Hronika

SDP: Krivokapić nije znao za pronevjeru i falsifikate u Skupštini

Ranko Krivokapić

Nekadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić nije znao za pronevjeru novca i falsifikate koji se stavljaju na teret bivšoj blagajnici parlamenta T.Č., rečeno je CdM-u is SDP-a.
Naime, Osnovno državno tužilaštvo je Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo optužni predlog protiv T.Č., blagajnice u Birou finansijskih poslova Skupštine Crne Gore, zbog produženog krivičnog djela pronevjera i produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave.

<<<Podignuta optužnica protiv blagajnice zbog sumnje da je pronevjerila 35.000 eura iz Skupštine<<<

“Okrivljenoj se stavlja na teret da je u toku 2016. godine prisvajala novac koji joj je povjeren u službi i da je kao službeno lice, u službenim ispravama, unosila neistinite podatke, tako što je, kao blagajnica u Birou finansijskih poslova Skupštine Crne Gore, iz blagajne uzimala za sebe novac i na određeni broj naloga za službena putovanja, stavljala lažne potpise poslanika i zaposlenih u Skupštini i drugih lica, kojima je navodno taj novac isplaćan na ime dnevnica za službena putovanja u inostranstvo”, saopšteno je CdM-u iz Tužilaštva.

U SDP-u tvrde da su ti računi počeli da se pojavljujuju, odnosno, kako kažu, zloupotrebljavaju kad je Krivokapić već smijenjen sa mjesta predsjednika crnogorskog parlamenta. Počeli su, da se pojavljuju, u aprilu 2016. godine, a Krivokapić je smijenjen 19. maja te godine.

“Devedeset pet odsto računa su nastali za vrijeme dok su na čelu parlamenta bili Darko Pajović i sadašnji predsjednik Ivan Brajović, ali ono što je najbitinije je da ni Krivokapić, ni Pajović, ni Brajović o ovome nijesi tehnički mogli da imaju podatke jer predsjednik Skupštine nema veze sa materijalno-tehničkim poslovanjem Skupštine. Oni nijesu ovlašćeni za materijalno-finansijsko poslovanje Skupštine, ni Krivokapić ni bilo koji drugi predsjednik”, tvrde u SDP-u.

Mediji su tokom prošle godine pisali da je Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj protiv blagajnice Skupštine T. Č. zbog sumnje da je falsifikovala desetine putnih naloga tokom 2015. i 2016. godine i tako pričinila štetu za državni budžet koja se, navodno procjenjuje u iznosu od više stotina hiljada eura.

<<<Blagajnica Skupštine osumnjičena za pronevjeru 180.000 eura<<<

Tokom cijele 2015. godine na čelu parlamenta bio je Ranko Krivokapić. Sumnju u zakonitost pokazao je prvo Darko Pajović, koji je kratko bio na funkciji predsjednika, da bi se klupko počelo razmotavati kada su, krajem 2016. godine, otkriveni putni nalozi na imena bivših poslanika.

A detaljna provjera pokrenuta je nakon što je izabrano novo rukovodstvo parlamenta na čelu sa Ivanom Brajovićem, a po prijavi sekretara Skupštine, sada pokojnog Siniše Stankovića. Skupština je sredinom januara prošle godine Osnovnom tužilaštvu dostavila krivičnu prijavu zbog sumnje da su falsifikovani brojni putni nalozi.

U nekim nalozima navedeno je da su pojedini bivši poslanici bili u isto vrijeme na dva različita mjesta. Niko od njih nije putovao u destinacije koje su navedene u spornim nalozima. U istrazi o zloupotrebama saslušan je veliki broj svjedoka.

Kako je došlo do fiktivnih putnih naloga, gdje su završile pare, tužilaštvo još utvrđuje.

I Izvještaj Državne revizorske institucije o poslovanju Skupštine Crne Gore za 2016. pokazao da čak 239 putnih naloga nije razduženo i da je po njima isplaćeno 120.780 eura.

<<<U Skupštini postojao nalog za uzimanje novca iz kase?<<<

Fiktivni nalozi ispisani su na imena bivših poslanika Nikole Gegaja, Maide Bešlić, Husnije Šabovića, Žane Filipović, Radojice Živkovića, Srđana Perića, Snežane Jonice, Danka Šarančića, Šefkije Murića, Novice Stanića, Nevena Gošovića, Obrada Gojkovića, Mića Orlandića, Rešida Adrovića, Radosava Nišavića. Oni su za svoja “putovanja” saznali tek kad su pozvani u Osnovno državno tužilaštvo da donesu pasoš i daju izjave.

Osnovno državno tužilaštvo je potvrdilo CdM-u, da je za određeni broj putnih naloga, za koji postoji sumnja da su falsifikovani, formiran poseban još jedan krivični predmet protiv za sada nepoznatog učinioca, zbog produženog krivičnog djela pronevjera i produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave.

O ovom slučaju kako kažu u Tužilaštvu u toku je izviđaj i utvrđuju se činjenice i prikupljaju dokazi, obavještenja i podaci potrebni za identifikaciju učinioca i njegovo krivično gonjenje.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

On jadnilk nista nikad nije ni znao..

Velimir
Gost
Velimir

CUDI ME TO OD NJEGA,ON NI VOJSKU NIJE SLUZIO,
NJEGOVOGA POSTENJA,POKOJNE BEBE LJEPOTE I NOVAKOVE PAMETI,
NEMA NIDJE U CRNOJ GORI!

Окле
Gost
Окле

Овај је још жив

LSCG
Gost
LSCG

Kriva je sekretarica prvo zarkova, pa Rankova , dako i Braja sad zakuci.dezurna da napne kabinetu . Sjecam se kad je ufati Zarkova cerka pa joj auto slomi , azarese zakljucao kao dijete , nece da otvori

Liberal
Gost
Liberal

Možeš li da ovo prevedeš na crnogorski LSCG?

Biokovo jedan
Gost
Biokovo jedan

Nije crnogorski nikad bilo olakšavanje osim od AB revolucije.

LSCG
Gost
LSCG

Ako spomene obraz SDP-a onda treba da padne ispod 1%. Covjece dragi sta tebi vise treba da se uradi a da se povuces iz politike da radis nesto drugo sto znas ,ako znas ista

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Od koga je ne može biti bolji nikako. Smijesno ga je vidjeti po gradu a ne sto više…

Zoran
Gost
Zoran

Ma kakvi nije ranko kriv nego njegova sekretarica.

Dug3,1milijardi
Gost
Dug3,1milijardi

Eto što rastem, skube ko stigne!

Ljums
Gost
Ljums

Tek sto imada se jos ottkrije,ni sami nijeste svjesni,pocinje polako,direktorici firma,finansija,pravnici koji za njih prave lazna zaposlenja,finansijski stručnjaci za obradu platanepostojecih radnika, dijeleći te plate medjusobno,gusi ih premijer polako otkrivajući sve,bravo premijeru

Darko
Gost
Darko

Dosadno više. Čovjek je umro od muke. Imao je porodicu.Neka to sud završi.

Milojka
Gost
Milojka

Ako imamo pronevjeru u VISOKOM DOMU, đe je onda nema?! Ja juče napisah da blagajnica nije ovlašćeno lice i da nad sobom ima 3-4 kontrole, a podizanje novca iz Platnog prometa potpisuju ovlašćeni. Ja napisah, a izbrisaše mi komentar-ZBOG ISTINE. Radilo se dugo, mogu misliti javašluka i nesređenog stanja u finansijama Skupštine, kao da je to kompanija sa desetinama hiljada… Više »

Računovođa
Gost
Računovođa

Ko je pravio izvještaje? Ko je likvidator?

Siromah 💃
Gost
Siromah 💃

Tolika se podmuklost uvukla u crnogorski narod da je to smiješno to je zbog nemaštine. 👍

Nenad
Gost
Nenad

Ma ne vjerujem ja da je iko ista ukrao..to je nemoguce..ne bi oni to..to je sve zbog 1918 god za sve je ona kriva..ovo je vrh fora pljujes po srbiji, krades pare od cg a onda ulazes po zlatiboru vojvodini itd…zato oni kazu da je vjecna cg a ne iz srca ..a narod se jadan prima ..

Kate kapuralica
Gost
Kate kapuralica

Pola od ovih poslanika bi se izgubilo da ih same pustiš u inostranstvo.

Send this to a friend