeravanja od dvije godine ne počini neko novo krivično djelo”, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Vijeće sudija Apelacionog suda navodi da je razlog za preinačenje kazne pronašlo u olakšavajućim okolnostima činjenici da Šahmanović ranije nije osuđivan, da je porodičan čovjek i da se ovlašćeni zastupnik Opštine Plav nije pridružio krivičnom gonjenju niti postavljao imovinskopravni zahtjev.

Osim toga, u presudi se navodi da djelo za koje je Šahmanović osuđen spada u lakše krivično djelo.

Apelacioni sud nije prihvatio tvrdnje odbrane Šahmanovića da je prvostepena presuda nerazumljiva, protivrječna, čime je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka.

“Prvostepeni sud je u svojoj presudi dao dovoljne, jasne i umjesne razloge, pa stoga nije učinjena povreda odredaba krivičnog postupka”, navodi se u obrazloženju presude.

Prema navodima prvostepene presude, u sudskom postupku je dokazano da je optuženi Šahmanović kao predsjednik opštine Plav 3. aprila 2014. godine protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja investitorima S. M. i S. M. pribavio imovinsku korist u iznosu od 2.196 eura na štetu gradske kase.

Sudije Apelacionog suda nijesu uvažile navode branioca da je motiv optuženog za ovakvo postupanje bilo ulaganje investitora u opštinu čiji je bio predsjednik, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Oni pojašnjavaju da propisima nije predviđena mogućnost da se neko zbog ulaganja i zapošljavanja oslobodi od plaćanja obaveza i na taj način diskreciono raspolaže imovinom opštine bez odluka Skupštine. Sudije Apelacionog saglasne su sa stavom Višeg suda koji nije prihvatio tvrdnju optuženog da ga je Đonbaljaj doveo u zabludu, jer mu je navodno predočio da je i ranija praksa u opštini bila da se investitori oslobađaju od plaćanja naknada za uređenje građevinskog zemljišta.

“Optuženi je kao predsjednik opštine morao znati prava i ovlašćenja, a ukoliko ih nije znao, ne oslobađa ga odgovornosti, u konkretnom slučaju krivične”, navodi se u presudi.

Šahmanović je prvom presudom osuđen na godinu zatvora po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, koje ga je teretilo da je opštinu Plav oštetio za 12.000 eura.

Apelacioni sud Crne Gore naložio je novo suđenje, na kojem je zamjenica specijalnog državnog tužioca Tatjana Zižić pred krivičnim vijećem Višeg suda u Podgorici novom optužnicom Šahmanoviću na teret stavila da je opštinu oštetio za 2.745 eura.

Tokom drugog sudskog postupka, predstavljenom dokumentacijom utvrđeno je da je Šahmanović oslobodio investitora od plaćanja 2.196,48 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maxim
Gost
Maxim

Eh, koliko je sahmanovica i ostalih marovica

Vaso
Gost
Vaso

I je li jos uvijek gradonacelnik?
Steta da ga maknete!
Boze sramote! Nagradiste ga posteno vala!

Send this to a friend