Hronika Proširena istraga u slučaju pokušaj terorizma

Šaviv osumnjičen da je za kampanju DF-a platio preko 1.150.000 eura

Saša Čađenović

Državljanin Velike Britanije i Izraela Aron Šaviv, osumnjičen je da je stvorio kriminalnu organizaciju u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine, saopštio je na konferenciji za novinare specijalni tužilac Saša Čađenović.

Specijalno državno tužilaštvo je tokom proširene istrage koja je pokrenuta protiv Džozefa Asada i još osam osoba, došlo do dokaza protiv Šaviva, a on je, kako se sumnja, tokom angažovanja u kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori od jula do kraja oktobra 2016. godine, od novca prenešenog sa firme čiji su zastupnici Rusi, platio više od 1.15o.000 eura.

Kako je naveo, prikupljeni dokazi ukazuju da je Šaviv od jula 2016. godine prihvatio članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je planirala nasilan ulazak u Skupštinu Crne Gore i ubistva službenika Uprave policije.

“Tužilaštvo sumnja i da je Šaviv prihvatio da radi po naredbama i upustvima članova kriminalne organizacije, da preko pravnih lica koje je osnovao u inostranstvu preuzima novac koji je namijenjen za realizaciju kriminalnog plana. Novac je uplaćen od za sada neindetifikovanih počinilaca u Crnoj Gori i inostranstvu. On je, sumnja se, taj novac proslijeđivao drugim članovima kriminalne organizacije. Trebalo je da vrši plaćanja, za potrebe pripadnika organizacije, da plaća račune za političku kampanju i da štiti članove kriminalne organizacije i njihove elektronske transakcije”, objasnio je tužilac.

Čađenović dodaje da se sumnja da je Šaviv od jula do oktobra 2016. godine na račun svog preduzeća “D.C” LDT koju je osnovao na Kipru, primio 1,565 miliona eura. Tužilaštvo sumnja, da je taj novac uplatila češka firma čiji su izvršni direktori državljani Rusije.

“Sumnja se i da je Šaviv od jula do oktobra 2016. na ime konsultanskih troškova sa preduzeća u Kipru prenio 100.000 eiura na svoju drugu firmu “S strategy and C”, te da je na ime dividente na svoj račun u Izraelu prebacio 400.000 eura”, dodao je on.

Šaviv je, navodno, sa računa kiparske firme vršio i druga plaćanja i to 3. oktobra 2016 godine, preduzeću čiji je osnivač okrivljeni Džozef Asad.

Šaviv je, kako je naveo Čađenović, navodno od avgusta do novembra 2016. godine za reklamiranje na društvenim mrežama i za izradu video spotova platio preko 350.000 eura preduzećima u Beogradu i Slovačkoj, preduzeću u Podgorici preko 46.000 dok je Fejsbuku platio preko 155 hiljada eura.

Suumnja se i da je na teritoriji Crne Gore obavljao i određena gotovinska plaćanja od preko 22.000 eura.

Podsjetimo, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su u maju na po pet godina zatvora, odlukom vijeća sutkinje Suzane Mugoše, koje je proglasilo krivim sve optužene u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.  Optuženima je izrečena kazna u ukupnom trajanju dužem od 68 godina.

Državljanima Rusije Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su oglašeni krivim za organizovanje kriminalne grupe, određene su najduže kazne. Šišmakov je osuđen na 15, a Popov 12 godina zatvora.

A.Gajević

29

avatar
1000
18
11
0
 
26
jovan šiptarTurboToniEkonomistaPop iša uDuklju
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

DFvovaca i Rusa 300 meleona.

Turbo
Gost
Turbo

O cemu mi razglabamo… ko da nemamo bitnijih pitanja koja treba rijesiti.

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Df na aparatima

Karadag
Gost
Karadag

A ti na čemu si? Ne met ili na žuto?

Ekonomista
Gost
Ekonomista

Karadag,
Kod mene je sve super, a ti i tvoji iz df, nije vam dobro, stize pravda, gusite se u svojoj izdaji, to je vas problem

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Parica nema više sramota od partije.

Zaebavaš li se
Gost
Zaebavaš li se

Pomislih da sam ušao na svijesti.me

koca
Gost
koca

Tako je Sasa samo hapsite lopove!

Arg
Gost
Arg

To Katnicu,hapsi,kako su se raspisali proruski botovi sa ruskih tableta.

Karadag
Gost
Karadag

Kako to Rusi,a Mosad, CIA?
To je nezabiljezena kombinacija u povijesti

Arg
Gost
Arg

Pa Rusija koristila privatne agencije bivsih obavjestajaca

Pop iša uDuklju
Gost
Pop iša uDuklju

Logično, logično…ha ha
A sjedi bolan,počini malo

Penal
Gost
Penal

Pa onda optužite MI-6 i MOSAD za državni udar, kao što ste rusku službu. Ali prpa, ne smijete ni da zucnete.

Slavko
Gost
Slavko

Koja budalastina, ovo je lijepo unjesto male nevjeste na TV gledati. Nisu u stanju 150 ubistava da rasvijetle a tobos nesto ovdje istrazuju…

IQ 86 Bukvar
Gost
IQ 86 Bukvar

A da prikopčaju Čadja na blesimetar?

Slobo
Gost
Slobo

Gadan neki tip ovaj na slici

Bokelj
Gost
Bokelj

Znaci iza drzavnog udara ne stoje samo Rusi i Cia nego sad i Englezi i Izraelci.Ovaj Katnic ce nas zavaditi sa po svjeta

Toni
Gost
Toni

Da, a Kinezi su ostavljeni za zimsku sezonu.

Ljuta
Gost
Ljuta

To cadjenovicu….SUMNJA SE…sve u ZATVOR…e greote

pa sad
Gost
pa sad

Procurile malverzacije Blazovih drugova, pa ajde sas malo opet udar.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Jeli ovo neka nova serija za ljeto.bice dosadno na ove vrucine.

Papa
Gost
Papa

Šta rad Katnić, ovo je šou, haha.

Send this to a friend