Hronika

Selektivnost Vlade na djelu: Kad su naši reagujemo, kad su njihovi ćutimo

Prijetnje koje su prije dva dana upućene preko društvenih mreža analitičaru CdM-a Ljubomiru Filipoviću i organizatorima patriotskih auto kolona izvršna vlast nije osudila, čak se ni Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije tim povodom nisu oglasili. Međutim, Vlada Crne Gore i premijer Zdravko Krivokapić, su osudili prijetnje koje je istog dana, takođe, putem društvenih mreža dobila ministarka prosvjete, nauke kulture i sporta Vesna Bratić. Da li se radi o selektivnosti?

<<<Politički analitičar CdM-a Ljubomir Filipović ponovo na meti najbrutalnijih uvreda i prijetnji<<<

Foto: CdM

Prema ocjeni građanskog aktiviste Aleksandra Zekovića govor mržnje bijesni, sa svih strana, na društvenim mrežama i na portalima, a Vlada i ne pokušava da poveća ukupno društveno razumijevanje i prihvatanje različitosti. Zapravo, rekao bih da je Vlada najodgovornija za sav aktuleni nered u javnom prostoru i u javnom govoru, kaže Zeković za CdM.

<<<Vlada: Govor mržnje, prijetnje i uvrede ponovo uperene ka ministarki Bratić<<<

“Neistomišljeništvo je polazna vrijednost demokratskog društva. Na slobodu izražavanja jedino se može reagovati argumentima. Nikako govorom mržnje, prijetnjama ili ugrožavanjem bezbjednosti. Pridružujem se Vladi Crne Gore u osudi uvreda prema ministarki dr Vesni Bratić. Osuđujem i najavu nasilja prema analitičaru CdM-a koordinatoru Građanske inicijative 21. maja Ljubomiru Filipoviću. Prijetnje se ne mogu podvesti pod slobodom govora, i zato i javne ličnosti takvo iskustvo mogu da prijave”, rekao je Zeković za CdM.

Prema njegovim riječima pogrešno je i štetno selektivno reagovati na povredu prava.

“Bez obzira na sve naše razlike ne smijemo pristati, niti se pomiriti sa strategijom koju sve više nameću “Kad su naši reagujemo, kad su njihovi ćutimo, jer su oni to zaslužili”. Za time često poseže i Vlada Crne Gore. Zapravo, rekao bih da je Vlada najodgovornija za sav aktuleni nered u javnom prostoru i u javnom govoru”, smatra on.

Aleksandar Saša Zeković

Zeković ističe ukoliko demagoški i bez ozbiljnih namjera zagovara nacionalno pomirenje, ukoliko ne želi da pokrene i podstakne dijalog koji je vodeći društveni nedostatak na svim adresama i po svim pitanjima, ukoliko ne želi da građanima pomogne da prihvate nesporne istorijske i pravne činjenice, ukoliko ne promoviše i sama ne pokazuje odgovornost u ponašanju i javnim nastupima, ukoliko sprovodi politiku isključenja određenih društvenih i etničkih grupa, onda Vlada Crne Gore jeste najodgovornija za svu prljavštinu u društvu i u javnom govoru.

<<<Šta radi MUP: Jezive prijetnje, psovke i uvrede za učesnike patriotskih auto kolona<<<

“Umjesto obećanog nacionalnog pomirenja, suštinski se radi na približivanju srpske nacionalne i srpske građanske misli. Umjesto obećanog odsustva diskriminacije po bilo kojem osnovu, iz Vlade se otvoreno zastupa i toleriše ignorisanje etničkih Crnogoraca pravoslavne vjere”, smatra Zeković.

Nepravedna je, dodaje sagovornik CdM-a, pobjednička euforija i osvetoljubivost prema tom dijelu Crne Gore jer prethodne vlade DPS Crne Gore i njenih partnera nijesu uradile gotovo ništa što je u dugoročnom smislu privilegovalo ili bilo korisno za Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

“Proces suočavanja s prošlošću se suštinski naširoko zaobilazi, iako smo svjesni da bez njega nema ni održivog i prihvaćenog nacionalnog pomirenja. Govor mržnje bijesni, sa svih strana, na društvenim mrežama i na medijskim portalima, sve je češće i nasilje na ulici, a Vlada, preko odgovarajućih resora za ljudska prava i medije, čak i ne pokušava da poveća ukupno društveno razumijevanje i prihvatanje različitosti, posebno nacionalnih, rodnih i vjerskih manjina. Odgovornost medija za objavljene komentare je na neprihvatljvo niskom nivou”, kaže Zeković.

On ocjenjuje da medijsko opismenjavanje i afirmisanje tolerancije nije samo u interesu građana, nego u krajnjem bi pomoglo i da se dobar dio Vlade osjeti bezbjednije nego što je to sada slučaj.

“Pitam se da li se to uopšte i želi i da li im odgovara trenutno neobuzdavanje nacionalizama, bez obzira da li su neki od njih u punoj ekspanziji ili se tek rađaju. Svi su jednako opasni i pogubni”, navodi on.

Zeković kaže da odgovornost Vlade posebno dolazi do izražaja i kroz nespornu činjenicu da je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava skroz utihnulo.

“Jedan za drugim se ređaju incidenti a ovaj vladin resor se nijednom nije oglasio iako je ranije imao prepoznatu ulogu u uspostavljanju kulture ljudskih prava. Ovo namjerno ističem jer kad se ljudska prava pravilno razumiju i koriste to je onda u interesu ljudske bezbjednosti. Znači, podjednako i članova Vlade, i građana Cetinja srpske nacionalnosti i učesnika tzv. patriotskih autokolona, prema kojima su neistomišljenici takođe brutalni”, napominje Zeković.

Sagovornik CdM-a apeluje i na sve građane da policiji prijave svako kršenje ljudskih prava od strane drugih osoba.

“Samo kada postoji prijava, policija je obavezna da postupa i sankcioniše nasilje i govor mržnje. Aktivnosti Uprave policije na Cetinju zaslužuju javnu pohvalu. Policijski službenici su pokazali efikasnost i preuzeli su očekivanu odgovornost za bezbjednost i zaštitu ljudskih prava”, poručuje on.

Vlada se, kako kaže, treba distancirani od snažnog utiska u javnosti da je njen veći dio zadovoljan kada se desi neki incident koji bi “potvrdio” kontinuiranu ugroženost određenih ministara i postojanje “antisrpske histerije”, posebno na Cetinju.

“Zato su važni inkluzivni pristupi, prevencija, drugačija retorika iz Vlade koja promoviše zajedništvo, jednakost svih, uključuje i uvažava neistomišljenike. Svi incidenti koje je osudila Vlada, a u kojima su oštećeni članovi Vlade, moraju biti rasvijetljeni. Policija ima kapacitete da ih identifikuje i procesuira. Izostanak takvog epiloga bio bi vjetar u leđa navodima da su ti slučajevi izmišljeni i dio političke propagande većeg dijela Vlade”, zaključio je Zeković.

Aleksandra Obradović

11

avatar
1000
5
6
0
 
11
Vjecna da jeOnaj sa kraja redaRikiMilenaMiroslav
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Riki
Gost
Riki

Pa naravno da je selektivnost. .sta je sporno to?dosta te nas proganjali 70 godina..zadnjih 30 pogotovo!idemoooo srrpskaaa spaaartaa

Miroslav
Gost
Miroslav

Kako da znamo da ovo nisu lazni profili, da je sve podmetacina.

Dejo 1927
Gost
Dejo 1927

Izdajem lokal kupljen od starih para.

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Dje nam je nevladin sektor, sram ih bilo. Ali, doci ce vrijeme pa ce nojevi izvaditi glavu iz livade, iako ih vec raspoznajemo…Ni ovo nece dovijeka jer ne može vise Crnoj Gori pod kožu!

Milos
Gost
Milos

Pa nevladin sektor u cg je imao samo jedan cilj da budu protiv dpsa. Pokazali su svoje pravo lice 30.08. Ovo je opste ludilo posle 30.08 a niko ne reaguje. Dje je MANS i ostali? Hahaha

Njegoš
Gost
Njegoš

To je sad vladin sektor.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

I kad ostrašćenom nasionalisti kome je pran mozak od rođenja daš neoborive argumente da nije u pravu on neće promjeniti mišljenje nego često puta sa još većim fanatizmom će nastaviti po starom,tako barem nauka tvrdi.Tako da borba sa ovim fanaticima svetosavcima argumenti ništa ne pomažu,čast izuzecima.

Haris
Gost
Haris

potpisujem.isto je i sa crnogorskim nacionalistima,potpuno isto.

Milena
Gost
Milena

Crnogorski nacionalizam nema za sobom Srebrenicu,hladnjace sa lesevima civila i djece,..ima neke razlike,,,

Onaj sa kraja reda
Gost
Onaj sa kraja reda

Ne ima Dubrovnik,Bosnu,Rome koji su ubijani i bacani sa mrkenata po primorju 90-tih….Prije nego krenes suditi drugima ocisti svoju bastinu.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

i to je srpski nacionalizam …crnogorci su i tada bili uz manjine protiv rata …

Send this to a friend