Hronika

Sinđelić na saslušanju pričao 12 sati

Punih dvanaest sati trajalo je saslušanje svjedoka saradnika u slučaju pokušaja terorizma 16. oktobra prošle godine, Aleksandra Sinđelića, u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici.

Advokat jednoga od osumnjičenih, Mihaila Čađenovića, koji je inače vozač lidera DF-a Andrije Mandića, Dražen Medojević kaže da je iskaz Sinđelića bio nelogičan i kontradiktoran.

On, međutim, novinarima nije mogao da otkrije šta je Sinđelić ispričao zbog naredbe o tajnosti postupka.

„On je davao sebi karateristike za koje nema sposobnosti. Ovo je porizvod lošeg scenarija a on je loš glumac koji ima cilj da kompromituje DF u čemu nije uspio. Njgov iskaz nema dodirne tačke s mojim klijentom. Iz njegovog iskaza ne može prizaći krivično pravna odgovornost Čađenovića“, rekao je Medojević.

Advokat Branislava Dikića, Milan Petrović rekao je da njegov klijent nije prisustvovao saslušanju iako je tražio da bude tu.

„To je kršenje prava na odbranu“, rekao je on.

Što se tiče onoga što je Sinđelić ispričao, Petrović kaže da je posrijedi obiman materijal koji staje na 33 strane.

„Sinđelić je potvrdio da srpski državljani nijesu imali namjeru da ruše sistem i da nasilno ruše vlast u Crnoj Gori, da oni nijesu znali šta će biti i šta je moglo biti na protestu jer protesta nije ni bilo“, rekao je on.

Na pitanje da li je Sinđelić bilo koga lično doveo u vezu sa pokušajem terorizma, Petrović kaže:

„On sebe nije doveo u vezu jer nije ni bio u Crnoj Gori tada… I on smatra da se i protiv njega vodi hajka i smatra da je on čovjek  koji je došao ovdje da rasvijetli cijeli događaj…  Nije nikoga spominjao imenom iz Crne Gore i nije govorio o političkim partijama“, dodao je Petrović.

Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milana Knežević ni danas nijesu došli na saslušanje.

Podsjećamo, saslušanje Sinđelića bilo je planirano za prošli ponedjeljak, međutim odloženo je jer Mandić i Knežević, koji se naredbom o proširenju istrage terete da su bili dio logističke mreže, čiji zadatak je bio da nasilno svrgnu vlast, nijesu bili upoznati sa spisima predmeta.

U naredbi Specijalnog državnog tužilaštva, koja je dopunjena 7. marta, navodi se da su Mandić i Knežević početkom prošle godine postali članovi kriminalne ogranizacije koju su na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije oformili dvojica ruskih agenata Eduard Širokov (Šišmakov) i Vladimir Popov s ciljem da nasilno sruše vlast.

 

Send this to a friend