Hronika

Šestorica Crnogoraca na javnoj Interpolovoj potjernici

Interpol

Interpolova Komisija za kontrolu međunarodnih potjernica odlučila je prošle sedmice da predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića skine sa Interpolove crvene potjernice koju je za njim raspisala Crna Gora. Tako se broj crnogorskih državljana koji se nalaze na javnoj potjernici smanjio na šest. Broj onih koji se nalaze na tajnim potjernicama desetostruko je veći, piše Pobjeda.

Za šest crnogorskih državljana raspisana je javna crvena Interpolova potjernica. Prema podacima sa sajta te organizacije, na listi su Jovica Zindović, Dragan Gajić, Alen Velović, Dejan Šekularac, Goran Milašinović i Božidar Samardžić. Zindović, koji je u javnosti poznat kao bivši zet Darka Šarića, osuđen je u tri zemlje Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

On je pred zagrebačkim Opštinskim sudom u odsustvu nepravosnažno osuđen zbog posjedovanja falsifikovanih hrvatskih dokumenata.

Zindović (43) je, prema pisanju tamošnjih medija, tokom 2007. pod lažnim hrvatskim identitetom boravio nekoliko puta u toj zemlji i u više navrata dolazio u prostorije zagrebačke policije u Petrinjskoj gdje je podizao dokumente, a imao je dvije prijavljene adrese na području Zagreba i Velike Gorice.

Zbog ubistva Luke Popovića 2013. godine u Crnoj Gori je osuđen na 15 godina zatvora. Zindović je sa osuđenikom Ivanom Vujovićem uspio da pobjegne čuvarima bjelopoljskog zatvora 7. oktobra 2015. godine.

Sa falsifikovanim dokumentima opet je uhapšen u Beogradu 2017. godine, prilikom čega su u stanu u kom boravi pronađeni automatska puška, hekler sa prigušivačem, tri pištolja, pet pancira, 82.000 eura i pola kilograma kokaina.

Zbog tog djela je početkom ove godine pravosnažno osuđen na osam godina zatvora u Srbiji, a čeka se na njegovo izručenje Crnoj Gori zbog služenja kazne za ubistvo Popovića.

Novljanina Dragana Gajića potražuje Bosna i Hercegovina zbog krijumčarenja droge u toj zemlji. Njemu se nakon potpisivanja sporazuma o krivici u BiH gubi svaki trag do hapšenja 2016. godine u Crnoj Gori zbog krađe kazana za rakiju.

Nakon toga je iz Tužilaštva BiH najavljeno da će tražiti njegovo izručenje.

Bjelopoljac Dejan Šekularac od 2011. godine je na Interpolovoj potjernici u Argentini zbog pokušaja krijumčarenja droge. On se 2015. godine predao crnogorskoj policiji, nakon čega je trebalo da bude odlučeno o njegovom izručenju Argentini ili Srbiji.

Srpska policija Šekularca potražuje od 2009. godine kada je oko dvije tone droge zaplijenjeno u međunarodnoj akciji “Balkanski ratnik na jahti ,,Maui nedaleko od Montevidea.

Nekoliko mjeseci nakon zapljene po srpskoj potjernici Sekularca je uhapsila policija u Crnoj Gori. Sa njim je tada uhapšen i Goran Soković, optužen da je uz Šarića jedan od organizatora narko-grupe. Šekularac u Srbiji nije optužen, ali se protiv njega vodila istraga i pominje se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

On se 2017. godine predao srpskoj policiji i protiv njega se vodi istraga.

Kipar potražuje Gorana Milašinovića (38) koji je u Crnoj Gori nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog sumnje da je sredinom marta 2012. godine sa Milanom Brkićem i Filipom Marjanovićem opljačkao beransku filijalu Prve banke odakle je otuđeno 161.036 eura.

Na crvenoj potjernici se nalazi i Nikšićanin Božidar Samardžić koji je u Crnoj Gori osuđen na 20 godina zatvora jer je 1999. godine u Nikšiću, zajedno sa Lj. Z. pokušao da ubije više osoba.

V. I. je tom prilikom zadobio povrede koje su uzrokovale njegovu smrt, dok je K. R. zadobio teške tjelesne povrede. Samardžić je uhapšen u Sloveniji 2018. nakon 19 godina bjekstva, ali neće biti izručen našoj zemlji, nakon što je slučaj, prema slovenačkom zakonu, zastario.

Baranina Alena Velovića zbog oružane pljačke potražuje Slovačka.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
VerdiHmmm...Hm...
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Verdi
Gost
Verdi

Zbog kradje kazana za rakiju? Dobro je sto nije ukra kazan za viski ne bi se vadio iz zatvora

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Biće i DK opet na spisku Interpola, bez obzira da li će za to podnijeti zahtjev Crna Gora, Srbija, Velika Britanija, Kipar ili neka druga zemlja. Isti ne gradi odbranu na dokazivanju nevinosti nego suprotno, na reketiranju drugih, koji su (kako on navodi) pomogli ga u vršenju krivičnih djela za koja se tereti. Hmmm…

Hm...
Gost
Hm...

Ako sam dobro pohvatao logiku Interpola, da su ova šestorica na vrijeme osnovala stranku, ne bi ni njih tražili.

Send this to a friend