Hronika

Saradnja Uprave policije i LGBTIQ zajednice profesionalna i kvalitetna

Saradnja Uprave policije i LGBTIQ zajednice u kontinuitetu je profesionalna i kvalitetna, znatno je unaprijeđena izgradnjom povjerenja i dodatnom senzibilizacijom policijskih službenika koji rade na zaštiti prava i sloboda pripadnika ove zajednice, ocijenjeno je na današnjem sastanku direktora Uprave policije Veselina Veljovića sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i promocijom prava LGBTIQ zajednice.

Kako je saopšteno iz UP, Veljović je izrazio podršku aktivnostima koje predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBTIQ zajednice sprovode, a koje se odnose ne samo na slučajeve procesuiranja nasilja nad LGBTIQ osobama već i na obuke, seminare i studijske posjete namijenjene policijskim službenicima, kojima se unaprjeđuju znanja i stiču iskustva u radu u ovoj oblasti.

“Ocijenjeno je da je saradnja policije i LGBTIQ zajednice bila profesionalna i kvalitetna i kada su u pitanju organizacije povorki ponosa održanih prethodnih godina, te da će se sa takvom saradnjom nastaviti”, navode u UP.

Prvi čovjek Uprave policije je podsjetio da je zalaganje crnogorske policije na zaštiti LGBTIQ prava odmah na početku saradnje, prije skoro deset godina, prepoznato od strane relevatnih međunarodnih organizacija i mreža koje se bave zaštitom prava LGBTIQ osoba, tako da je Uprava policije bila prva policijska organizacija ikada koja je dobila nagradu „Prijatelj pravde – nagrada za 2011. godinu“, koju dodjeljuje Konferencija „Pravda na Balkanu – jednakost za seksualne manjine“.

“Kao važno je ocijenjeno i to što u svim centrima bezbjednosti postoje LGBTIQ kontakt policijski službenici, koji su zaduženi za saradnju i kontakt sa pripadnicima LGBTIQ zajednice i kojima se LGBTIQ osobe mogu obratiti kad god postoji potreba da se posavjetuju sa policijom ili prijave bilo kakav vid uznemiravanja i nasilja”, dodaje se u saopštenju.

Veljović je konstatovao da je važno i aktivno učešće predstavnika Uprave policije u izradi Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba za period od 2013. do 2018. godine i u ispunjavanju obaveza iz akcionih planova za Strategiju, kao i to što Uprava policije sada ima predstavnika u Radnoj grupi koju čine predstavnici državnih organa i nevladinog sektora, a koja je zadužena za izradu nove Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba za narednih pet godina.

“Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije, sastavljen od predstavnika Uprave policije i MUP-a i članova nevladinih organizacija, a čiji je mandat istekao ove godine, imao je značajnu ulogu u rješavanju aktuelnih pitanja koja opterećuju LGBTIQ zajednicu, a koja su u nadležnosti policije. Dogovoreno je da se Tim ponovo oformi i da se u komunikaciji članova ovog Tima dogovore dalje aktivnosti u cilju daljeg unaprjeđenja saradnje”, ističu u UP.

Na sastanku je naglašeno da će policija i dalje preduzimati aktivnosti kako bi zaštitila pripadnike LGBTIQ zajednice u svim prijavljenim slučajevima nasilja, te da će, osim toga, sagledati pojedinačno i slučajeve govora mržnje i odnositi se prema ovim pitanjima u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

“Predstavnici LGBTIQ zajednice u policiji imaće pouzdanog i profesionalnog partnera u rješavanju svih pitanja koja se tiču policijskog rada i postupanja”, zaključio je Veljović.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor policije opšte nadležnosti Nikola Janjušević i portparol UP Tamara Pavićević, dok su ispred nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i promocijom prava LGBTIQ zajednice sastanku prisustvovali Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres, Džon Barac iz LGBTIQ socijalnog centra, Jelena Čolaković iz Juventasa, Danijel Kalezić iz Queer Montenegro i Jovan Ulićević iz SPEKTRA-e.

6 Komentara na "Saradnja Uprave policije i LGBTIQ zajednice profesionalna i kvalitetna"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend